Redactie
Redactie Lichaam 19 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

Opgezette lymfeklieren

antwoord

Als je kind ziek wordt, gaat zijn lichaam als reactie antistoffen aanmaken tegen de ziektekiemen. Je kind merkt dit zelf doordat de lymfeklieren kunnen gaan opzetten. 
Er zijn verschillende locaties in het lichaam waar lymfekliertjes als het ware gegroepeerd liggen: in de hals/nek, in de oksels, binnen in de borstkas en in de liezen. Wanneer je zoon bijvoorbeeld een ontstoken teen zou hebben, zullen de lymfeklieren in zijn lies gaan opzetten. En wanneer hij verkouden is of een keelontsteking heeft, zullen de klieren in zijn hals juist groter gaan worden. 

Het feit dat de lymfeklieren reageren op ‘ziek zijn’ is juist een geruststellende gedachte. Het betekent namelijk dat zijn lichaam bacteriën of virussen herkent als iets wat niet in het lichaam thuis hoort. Dit heeft tot gevolg dat de verdediging meteen wordt ingezet. Lymfeklieren kunnen echter langer opgezet zijn dan dat je kind daadwerkelijk ziek is. Meestal zijn verdikte lymfeklieren nog een paar weken te voelen nadat je bent hersteld. 

Als de lymfeklieren echter langer dan zes weken opgezet blijven, is het verstandig bij de huisarts langs te gaan om het na te laten kijken. Als de lymfeklieren vergroot zijn, kan erop drukken of hoesten inderdaad erg gevoelig zijn. Bij veel pijn kan paracetamol verlichting geven. 

Je zoon hoeft zich dus nergens zorgen om te maken, hoogstwaarschijnlijk is het volgende week al bijna niet meer voelbaar!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.