Deepfake foto’s en AI-video’s: wat doe je als jouw kind slachtoffer is van online seksueel misbruik?
Het zal je maar overkomen: je kind is slachtoffer van online seksueel misbruik. Hoewel het voor veel ouders een echte nachtmerrie is, komt het helaas wel degelijk voor en niet zo weinig ook. Zo krijgen maar liefst 1 op de 8 kinderen ermee te maken.
Dat blijkt uit onderzoek van Childlight Global Child Safety Institute van de Schotse Universiteit van Edinburgh.
Online seksueel misbruik
Volgens het onderzoek waren er wereldwijd het afgelopen jaar waarschijnlijk 302 miljoen kinderen slachtoffer van seksuele uitbuiting en seksueel misbruik online. Eén op de acht kinderen kreeg te maken met het zonder toestemming maken, vertonen of delen van seksueel getinte foto’s en video’s.
Naast deze foto’s en video’s kreeg ongeveer hetzelfde aantal kinderen te maken met uitlokking. Denk daarbij aan ongewenste sexting en verzoeken van volwassenen of jongeren voor het verrichten van seksuele handelingen.
Gevaren van internet
Misschien denk je als ouder dat jouw kind hier niet zo snel mee te maken krijgt, omdat je hem of haar altijd heb gewezen op de gevaren van het internet en het maken van seksueel getinte foto’s of video’s. En heb je altijd duidelijk gemaakt dat je kind niet mee moet gaan in seksuele verzoeken en/of appjes.
Helaas is dat tegenwoordig geen garantie dat het ook daadwerkelijk niet gebeurt bij je kind, hoe slim en verstandig hij of zij misschien ook is. Zo krijgen steeds meer jongeren te maken met deepfake foto’s en video’s door middel van AI-technologie. Daarbij wordt het hoofd van iemand op het lichaam van iemand anders gezet, bijvoorbeeld dus een naakt lichaam, en dit wordt verspreid.
Steun bij online seksueel misbruikt
Heeft jouw kind te maken met online seksueel misbruik? Op de volgende manieren kun je hem of haar tot steun zijn:
1. Luister zonder oordeel
Als jouw kind vertelt wat er is gebeurd, luister dan zonder oordeel. Laat je kind weten dat hij of zij alles tegen jou kan zeggen en laat hem of haar uitpraten. Het is waarschijnlijk al moeilijk genoeg voor je kind om dit te vertellen, dus laat een eventueel oordeel achterwege. Laat daarnaast ook merken dat je je kind gelooft, dat is heel belangrijk voor hem of haar. En dat het niet zijn of haar schuld is.
2. Blijf rustig
Het is hartstikke logisch dat je enorm schrikt als je dit hoort. Misschien merk je direct dat je boos, teleurgesteld of verdrietig wordt, maar probeer toch echt rustig te blijven. Als jij heel emotioneel reageert, schrikt dat jouw kind alleen maar af en durft hij of zij misschien niet alles meer te vertellen. Blijf dus kalm en stel vragen aan je kind om het verhaal duidelijk te hebben.
3. Rapporteer het misbruik
Hoewel het niet leuk is om te doen, is het verstandig om bewijsmateriaal te verzamelen van het online seksueel misbruik. Uiteraard alleen op een manier dat het de privacy van je kind niet schendt. Neem contact op met een instantie waarvan je denkt dat deze jou kan helpen. Dat kan de politie zijn of bijvoorbeeld het Centrum Seksueel Geweld. Zij zullen je adviseren wat je het beste kan doen.
4. Zoek professionele hulp
Wat jouw kind heeft meegemaakt, is niet niks. Het is niet gek als je daardoor veranderingen in gedrag gaat opmerken. Het kan helpen om professionele hulp voor je kind te zoeken, iemand die kan helpen om het trauma en het seksuele misbruik te verwerken. Hoe sneller je daarmee begint, hoe eerder er hopelijk de kans is dat je kind hier niet teveel last van krijgt in de toekomst.
5. Zoek ondersteuning voor jezelf
Zoals we al eerder aangaven, is het voor veel ouders een absolute nachtmerrie als jouw kind dit overkomt. Als het dan daadwerkelijk gebeurt, is het niet gek dat dit ook met jou veel doet. Je wilt je sterk houden voor je kind, maar gaat er misschien zelf ook wel aan onderdoor. Weet dat het niet erg is om hier ondersteuning of hulp bij te zoeken, bij een psycholoog of vertrouwenspersoon op je werk.
Annes zoon werd seksueel misbruikt: ‘Het verhaal werd alleen maar groter en heftiger’