Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Ouders 10 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Op deze leeftijd maakt een kind de overgang naar puber

Volgens de antroposofie is de leeftijd van 9 jaar de leeftijd waarop een kind de overgang maakt naar puber. Op deze leeftijd gaat het magische in het leven eraf en wordt het leven echt, of echter in ieder geval. Het gevoelsleven ontwikkelt zich. Hier komen dus vooral veel gevoelens bij kijken en die zijn vaak tegenstrijdig.

Zo heeft een 9-jarige meer behoefte aan alleen zijn, maar zoekt hij juist ook meer contact met jou. Hij zoekt grenzen opnieuw op, er wordt onderscheid gemaakt tussen fantasie en werkelijkheid en hij wil ergens bij horen. Hij ontwikkelt zijn eigen normen en waarden en ontdekt wie hij is. Het is eigenlijk weer een sprongetje, zoals kinderen die doorgaan als je baby zijn.

De overgang naar puber

Kinderen van rond de 9 jaar willen graag leren en gaan op zoek naar wie ze zijn. Wat zijn hun gewoontes, er is ruimte voor het eigen geweten, het geheugen en ze vormen een eigen mening op basis van wat ze zien en horen. Hij vormt zijn eigen voorkeuren en ontwikkelt eigen normen en waarden.

Wat heeft een 9-jarige nodig?

Deed je kind voorheen nog wat jij deed, nu heeft hij liever een voorbeeld die hij kan ‘volgen’. Denk aan een held of een idool, in ieder geval iemand waar hij tegenop kan kijken en zich verbonden mee voelt. Jij kan je kind daarin stimuleren door te kijken naar waar zijn interesses liggen en daar iemand bij te vinden die hij kan zien als held.

Gewoontes

Ook heeft een 9-jarige baat bij gewoontes, die kan jij hem aanleren. Zoals de ochtendroutine: opstaan, aankleden, ontbijten, tandenpoetsen, schoenen aan. Maar ook de gewoonte om meteen zijn fiets in de schuur te zetten als hij thuiskomt.

Praten

Praten met jou is ook heel belangrijk in deze fase in het leven van je kind. Omdat hij al zo aan het veranderen is en hij op school bij een groep wil horen. En omdat hij waarschijnlijk een andere kledingsmaak krijgt, andere vrienden of interesses, is het zo belangrijk dat hij weet dat hij hoe dan ook bij jou terecht kan.

Grenzen stellen

Vergeet niet (liefdevol) grenzen aan te blijven geven: boos zijn mag, je broertje slaan niet. Grenzen zijn en blijven belangrijk voor je kind en al helemaal als hij de fase van kind naar puber doormaakt.

En ten slotte: laat je kind zijn emoties tonen (binnen die liefdevolle grenzen) en zorg dat je er voor hem bent, hoe dan ook. Hij is dan wel een beetje puber, maar ook vooral nog je kind.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

De Zonnewende

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.