Redactie
Redactie Ouders 19 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Opgroeien in een dorp: 8 voor- en nadelen

Wonen jullie ook in zo’n heerlijk klein dorpje met jullie kinderen? Ooit getwijfeld om toch (weer) naar de grote stad te verhuizen? Dit zijn een paar van de voor- en nadelen om kinderen in een dorp te laten opgroeien.

De 4 voordelen van een dorp:

1. Veiligheid

Natuurlijk kunnen nare dingen op iedere plek gebeuren, maar in vergelijking tot de grote stad is het dorp over het algemeen vaak wel veiliger. In een dorp worden kinderen minder blootgesteld aan geweld, zwervende mensen, crimineel gedrag, overlast van luidruchtige buren, of diefstal. Er zitten gewoon minder mensen bij elkaar op de lip. 

Lees ook: Veilig dorp, griezelige stad?

2.  Geen druk verkeer

Als je in een dorp woont, kun je vaak in tien minuten van de ene naar de andere kant van het dorp rijden. Daarnaast kan je vaak zelfs lopend naar het dorpscentrum voor de kleine boodschappen en is er vast wel een leuk eetcafe in de buurt. Voor het uitgebreide shoppen rijd je waarschijnlijk binnen een half uurtje naar een wat grotere plaats of stad. Maar je zit dus nooit eindeloos vast in dat drukke verkeer. Heerlijk. Pas als je in de stad komt, realiseer je eigenlijk hoeveel tijd en energie je kwijt bent aan chaotische verkeer.

3. Hechte gemeenschap

Eerlijk is eerlijk: in een dorp is er vaker een gevoel van een hechte gemeenschap. “Ik ken die en die voor je, die kunnen je vast wel even helpen bij het schilderwerk.” “O, jij bent er één van…” Die kleine netwerken in een dorp zijn een belangrijk voordeel voor gezinnen.

4. Eenvoudig leven

In de grote stad worden vaak een onbegrensd aantal activiteiten aangeboden, maar in het dorp zijn deze mogelijkheden vaak kleiner. Het leven wordt hierdoor eenvoudiger. Het is eigenlijk best verfrissend om niet te hoeven kiezen tussen bassischolen, want er is er maar één. Evenals één voetbalclub, één muziekvereniging enzovoort. Oftewel: minder keuze-stress. Klinkt goed!

De 4 nadelen van een dorp:

1. Gebrek aan diversiteit

We leven in een multiculturele samenleving. In het dorp is er nou eenmaal minder sprake van diversiteit in culturen en afkomst. Het zou jammer zijn als kinderen tijdens hun opvoeding alleen met vrienden en vriendinnen in aanraking komen die precies dezelfde achtergrond hebben. Je zou doelbewust op zoek kunnen gaan naar culturele activiteiten, die ervoor kunnen zorgen dat hun kijk op de wereld verbreed wordt.

2. Minder kansen

Wellicht een beetje tegenstrijdig, want eerder hebben we gezegd dan minder keuzes het leven eenvoudiger maakt en dat dit een voordeel is. Dat is ook zo. Maar het nadeel is wel dat je kinderen zich niet kunnen uitleven in alle interesses en hobby’s die ze eventueel hebben. Wil je kind bijvoorbeeld een kinderkookcursus volgen of op musicalles? Het zou kunnen dat dit niet tot de mogelijkheden behoort in jullie dorp. 

3. De magie van de stad

Als je van de stad houdt, kan je je waarschijnlijk wel vinden in het idee dat de grote stad iets magisch heeft. Sommige mensen houden nou eenmaal van de drukte en sensatie van de stad, de vaak mooie architectuur en de creatieve energie van de mensheid. De grote stad leeft. Daarnaast kan de overgang van kinderen naar de grote stad, als ze bijvoorbeeld zelf op kamers gaan, extra groot zijn. 

4. Minder complex

Eenvoudigheid en rust heeft een belangrijke plaats in het leven van kinderen. Maar complexiteit eigenlijk ook. Kinderen uit dorpen worden minder geconfronteerd met sommige ‘complexe’ alledaagse activiteiten, zoals het navigeren binnen het openbaar vervoer, culturele verschillen en ervaringen ook worden ze misschien minder blootgesteld aan economische ongelijkheid. Doordat er mogelijk minder verschillen in buuurten en straten zijn in jullie dorp. 

Bron: Scarrymom.com

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.