10x belangrijke punten bij het uitkiezen van een oppas aan huis
Soms willen we even lekker de deur uit met onze partner, dit betekent wel dat we een oppas aan huis voor onze kids moeten regelen. Wat niet altijd even makkelijk is.. Zie maar eens iemand te vinden die je vertrouwt en waar je kinderen ook blij mee zijn. Wat kunnen red flags zijn als het gaat om een oppas aan huis?
Van te laat komen tot rondslingerend speelgoed, er zijn een aantal tekenen waar je op kunt letten als je een babysitter nodig hebt.
Oppas aan huis gezocht
Het liefste wil je dat een oppas alles precies zo doet zoals jij dat ook thuis zou doen. Maar ehm, verrassing: dat gáát niet. En dat is vaak voor je kids juist heel leuk. Want als jullie de deur uit zijn voor een feestje, dan mag het voor hen samen met de oppas ook best een feestje in huis zijn. Binnen de perken, dat dan weer wel.
Het belangrijkste is dat je met een fijn gevoel de deur uitstapt en dat je je kinderen met een fijn gevoel bij de oppas achterlaat. Lees snel verder, want dit zijn signalen die je niet moet negeren bij een oppas aan huis. Juist als je een babysitter hard nodig hebt, ben je misschien geneigd om hier een blinde vlek voor te hebben.
1. De oppas reageert niet snel op je appjes
Heb je de oppas geappt om een nieuwe datum af te spreken en reageert ze niet meteen? Moet kunnen, waarschijnlijk is hij of zij – net als iedereen – druk met een leven. Maar reageert de oppas na enkele dagen nog steeds niet? Ding dong, een klein alarmbelletje, want dan is ‘ie niet geïnteresseerd, gemotiveerd of gretig op zoek naar een extra zakcentje. Jij wilt een oppas die staat te springen om langs te komen.
2. De oppas komt te laat
Een veelgehoorde tip bij babysitters is dat het verstandig is om een half uur voordat je de deur uit moet, af te spreken. Dat geeft je niet alleen een buffer voor als de oppas enkele minuten te laat is. Maar het geeft je ook alle ruimte om op je gemakje alles uit te leggen en je verwachtingen te schetsen. Bovendien hebben de kids de tijd om kennis te maken met hun oppas voordat jij weg bent.
3. Je verzoeken worden in de wind geslagen
Een oppas aan huis inhuren is loslaten, want nogmaals: een oppas kan niet alles exact hetzelfde aanpakken als jij. Skip het micromanagen en vertrouw erop dat alles goedkomt. Daar staat tegenover dat de babysitter zich wel moet houden aan de grote regels van het huishouden. Geef aan wat echt niet de bedoeling is – bijvoorbeeld schermtijd, bedtijd, snoep – en geef aan welke zaken de oppas naar eigen hand mag zetten.
4. Je kind is moe, chagrijnig en heeft honger als je thuis komt
Nog een gouden regel: is je kind blij bij thuiskomst, dan is er geen reden om je af te vragen hoe de avond is verlopen. Maar is je kind moe, chagrijnig en hongerig? Dan doe je er verstandig aan om met de oppas te bespreken hoe de avond is verlopen. Een driftbui van je peuter kan bijvoorbeeld best intens zijn, maar met tips van jou is dit in de toekomst te tackelen. Dat vraagt wel om inbreng van beide kanten, van jou én van de babysitter.
5. De kids krijgen straf
Een ander gesprek dat de moeite waard is om met de oppas te voeren, is vragen op welke manier hij of zij zich aan discipline houdt. Met de kids kan het twee kanten opgaan; ze luisteren braaf of ze testen er op los. Het is handig om te weten hoe de oppas hiermee omgaat. Blijft ze kalm of wordt ze woest? Geeft ze straf of niet?
6. Je huis is een puinhoop
Als de kids slapen terwijl jij weg bent, is het redelijk om te verwachten dat de oppas het speelgoed opruimt of de keuken poetst (indien er is gegeten).
7. Je krijgt onvoldoende informatie over de ups en downs van de dag
Een oppas die kortaf reageert als je naar de dag, avond of nacht vraagt en niet in details treedt, verbergt misschien iets. Dat kan zijn uit angst (zeker als je ze overspoelt met regels), of uit schaamte. Een kapotte vaas, een kind met blauwe plek, leg het maar uit. Probeer daarom vanaf de eerste dag een sfeer van open communicatie te creëren en leg uit dat ongelukken kunnen gebeuren, maar dat je daar wel graag van op de hoogte bent.
8. De oppas cancelt 24 uur van tevoren zonder geldige reden
Oppassen op andermans kinderen is een serieuze zaak, die dien je dus ook serieus te nemen.
9. Je kinderen zijn negatief over de oppas
Klagen en zeuren je kinderen over de oppas? Ding dong, alweer een klein alarmbelletje. Je kinderen zouden zich moeten verheugen op de komst van de oppas aan huis, want het kan juist zo leuk zijn voor de kids. Neem de klachten serieus, praat er met je kinderen over en ga na of dit een kwestie van wennen is. Een optie is om de oppas uit te nodigen om langs te komen, zodat hij of zij tijd kan doorbrengen met jullie als gezin. Je kunt dan gelijk kijken hoe ze met elkaar omgaan.
10. De populaire buurtoppas is druk druk duk
Het kiezen van een populaire buurtoppas kan betekenen dat de oppas vaak van het ene huis naar het andere gaat en je kind misschien niet echt als individu leert kennen. Een goede oppas onthoudt kleine details zoals de de faovriete rituelen van je kind, naar welke school je kind gaat en wat de favoriete sport of hobby is.
Ben je benieuwd wat een oppas tegenwoordig kost? De gemiddelde tarieven van dit jaar ontdek je hier.
Anonieme moeder: ‘Toen ik thuis kwam lag mijn man met onze oppas in bed’