Janneke Juffermans
Janneke Juffermans School 8 aug 2021
Leestijd: 5 minuten

Helemaal klaar voor het nieuwe schooljaar

Genoeg nieuwe energie opgedaan in de vakantie? Dan is dit het moment om te zorgen dat je met een schone lei aan het nieuwe schooljaar kunt beginnen. Vier activiteiten waardoor je met een opgeruimd gevoel de vakantie afsluit.

1. Opruimen

Zet je kinderen zelf aan het werk of ruim samen met hen hun kamer op. Zodat ze straks beginnen met een schoon bureau, er onder het bed geen stapels papier of stripjes of knuffels meer liggen en alles weer netjes op de plek ligt of staat waar het hoort.

Wees eerlijk: in je eigen kast en in de kast van je kinderen ligt vast wel het een en ander dat eigenlijk weg kan. Vaak heb je meer overbodige spullen dan je dacht. Lees om in de stemming te komen de tips van Marie Kondo en bereid het opruimen voor.

Spreek van tevoren goed af wat er precies uitgezocht gaat worden. Ga je de hele kast en het bureau leegtrekken of ruimen jullie ‘alleen’ de rommel op de grond en het bureau op? Of ga je nu eindelijk de bakken uitzoeken die uitpuilen van het speelgoed? Als je kinderen al de leeftijd hebben dat ze zelf dingen kunnen uitzoeken, zet dan drie bakken of manden neer met stickers of briefjes erop: kringloop, weggooien, houden. Trakteer op iets lekkers als alles is uitgezocht en de kamer weer is opgeruimd. Pubers? Die moet je soms even extra motiveren.

2. Schoonmaken

Misschien heb je de stofzuiger al gepakt toen je nog bezig was met opruimen omdat je achter/onder/naast het bed enorme stofnesten tegenkwam. Of omdat er aan het plafond spinraggen bleken te hangen en er een dikke laag stof rustte op het rijtje voorleesboeken. Tijd om te zuigen en te poetsen dus. Maar doe het niet in je eentje. Je kind kan best een handje helpen, ook als het nog klein is.

Heb je pubers? Laat je dan niet uit het veld slaan door rollende ogen of een boze snauw. Juist op deze leeftijd is het belangrijk dat ze leren dat ook vervelende klusjes gedaan moeten worden, zodat ze niet het idee krijgen dat later op kantoor ook alles voor hen gedaan zal worden. Soms moet je hen even op gang helpen door bijvoorbeeld te beloven dat je in het begin even komt helpen of door de spullen voor hen neer te zetten.

Spreek met je kind af wat er precies moet worden schoongemaakt in hun kamer en wanneer hij of zij (of jullie samen) dat gaan doen. Laat hen zelf bepalen op welk tijdstip ze beginnen met schoonmaken, ga ze niet pushen op het moment dat jíj er klaar voor bent. Verdeel dan ook de taakjes zodat daar duidelijkheid over is. Stel een beloning in het vooruitzicht voor als alles klaar is: iets lekkers bij het drinken of later naar bed gaan bijvoorbeeld.

Met name voor jongere kinderen is het leuk als je hun eigen spullen klaarzet: een eigen emmertje met water en schoonmaakmiddel, een eigen doekje. Wil je dat je kinderen leren om buiten het klassieke rollenpatroon te kijken? Maak dan geen onderscheid in klussen: meisjes kunnen net zo goed gras maaien als jongens, en jongens kunnen prima de ramen zemen.

Kinderen laten schoonmaken gaat meestal niet in een keer goed, maar onthoud: ze leren ervan. Doe in elk geval nooit een taak over als je kind erbij is. Doe je dat wel (en ga je ook nog commentaar leveren), dan zal je kind er een volgende keer waarschijnlijk geen zin meer in hebben. Zorg dat je kind gemotiveerd blijft en deel dus liever een compliment uit, zelfs als je op allerlei plekken nog vieze plekken ziet.

3. Schoolspullen controleren

Is de broodtrommel nog heel, moet er een nieuwe rugzak komen of heeft je kind schriften en pennen nodig? Regel het op tijd en stel het niet uit tot de laatste dag van de vakantie.

Zit je kind op de middelbare school, dan heeft de school wellicht al een lijst gestuurd met spullen die moeten worden gekocht. Je kunt je kind natuurlijk alles via internet laten bestellen, maar je kunt er ook een leuk uitje van maken en samen naar de winkel gaan. (Als je kind liever met een vriend of vriendin wil gaan, laat hen dit dan vooral zelf regelen, dat is goed voor de zelfstandigheid.)

Zit je krap bij kas en weet je niet waar je het geld vandaan moet halen om je kind met leuke schoolspullen aan het nieuwe jaar te laten beginnen? Schaam je niet, je bent niet de enige! Er zijn organisaties bij jou in de buurt die je hierbij kunnen ondersteunen, bijvoorbeeld met wat extra budget .

4. Kledingkast op orde

Eigenlijk hetzelfde als opruimen, maar dit gaat nog nét een stapje verder. Want er moet niet alleen oude, te kleine kleding worden weggedaan, maar zeer waarschijnlijk moet er ook wat nieuws komen.

Het zal vast niet voor het eerst zijn dat je merkt dat je kind in de vakantie sneller gegroeid lijkt dan in de rest van het jaar. Dat is niet gek, want volgens wetenschappelijk onderzoek groeien kinderen in de zomervakantie gemiddeld twee centimeter. Check dus de maten van alles wat in de kledingkast ligt en maak een lijstje van kleding die nieuw moet worden aangeschaft. Vergeet niet om ook de schoenmaat te controleren. Maak gebruik van de uitverkoop. Meestal eindigt de zomersale eind augustus of begin september. Heb je weinig te besteden, kijk dan eens of er tweedehands kledingwinkels of een Kledingbank bij jou in de buurt zijn.

Bij het uitzoeken en weer inruimen van de kledingkast, kun je de opruimmethode van Marie Kondo toepassen. Leg uit aan je kind waarom je dit een handige methode vindt.

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.