Ophef over Week van de Lentekriebels: ‘Ouders hoeven niet bang te zijn’
Het is de Week van de Lentekriebels, en dat deze week dit jaar niet ongemerkt voorbijgaat, is een ding dat zeker is. Er is namelijk nogal wat ophef ontstaan over het initiatief waarbij een week lang seksuele voorlichting wordt gegeven op basisscholen.
Van 20 tot en met 24 maart 2023 vindt de Week van de Lentekriebels plaats, met als thema: Wat vind ik fijn? Het is een nationaal project voor het basisonderwijs en speciaal onderwijs van onder andere Rutgers expertisecentrum seksualiteit, waarbij scholen een week lang lesgeven over weerbaarheid, relaties en seksualiteit.
Ophef op social media
Dit jaar heeft het initiatief nogal wat stof doen opwaaien. Zo plaatste onder andere Monique Westenberg op Instagram een story met de tekst: “Ouders! Scholen worden geadviseerd om kinderen te laten weten wat geslachtsgemeenschap is en wat het is om genot te voelen bij de geslachtsdelen. Groep 6 zou zelfs verteld worden hoe een clitoris eruit ziet en wat het voor een werking heeft. Hoe oud is je kind in groep 6?”
Ook op Twitter brand de discussie los en #lentekriebels is zelfs trending in Nederland. Raisa Blommestijn stookt het vuur op met een tweet waarin ze zegt: “Ik krijg lesmateriaal toegestuurd dat kinderen van nog maar vier jaar oud op de basisschool krijgen aangeboden. Ze leren oa over transgenders en (anale) seks. Onder het mom van “jezelf zijn” worden jonge kinderen volgepropt met giftige ideologie. Stop de waanzin. #Lentekriebels” Blommestijn krijgt daarop felle reacties van onder andere Heleen van Rooyen.
Terecht, want in het lesprogramma dat te vinden is op de website van de Week van de Lentekriebels, is precies terug te vinden welke lessen en onderwerpen er worden aangeboden per groep. Zo leren kinderen in groep één niet over seks maar bijvoorbeeld de overeenkomsten en verschillen in lichaamskenmerken.
Ik krijg lesmateriaal toegestuurd dat kinderen van nog maar vier jaar oud op de basisschool krijgen aangeboden. Ze leren oa over transgenders en (anale) seks. Onder het mom van “jezelf zijn” worden jonge kinderen volgepropt met giftige ideologie. Stop de waanzin. #Lentekriebels
— Raisa Blommestijn (@rblommestijn) March 20, 2023
Wat wel klopt aan het verhaal van Monique Westenberg is dat de Week van de Lentekriebels een 3D-model van een clitoris aanbiedt als lesmateriaal voor de groepen 6 tot en met 8. Is dat niet wat vroeg? Vragen veel ouders zich af.
Liever goede voorlichting
Naomi Dessaur, expert op het gebied van de aanpak kindermishandeling, huiselijk geweld, seksualiteit en veilig opgroeien, denkt van niet. “Niet ieder kind is daar misschien al mee bezig, maar tegelijkertijd zijn kinderen steeds meer online op internet en social media. Dan is het beter dat kinderen op school goede voorlichting krijgen, op de juiste manier, met de juiste materialen, dan dat ze opeens een filmpje online zien waarin allerlei seksuele handelingen plaatsvinden.”
“Bovendien is het niet slecht als meisjes hun lijf beter leren begrijpen, hierdoor leren ze ook beter hun eigen grenzen te bewaken, omdat ze weten wat wel en niet fijn is”, zegt Dessaur. Ouders hoeven volgens haar niet bang te zijn dat hun kind hierdoor opeens oversekst raakt of seksueel actiever wordt. “Uit onderzoek is zelfs gebleken dat goede seksuele voorlichting ervoor zorgt dat kinderen minder nieuwsgierig zijn en daardoor minder risico’s nemen. Daardoor is de kans op onder andere SOA’s en tienerzwangerschappen kleiner bij jongeren die in hun leven goede seksuele voorlichting hebben gehad. Bovendien zijn deze kinderen ook weerbaarder, waardoor ze minder risico lopen op het meemaken van grensoverschrijdend gedrag.”
Verdiep je als ouder
Over de geschrokken reacties van ouders op social media zegt Dessaur: “Veel is gebaseerd op aannames. Er wordt echt niet met 5-jarigen expliciet gesproken over hoe je precies met elkaar naar bed gaat. In het lesprogramma en door leraren wordt heel goed gekeken naar wat passend is voor de leeftijd en ontwikkeling van de kinderen. Ik snap best dat sommige ouders het eng vinden, of zich onder druk gezet voelen, maar gebruik dit juist als een kans om met je kind te praten. Verdiep je in het lesmateriaal en heb het er thuis met je kinderen over. Vraag eens tijdens een wandeling aan je kind: ‘Ik hoorde dat jullie het op school hierover hebben gehad. Hoe was dat? En hoe reageerde de klas?’ Dat is heel belangrijk.”
Veel ouders vinden het lastig om op een laagdrempelige manier met hun kinderen over seks te praten. Naomi Dessaur heeft daarom een gratis e-book gemaakt met tien tips om met je kind te praten over seksualiteit. Je vindt het e-book hier.
3D-model biedt scholieren de kans om te zien hoe een clitoris eruitziet