Opgebiecht: ‘Ik meld mijn kinderen soms ziek om in het laagseizoen op vakantie te kunnen’
![zomervakantie gescheiden gezin](https://img.jmouders.nl/images/VfN4XdoTBXKrBC3j-OYvyrD3BtU=/375x211/filters:quality(80):format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.jmouders.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F07%2Fzomervakantie-gescheiden-gezin.jpg)
In de rubriek Opgebiecht… komt er elke week een moeder of vader aan het woord met iets wat zij willen opbiechten. Of ze nou iets is over vroeger, over hun kind of over het ouderschap. Deze ouders hebben allemaal iets met elkaar gemeen en dat is dat ze iets willen opbiechten. Deze week spreken we met Marieke (39). Zij meldt haar kinderen soms ziek om in het laagseizoen op vakantie te kunnen.
Geen laagseizoen
“Ik had altijd te doen met ouders die gebonden waren aan schoolvakanties en niet in het laagseizoen konden gaan. Was er in juli weer een hele uittocht in onze straat van mensen die dan drie weken lang gingen ‘ontspannen’ met hun gezin. Ik zet dat tussen aanhalingstekens, want er leek me helemaal niets ontspannends aan drie weken op een hysterische camping staan tussen allerlei andere gezinnen, gillende kinderen en een kinderdisco waarvan de liedjes je nog wekenlang achtervolgden als een oorwurm.
Veel goedkoper
Daar had ik allemaal geen last van gelukkig, want ik had geen kinderen. Maakte de mooiste reizen naar verre oorden. Backpacken in Thailand, op safari in Afrika, you name it. Allemaal in het laagseizoen natuurlijk, het hoogseizoen meed ik. Niet alleen rustiger, maar ook vele malen goedkoper.
Eraan geloven
Heel naïef natuurlijk, want toen ik eenmaal kinderen kreeg kwam het onvermijdelijke eraan: we moesten op vakantie in het hoogseizoen. Ik heb het zo lang mogelijk gerekt, we kwamen zelfs twee dagen vóór de vijfde verjaardag van de oudste thuis van een lange reis door Europa, maar moesten er daarna toch aan geloven. Het feit dat ook wij nu naar zo’n overvolle camping moesten, of huisje, of hotel, dat schreeuwend duur was.
Rib uit lijf
Ik sloeg ook bijna steil achterover toen ik de eerste vakantie aftikte. Twee weken Italië, twee kinderen en twee volwassenen… of ik even 6500 euro wilde afrekenen. Halló dan. We zijn gegaan, maar die hele vakantie voelde zeer oncomfortabel, alsof er letterlijk een rib uit mijn lijf was getrokken.
Flexibeler
Dat gaan we niet meer zo doen, zei ik tegen mijn man toen we weer thuiskwamen. Ja, ik snap dat kinderen leerplichtig zijn, maar die vakantiespeling moet flexibeler kunnen. Natuurlijk gaan we niet middenin het jaar zes weken. Maar soms een paar dagen eerder vertrekken als de vakantie nog niet is begonnen, of twee dagen later thuiskomen, scheelt al een aanzienlijk bedrag. Kinderen worden daar heus niet slechter van, als ze een paar dagen missen. Helemaal als het de laatste schooldagen zijn en er alleen nog maar spelletjes worden gedaan.
Smokkelen met dagen
Dus smokkel ik af en toe met die vakantiedagen en meld ze dan ziek. Want ja, ik ga dat niet overleggen met de school. Grote kans dat je dan ‘nee’ als antwoord krijgt en je de aandacht alleen maar op jezelf vestigt. Maar zelfs als ze ons wel een keer zouden betrappen, betaal ik liever die boete, zo’n 100 euro per kind per dag, dan duizenden euro’s voor de accommodatie. Kan ik tenminste nog een béétje ontspannen.”
* Om privacy-redenen is er een schuilnaam gebruikt. De echte naam is bekend bij de redactie.
Meer Opgebiecht verhalen lezen?
- Opgebiecht… Ik kan niet wachten totdat mijn zoon het huis uitgaat
- Opgebiecht… De kinderbijslag gebruik ik voor mezelf
- Opgebiecht… ‘Mijn man denkt dat ik iedere maand 1000 euro spaar, maar ik maak alles op’
- Opgebiecht… ‘Ik maak het huiswerk en de werkstukken van mijn zoon (14)’