7x smoesjes van onzekere kinderen (en hoe je ze kunt helpen)
Kinderen kennen het gevoel van onzekerheid maar al te goed en kunnen soms bang zijn voor verandering. Continuïteit werkt voor de meeste kinderen erg goed, maar helaas kan niet alles altijd hetzelfde blijven. Sommige onzekere kinderen kunnen maar moeilijk met veranderingen omgaan en kunnen van alles bedenken om daar niet in mee te gaan.
Ook jij als ouder kent het gevoel van onzekerheid waarschijnlijk wel. Dit kan gebeuren als je met je nieuwe jas naar buiten loopt en twijfelt of die eigenlijk wel zo leuk was of wanneer je een belangrijke beslissing moet maken in je leven. Toch kan en moet je die onzekerheid je leven niet laten bepalen. Zonder verandering kun je namelijk niet groeien.
Deze redenen geven onzekere kinderen om dingen niet te doen
Sommige onzekere kinderen gaan met verandering om door smoesjes te bedenken, zodat ze dit gevoel niet onder ogen hoeven te komen. Ze zeggen iets anders dan ze eigenlijk voelen en meestal hebben ze het zelf niet eens door.
1. “Ik heb het al een keer geprobeerd en het lukte niet”
Natuurlijk kan dit waar zijn, maar dat betekent niet dat je het niet nog een keer kan proberen.
2. “Het is stom”
Makkelijk gezegd en hij is er snel vanaf, althans, dat denkt hij. Als je kind afwijzend reageert op een nieuw initiatief, kan dit een teken zijn dat hij beseft dat hij er moeite in moet stoppen, maar daar geen zin in heeft of niet durft.
3. “Het lukt alleen bij anderen”
Onzekere kinderen vergelijken zichzelf met anderen, terwijl dat helemaal niet hoeft. Ze zijn zelf ook bijzonder en speciaal en kunnen het meestal best; als het vertrouwen er maar is.
4. “Kunnen we iets anders gaan doen?”
Op deze manier hoopt je kind een moeilijke beslissing of activiteit te ontlopen. Maar zonder het proberen van iets nieuws kan je kind zich ook niet ontwikkelen.
5. “Wie heeft dit bedacht?”
Het maakt niet uit wie het bedacht heeft, het moet gebeuren en daar gaat het om.
6. “Niemand begrijpt mij!”
Als je kind zegt dat iets heel moeilijk is en hij zich onbegrepen voelt, betekent dat dat hij eigenlijk niet volledig begrijpt wat er gebeurt of wat hij zelf doet. Je kind brengt het liever zo dan te praten over de angstige gevoelens die hij heeft.
7. “Ik heb geen tijd”
Als je geen tijd hebt, kun je meestal toch tijd vrijmaken, als het maar belangrijk genoeg is. Kinderen schuiven iets soms liever voor zich uit dan dat ze het onder ogen komen.
Hoe ga je om met onzekere kinderen
Het belangrijkste is dat je medeleven toont en je probeert te verplaatsen in de schoenen van je kind. Negatieve gedachten zijn niet leuk en als jij dan geen geduld hebt of boos wordt, kan dit verergeren. Zoek een balans tussen het bieden van steun en tough love. Als hij alleen een comfortabel antwoord van je krijgt, kan je kind gaan geloven dat hij gelijk heeft met zijn voorzichtige en onzekere reactie. Daardoor zal hij zich niet meer afvragen waarom hij dat eigenlijk doet.
Accepteer geen smoesjes van je kind. Dat maakt het makkelijker voor hem om op dezelfde manier door te gaan en dat wil je juist voorkomen. Als ouder hoop je dat je kind zelfverzekerder wordt in zijn doen en laten. Om dat te bereiken kun je beginnen met vragen stellen die zijn theorie om zeep helpen. Het klinkt wat gemeen, maar daardoor gaat je kind snappen waarom hij zo reageert en leert hij inzien dat het smoesjes zijn en dat het heus niet erg is als er wat verandert. Hij kan het namelijk prima aan.
Wat als je dochter onzeker over haar uiterlijk is? Pubermeidencoach geeft advies