Ongemotiveerde puber? Dit is waarom je geen zorgen hoeft te maken als ouder
Lijkt jouw puber niets meer aan school te doen? Je bent niet de enige ouder met dit probleem. Maar is het wel een probleem, zo’n ongemotiveerde puber? Moet je hier als ouders iets mee? Kun je of moet je pubers motiveren voor school? Is dat geen onmogelijke opgave? J/M Ouders zocht het uit.
Welke puber heeft er eigenlijk geen problemen met zijn of haar motivatie? Het is iets dat bij de puberteit lijkt te horen.
Ongemotiveerde puber
Veel ouders lijken tegen hetzelfde probleem aan te lopen bij pubers. Ze doen weinig aan school en lijken totaal niet gemotiveerd. Jongerencoach Femke Wester geeft aan dat je hier geen zorgen over hoeft te hebben als ouders. Pubers, zo geeft Wester aan, zitten in een bijzondere fase in hun leven. Hierin maken ze zich los. Het is een periode waarin ze op zoek gaan naar hun identiteit en hun weg in de wereld. Dit betekent dat ze helemaal niet direct bezig zijn met school, maar ook daar weinig tijd en ruimte voor hebben in hun hoofd.
Lichamelijke veranderingen
Naast dat ze in een periode zitten dat ze zich ontdekken als persoon gebeurt er ook van alles in hun lijf. De hormonen spelen enorm op en dat betekent dat er ook in de hersenen minder focus is voor schoolwerk. Zelfs wanneer ze heel graag aan schoolwerk willen zitten, kan het zijn dat er lichamelijk best wat weerstand voor is. Het kost pubers meer moeite om de focus te leggen op deze schoolse taken.
Geen onwil
Tot slot is het goed om te bedenken dat het vanuit pubers geen onwil is. Eigenlijk bestaan ongemotiveerde pubers niet echt. Veel jongeren voelen namelijk heel goed aan dat er veel van ze verwacht wordt. En als ze die verwachtingen niet waar kunnen maken, voelen ze ook heel goed aan dat ze ouders teleurstellen. Dat draagt uiteindelijk natuurlijk ook niet bij. Het werkt eerder averechts op de motivatie van pubers.
Wat je dan wel kunt doen als ouders bij ongemotiveerde pubers? Wester vertelt dat het vooral goed is om uit te spreken dat je trots op ze bent. Kijk vooral naar wat er wél goed gaat en wel lukt en benoem dit. Accepteer verder vooral hoe het is. Pubers hebben volgens Wester het meest aan begrip, erkenning en acceptatie. Dan komt die motivatie vanzelf weer.