Heeft je kind watervrees? Dat kan hierdoor komen (en zo kom je er van af)
Welke ouder vindt het niet heerlijk om met zijn kind het water in te gaan? Of het nu in zee, het zwembad of thuis in een badje is, je doet veel kinderen een groot plezier met waterpret. Maar wat als er iets is voorgevallen waarom je kind bang lijkt te zijn voor water, of zelfs een trauma heeft opgelopen? Dit zijn mogelijke oorzaken van watervrees of watertrauma bij kinderen.
En dat zit soms al in een klein hoekje, ook voor kinderen die maar al te graag in het water spelen of al kunnen zwemmen.
Oorzaken van watervrees bij kinderen: opvoeding
Zwemleraar en oprichter van ‘’Met Succes Op Zwemles’’ Dave Klaassen weet alles van watervrees bij kinderen en de oorzaken ervan. Hij vertelt dat de volgende oorzaken in de opvoeding een rol kunnen spelen bij het ontstaan van watervrees bij kinderen.
Angst van ouders
‘’Hebben jullie als ouders angst voor water, kan een van jullie zelf niet zwemmen of hebben jullie moeite met water? Als dit zichtbaar wordt voor jullie kind, kan je dit makkelijk overdragen, wat kan resulteren in watervrees bij je kind, want: ‘water is eng en gevaarlijk’. ‘’
Onvoldoende contact met water
‘’Iedere baby die geboren wordt heeft in principe geen probleem met water: ze komen immers uit een omgeving in de baarmoeder die bestaat uit een en al water. Het kan een probleem worden als de ouders hun baby van jongs af aan niet voldoende in contact laten komen met water, of erg lange pauzes laten tussen contactmomenten met water. Dan kan de drempel om te genieten van water steeds hoger worden voor je (jonge) kind. Het is dus aan te raden je kind regelmatig in contact te laten komen met water, en daarbij (heel belangrijk!) ook het hoofd nat te laten worden.”
Laney: ‘Negen jaar geleden maakte ik een foutje en daardoor heeft mijn kind nu watervrees’
Te vaak waarschuwen
‘’Ook al ben je zelf niet bang voor water, het is normaal dat je je kind wil beschermen tegen verdrinking of andere ongelukken in het water. Je bent dan misschien geneigd je kind wel erg vaak te waarschuwen: ‘pas op’, ‘je kunt verdrinken’, of ‘geen centimeter dieper’, bijvoorbeeld. Je kind kan dan ongewild het idee krijgen dat water gevaarlijk is, wat kan resulteren in watervrees.’’
Oorzaken van watervrees bij kinderen: gebeurtenissen
De volgende oorzaken hebben te maken met specifieke gebeurtenissen die watervrees- of trauma kunnen veroorzaken.
Iets te lang kopje onder
‘’Ouders zijn zich vaak niet bewust dat kinderen die nog niet kunnen zwemmen, maar wel goed kunnen staan in ondiep water, vaak nog niet zelfstandig kunnen opstaan als ze kopje onder gaan in dat ondiepe water. Bijvoorbeeld in de zee of in een kinderbadje. Als jij erbij staat en je kind gelijk omhoog haalt, is er geen probleem. Maar het hoeft maar 1 of 2 seconden te lang te duren, en je kind kan een trauma overhouden aan deze gebeurtenis. Het kan ervaren worden als een bijna-verdrinking. Het advies is dus om altijd dichtbij je kind te blijven in ondiep water als je kind nog niet kan zwemmen’’.
Tijdens de zwemles
‘’Tijdens het vrijzwemmen bij zwemles kan het ook soms fout gaan. Bijvoorbeeld als een kind onder water zwemt, onder een mat terechtkomt en niet direct naar de oppervlakte kan zwemmen. Dat kan ook een beleving van bijna-verdrinking veroorzaken, met watervrees als mogelijk gevolg’’.
Pushen naar het diepe
‘’Op zwemles wordt het op een gegeven moment tijd om ‘naar het diepe’ te gaan, zoals we dat in Nederland specifiek zeggen. Naar het diepe zwembad dus. Dat kan voor kinderen die goed hebben leren zwemmen in een ondiep bad plots heel erg eng klinken, ook al is het een logische stap in de zwemles. Sommige kinderen moeten erg wennen aan het idee, maar worden dan door hun ouders of zelfs de zwemleraar toch gepusht om gewoon het diepe in te gaan. Dat kan een aversie veroorzaken met het water en de zwemles’’.
Water en pijn
‘’Contact met water in combinatie met pijn kan ook watervrees veroorzaken. Bijvoorbeeld een baby die shampoo in zijn oogjes krijgt, of een kind dat zijn hoofd keihard stoot in bad. Zij kunnen dan water associëren met pijn’’.
Dave adviseert ouders om hun kinderen watervrij te maken al voordat ze op zwemles gaan. De Watervrijwaaier kan daarbij helpen.
Katy’s dochter heeft watervrees: ‘Ze durft bijna het water niet in tijdens zwemles’