Ongesteld worden: handige tips hoe je dat bespreekbaar maakt met je dochter
.Voor je het weet is het zover: de eerste menstruatie van je dochter. De helft van alle meisjes worden rond hun twaalfde voor het eerst ongesteld. De meeste meiden worden tussen hun elfde en veertiende ongesteld.
Als ouders weten we niet altijd hoe we gesprekken over onderwerpen als ongesteld worden, seksuele voorlichting, drugs en drank en dergelijke moeten aangaan met onze kinderen. Dat is best zonde, want het is heel belangrijk en goed dat je deze gesprekken voert vóórdat je kind ermee te maken krijgt.
Ongesteld worden: handige handvaten om het te bespreken
Het kan tenslotte behoorlijk overweldigend zijn voor een kind als ze niet weet wat haar te wachten staat en opeens ongesteld wordt. Als ze jou er niet over gehoord heeft, kan ze denken dat het gek is om erover te praten en wordt het moeilijker om erover te beginnen. En als er wat bloed op haar matras of in haar onderbroek komt, kan ze zich daar behoorlijk vervelend over voelen als het voor haar gevoel niet echt bespreekbaar is. Maar ook kan ze denken dat de buikpijn en het bloed iets ernstigs betekenen.
Wat kan je nu doen?
Ga heel snel het gesprek aan! En voor andere ouders: bespreek het in ieder geval rond haar negende jaar, ver voor het kan gaan gebeuren!
- Waarschijnlijk weet ze er inmiddels wel al iets van, maar het is fijn voor haar als je voor het zover is, echt goed aan haar uitlegt wat ongesteld worden betekent: wat gebeurt er in je lichaam, hoe gaat het in zijn werk (hoe vaak, wat kun je ervan merken, hoe lang ongeveer). Maar vertel ook dat ze vanaf dat moment geslachtsrijp is en dus moet oppassen met bijvoorbeeld vrijen. Wellicht weet ze er al van alles van door voorlichting op school, vriendinnen of omdat ze het zelf opgezocht heeft, maar misschien wel niet. Hoe dan ook is het goed als je haar vraagt wat ze er al van weet en of ze er vragen over heeft.
- Kijk eventueel zelf even op internet hoe het ook alweer precies zit voor je het gesprek begint.
- Bespreek ook hoe de hygiëne en lichamelijke verzorging gaat als ze ongesteld is. Hoe verzorg je jezelf, welke verschillende manieren zijn daarvoor (tampons, maandverband).
- Ook heel praktisch: waar en hoe gooi je maandverband en tampons weg, kopen jullie het voor haar of koopt ze het zelf.
- Leg ook uit wat er bij ongesteld zijn kan horen. Schommelende emoties, buikpijn, et cetera, maar maak het niet te groot. Je kunt er gewoon mee gymmen (!) en niet iedereen heeft er klachten van. Hou het wel in de gaten, want sommige meiden kunnen natuurlijk echt last hebben!
- Ik zou haar ook laten weten dat je het fijn vindt te horen als ze voor het eerst ongesteld is geworden. Hoe opener je er met elkaar over praat, hoe meer een meisje weet dat het er gewoon bij hoort. Plus dat ze weet dat het iets is wat thuis bespreekbaar is als ze er vragen over heeft.
- Sommige mensen maken van ‘voor het eerst ongesteld worden’ een hele ‘happening‘ met aandacht ervoor en taart of wat ook. De meeste meiden vinden dit behoorlijk gênant is mijn ervaring, maar je kunt het met haar overleggen. In sommige gezinnen is het een soort traditie.
Nog even dit …
Ongesteld worden is best een ding voor veel meiden. Let dus op dat er geen flauwe grapjes over gemaakt worden. Of dat je het niet met iedereen deelt als ze dat niet fijn vindt. Heel vroeg ongesteld worden is voor meiden meestal niet zo leuk. Maar om de laatste te zijn van de meiden in de klas is ook niet leuk. Hou het een beetje in de gaten, verplaats je in haar gevoel en praat er eens met haar over.
Meer lezen over ongesteld worden en menstruatie?
- Dochter voor het eerst ongesteld? Zo zorg je dat ze goed voorbereid is
- Praten met pubers: ga het gesprek aan over lichamelijke veranderingen
- Taboe op menstruatie: waarom zijn we zo gesloten over ongesteld zijn?