4 tips van Marie Kondo die ook de meest rommelige kinderen laat opruimen
Wat zijn de kids toch heerlijk als ze spelen en boekjes lezen. Maar ze maken er ook in een handomdraai een mega bende van. En opruimen, ho maar. Voor je het weet is niet alleen de kamer, maar het hele huis ontploft. Hoog tijd dus voor wat opruimtips met de kids!
Zodra je een kind krijgt staat je hele leven op z’n kop. Je doet enorm je best om een beetje structuur te creëren, maar de onvoorspelbaarheid van een kind maakt dat niet makkelijk. Bij twee of meer kinderen, duurt het al helemaal niet lang voor de chaos overheerst. En niet alleen je planning ligt overhoop, ook de inhoud van je huis.
Opruim-guru Marie Kondo
Marie Kondo heeft hier een oplossing voor. Ze staat bekend als opruim-guru pur sang en heeft een internationale opruimrevolutie in gang gezet. Haar zogenaamde KonMari-methode is opgebouwd rond het uitgangspunt dat alles in je huis je gelukkig moet maken. Kort gezegd gaat het erom dat je alles vastpakt en als het je geen gelukkig gevoel geeft, doe je het weg. Voor de uitgebreide methode raden we je aan haar boek ‘Opgeruimd!’ (The Life-Changing Magic of Tidying up) te lezen.
Opruimen met kids
Maar dit is natuurlijk niet zo makkelijk aan je kids te leren. Want laten we wel wezen, kinderen worden gelukkig van praktisch ál het speelgoed. Daarom heeft ze een aantal tips op een rijtje gezet waarmee je kids zo aan het opruimen slaan.
1. Leg uit tijdens het opruimen
Als je je kinderen vertelt wat je doet en waarom je dat doet, kunnen zij daarvan leren. En nee, het is ook niet jouw lievelingsbezigheid om op te ruimen. Maar het is dus de truc om dit niet aan de kids te laten zien. Wanneer zij zien dat opruimen leuk is en gewoon tot de dagelijkse bezigheden behoort, zullen zij dit makkelijker overnemen.
2. Maak een spelletje van opruimen
Laat zien dat spelen en opruimen samen gaan, dat het een niet zonder het ander gaat. Dit kun je al doen wanneer ze net beginnen te lopen. Je kunt ze dan bijvoorbeeld al stimuleren om na het spelen, hun speelgoed lopend naar de plek te brengen waar het hoort.
3. Geef alles een vaste plek
Geef alles een vaste plek en laat de kinderen dan ook goed zien waar wat hoort. Dan kun je bijvoorbeeld samen Dino naar zijn eigen huisje brengen, de auto’s in de garage of de gitaar in het standaard zetten.
4. Zie de ruimte
Wanneer alles een vaste plek heeft, kun je ook goed zien hoeveel ruimte er is. Dit kun je eventueel invullen met nieuw speelgoed, of natuurlijk met andere praktische spullen. Als je goed kunt laten zien hoe beperkt de ruimte is, kun je ook makkelijker uitleggen dat er niet meer spul bij past.
Al met al gaat het er natuurlijk om dat je het goede voorbeeld geeft. Want als jij zelf je spullen niet opruimt, zal een kind ook niet snel doorkrijgen hoe ontzettend fijn een opgeruimd huis kan zijn.
Lees ook:
- Een duurzame capsule garderobe voor je kind? Dat doe je in 5 simpele stappen
- Speelgoed opruimen: zo zorg jij dat je kind niet teveel (ongebruikt) speelgoed heeft
- Makkelijk opruimen: 115 dingen om weg te gooien