Op vakantie met je pubers? Deze tips helpen je op weg
Dacht je dat je het ergste al gehad hebt door met huilende baby’s, krijsende peuters en ruziënde kids op de achterbank op reis te gaan? Nu blijkt een vakantie met pubers een hele nieuwe uitdaging met zich mee te brengen.
Maar… Ontspan! Met de volgende tips wordt de vakantie toch nog leuk voor jou én je tiener.
Op vakantie met pubers, zo kun je het aanpakken
Reizen met pubers kan nog best een uitdaging zijn voor welwillende ouders. Maar met deze tips komt die gezellige vakantie zowaar in zicht.
1. Betrek ze bij de planning
De tijd dat jullie als ouders doodleuk het vetorecht hadden over waar de reis naartoe ging, ligt nu officieel achter jullie. Tja, je gaat nu eenmaal op vakantie met pubers. En om die pubers een beetje tevreden te stellen, zul je compromissen moeten sluiten. Betrek ze bij de planning en/of de vakantiebestemming, zodat ze ook het gevoel krijgen dat ze wat in te brengen hebben. In deze fase ontwikkelt je kind namelijk nog meer een eigen wil en zijn of haar eigen persoonlijke smaak. En het is toch een stuk leuker als je zeker weet dat ze een aantal uitjes heel cool, gaaf of gezellig vinden, in plaats van dat ze uit pure verveling hun social media blijven checken terwijl jij wél geniet van dat prachtige uitzicht.
Pak het als volgt aan: maak samen met het gezin een lijst van alle plekken die jullie ieder graag willen zien en dingen die jullie willen doen. Let hierbij natuurlijk wel op jullie budget en communiceer hier ook eerlijk over richting je tiener. Zo geef jij je kind meteen waardevolle lessen mee over de waarde van geld en budgetteren.
2. Houd ze up to date over de reisplannen
Niemand houdt van gissen. Geef ongeveer een indicatie van wat jullie tijdens de vakantie allemaal gaan doen. Zo weet je puber waar hij aan toe is. Op deze manier zorg je toch voor een duidelijke structuur en komt er niemand voor verrassingen te staan. Als je puber weet dat jullie de volgende ochtend een lange wandeling gaan maken, snapt hij ook waarom het bijvoorbeeld niet handig is om de avond ervoor nog laat met leeftijdsgenoten rond te hangen. Al hoeft het natuurlijk niet te betekenen dat er een strak schema moet komen en er totaal geen ruimte meer is voor verrassingen en spontaniteit. Ook dat hoort tenslotte bij een vakantie.
3. Zorg voor een balans tussen culturele en fysieke activiteiten
Het draait allemaal om balans tijdens een vakantie met kinderen in de puberleeftijd. Misschien houd jij wel veel meer van culturele activiteiten zoals een museum of historische bezienswaardigheden bezoeken. Aan de andere kant zoekt je puber misschien juist liever het avontuurlijke op door te gaan surfen of snorkelen. Zorg dat hier een evenwichtige verdeling in komt waarbij jullie van beide kanten geven en nemen. Zo levert iedereen iets in, maar krijgt er ook weer wat voor terug. Jij blij, zij blij.
4. Zorg dat ze genoeg te eten hebben
Als ouder weet je dit als geen ander: de maag van een puber lijkt vaak het equivalent van een bodemloze put. Tijdens een vakantie vliegt de tijd voorbij en vaak eet je dan bij een leuk tentje onderweg naar het volgende uitje. Niks mis mee natuurlijk. Maar vergeet niet om ook wat lekkere en gezonde snacks voor onderweg mee te nemen in je tas. Al is het maar om er zeker van te zijn dat je de tijd tussen de maaltijden overbrugt en niet met een hongerige driftbui van je puber te maken krijgt.
5. Op vakantie met pubers: gebruik hun bioritme in je voordeel
Zorg dat ze voldoende rust pakken en genoeg slapen. Het is niet makkelijk – zeker niet tijdens de vakantie – maar wel nodig. Weet jij al dat je puber een nachtbraker is en ‘s ochtends met geen mogelijkheid vooruit te branden is? Dan is het voor iedereen beter als jullie niet meteen dat extra vroege ontbijt nemen of direct om 08.00 uur op de bus stappen voor een leuk uitje. Doe vooral jezelf een plezier en begin de activiteiten iets later. Als jij wel vroeg wakker bent, kun je desnoods zelf rustig opstarten en wel alvast gaan ontbijten in alle rust.
6. Laat ze af en toe social media bijhouden
Mobieltjes en wifi zijn nu eenmaal bij niemand meer weg te slaan. Geef je zoon of dochter genoeg ruimte om contact te houden met de vrienden thuis en ze op de hoogte te houden van alle gebeurtenissen. Even dat contact hebben met vrienden kan weer genoeg zijn om je puber in opperbeste stemming te houden. Het scheelt toch weer gevoelens als heimwee.
Columnist Femke: ‘Niemand wil veranderen in een soort beeldschermzombie, zelfs pubers niet
7. Gebruik technologie om de reis nog leuker te maken
Gebruik hun smartphone-kennis in je voordeel! Laat je puber leuke apps downloaden waarmee jullie op de plek van bestemming wat aan hebben. Bijvoorbeeld apps waarmee jullie nieuwe wandelroutes kunnen uitstippelen of ter plekke een minder bekend restaurant kunnen vinden. Dit geldt natuurlijk ook voor leuke winkels waar hij graag heen wil of andere activiteiten. Op deze manier zien ontdekken jullie samen de omgeving en zien jullie nieuwe dingen. Bovendien leert je puber hier ook weer van om zelfstandig dingen op te zoeken en te vinden.
Wil je puber deze zomer alleen op vakantie? 10x zo bereid je hem voor
8. Leer ze een aantal dingen over het vakantieland
De hormonen gieren door het lijf en de kans is groot dat je tiener zich erg zelfbewust en onzeker voelt. Een vakantie kan dan het ideale middel zijn om iets meer zelfvertrouwen te krijgen. Leer je kind over de cultuur in het land van bestemming en de taal. Dit hoeft niet erg ingewikkeld te zijn. Houd het simpel tot een punt dat je het zelf ook nog overzichtelijk vindt. Leer je puber bijvoorbeeld over bepaalde omgangsregels en gebruiken in het land. En leer hem of haar een paar woordjes in die taal. Denk aan: hallo, dag, dankjewel, ik ben.. enzovoorts. Het is een klein begin, maar ook kleine stapjes tellen. Wedden dat je puber trots is als het lukt om een aantal woordjes en zinnen in die vreemde taal te spreken of te verstaan? Bovendien kan het er ook voor zorgen dat hij zich comfortabeler voelt in een ander land en meer dingen durft te ervaren.