Steeds vaker onveilige incidenten op middelbare scholen: hoe bespreek je dit met je kind?
Als jouw kind naar de middelbare school gaat is dat vaak al spannend genoeg, desalniettemin verwacht je dat je kind daar in goede handen en in een veilige omgeving is. Helaas is dat niet altijd het geval en gebeuren er tegenwoordig steeds heftigere incidenten op middelbare scholen.
Wat voor heftige incidenten zijn dat dan? Denk aan vechtpartijen, drugsverkoop en prostitutie. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.
Incidenten op middelbare scholen
Wanneer je een middelbare school uitkiest voor je kind kijk je uiteraard naar de praktische zaken, maar ook de sfeer en veiligheid van een school zijn belangrijk. Je wil dat je kind in een veilige omgeving terechtkomt hoewel je dat maar tot op zekere hoogte kan onderzoeken, aangezien de bovengenoemde incidenten op middelbare scholen waarschijnlijk niet altijd even goed zichtbaar zijn.
De onderwijsinspectie kreeg de afgelopen vier maanden een recordaantal meldingen van onveilige situaties binnen. In twee jaar tijd is dit verdrievoudigd. Voorbeelden van die meldingen zijn:
- Drugsverkoop in het fietsenhok
- Prostitutie op de toiletten
- Vechtpartijen
- Wapenbezit
- Seksueel misbruik
- Seksuele intimidatie
- Psychisch geweld
- Discriminatie
Scholen veiliger maken
Het is dus wel duidelijk: de veiligheid op middelbare scholen moet beter. Leon Meijs is onderwijsexpert en begeleidt middelbare scholen in het kader van veiligheid. Hij ontwikkelde de Wijschool-methode. Deze methode moet schoolbesturen en docenten helpen om scholen weer veiliger te maken. Er zijn ondertussen dertien scholen die zich hierbij hebben aangesloten.
Deze scholen houden leerlingen scherp in de gaten, zodat ze snel kunnen ingrijpen wanneer ze iets verdachts zien. Hoewel dit uiteraard goed is, want hoe sneller crimineel gedrag wordt onderschept, hoe minder slachtoffers er zijn, is het ook goed om deze onderwerpen thuis met je kind bespreekbaar te maken.
Hoe maak je dit bespreekbaar met je kind?
Grote kans dat jij denkt: dit soort dingen gebeuren niet op de middelbare school van mijn kind, in ieder geval niet in zulke erge mate. Hoewel dat misschien ook zo is, is het verstandig om dit toch met je kind te bespreken. Al is het maar om eventuele vervelende incidenten in de toekomst te voorkomen. Maar hoe pak je dat aan, want het zijn nogal heftige onderwerpen.
Wij geven tips hoe je deze heftige onderwerpen met je kind kan bespreken:
1. Zorg voor een rustig en ontspannen moment
Dit zijn serieuze onderwerpen, die je niet even snel tussen neus en lippen door moet bespreken, maar waar je de tijd voor moet nemen. Creeër een rustmomentje voor jullie samen, bijvoorbeeld na schooltijd als jullie samen wat drinken met wat lekkers of in het weekend als jullie een middagje gaan wandelen of samen gaan koken.
2. Gebruik een voorbeeld van een incident
Een goede manier om het gesprek te starten, is om een (actueel) voorbeeld van een heftig incident op een middelbare school te bespreken. Je kunt een nieuwsbericht opzoeken of een eigen voorbeeld noemen dat je zelf hebt gehoord of meegemaakt. Vraag dan of zoiets weleens bij jouw kind op school gebeurt.
3. Stel open vragen
Het is belangrijk om niet jouw eigen mening, oordeel of standpunt gelijk op je kind af te vuren. Laat je kind eerst zelf vertellen over wat hij of zij ervan meekrijgt. Stel daarna open vragen aan je kind, zoals: ‘Wat zou je doen als je ziet dat een kind wordt gepest?’, ‘Hoe zou je het vinden als je hoort dat er drugs wordt verkocht op school?’ of ‘Hoe zou jij reageren als iemand een vervelende seksuele opmerking tegen je maakt?’
Luister nu ook goed naar je kind en val hem of haar niet in de rede. Vraag eventueel door als je ergens nog vragen bij hebt. Op deze manier kom je erachter wat er tot nu toe allemaal speelt op school, wat je kind ervan meekrijgt en of hij of zij wel eens iets in die trant heeft meegemaakt.
4. Leg uit hoe hiermee om te gaan
Nu je weet wat er speelt en wat je kind allemaal weet, is het aan jou om je kind te vertellen hoe hij of zij hiermee om moet gaan. Leg uit dat dingen als drugsverkoop, vechtpartijen, prostitutie en discriminatie niet mogen en dat hij of zij hier nooit aan mee moet doen. En als iemand een vervelende opmerking, voorstel of nog erger doet, je altijd naar je slb’er moet gaan.
Leg ook uit dat dit soort dingen nooit de schuld van jouw kind is, dat hij of zij zich nooit hoeft te schamen om iets te vertellen aan de slb’er of aan jou en dat jij er altijd voor je kind bent om te helpen.
5. Bespreek het door middel van films/series
Een andere manier om het gesprek hierover met je kind te starten, is door een film of serie te kijken met een gerelateerd onderwerp. Denk aan de serie 13 Reasons Why (over zelfmoord en verkrachting, denk wel even aan de leeftijd van je kind), de film Spijt (over pesten) of de film The Hate U Give (over discriminatie).
Vraag bijvoorbeeld wat jouw kind zou doen als hij of zij dit ziet gebeuren of als het bij hem of haar gebeurt en leg daarna uit wat jouw kind het beste kan doen in zo’n soort situatie.
Dilemma: ‘We zijn het niet eens met de middelbare school die mijn dochter wil kiezen’