Zit je niet op één lijn met je partner over de opvoeding van je puber? Zo los je het op
We zijn het allemaal weleens oneens met onze partner. Maar als het aankomt op de opvoeding kan dat behoorlijk lastig zijn. Vooral pubers kunnen er goed op inspelen om ervan te profiteren als hun ouders het oneens zijn over de opvoeding. Hoe los je dat op? Psychologe Annette Heffels bespreekt dit probleem en vertelt wat jullie eraan kunnen doen.
Oneens over de opvoeding van je puber
Jullie zijn heus niet het enige koppel dat het weleens oneens is over de opvoeding. Het komt namelijk vaker voor dan je denkt…
Een voorbeeld
Naomi (15) heeft twee weken geleden haar ouders de stuipen op het lijf gejaagd. Ze ging logeren bij een vriendinnetje, omdat ze samen een werkstuk van school moesten maken. Toen haar moeder echter vanuit een plotseling onbehaaglijk gevoel belde, bleek er niemand thuis te zijn. De ouders van het vriendinnetje waren een weekend weg en de twee meisjes hadden van de gelegenheid gebruik gemaakt om tot diep in de nacht uit te gaan. Naomi’s vader reed in paniek langs verschillende kroegen en trof zijn dochter tegen half drie aan met een groep vrienden, onder invloed van drank en wiet. Hij sleurde haar de auto in en riep: ‘Drie maanden huisarrest.’
In die drie maanden valt het galafeest van haar school. Naomi wil, nee, móet daarheen met het vriendje dat ze sinds enige tijd heeft. In tranen bewerkt ze haar moeder. ‘Iedereen’ gaat. Desnoods wil ze hierna nog een maand extra huisarrest uitzitten, als ze please, please, alleen deze ene avond naar het feest mag.
Naomi’s moeder vond de straf die haar dochter gekregen heeft, eigenlijk te zwaar. Zelf was ze vroeger ook nogal een wilde meid. Bovendien zien zij en Naomi in de stad de perfecte jurk voor dit gala. Als ze thuiskomen vraagt vader zich af wat er in die tas zit, waar Naomi zo geheimzinnig mee naar boven wil lopen. Als de jurk uit de tas komt, is hij woedend. Hij wijst zijn vrouw op het feit dat zij toch ook totaal in paniek was en boos over het bedrog van Naomi. Dat ze het toen met hem eens was dat Naomi het vertrouwen dat ze haar hadden gegeven, kennelijk niet aankon. En nu sluit ze achter zijn rug om een bondje met hun dochter, waardoor ze zijn gezag ondermijnt! Moeder verwijt haar man dat hij star is en geen inlevingsvermogen heeft. Daar loopt zij zelf ook al jaren op stuk bij hem.
Ruzie over de taakverdeling met je partner: zo los je het op
De oplossing
Pubers zijn goed in staat om hun ouders te splitsen. Ze hebben inmiddels aardig door hoe volwassenen in elkaar zitten, wat de zwakke plekken zijn en hoe ze daar gebruik van kunnen maken. Het is bijna onmogelijk om als ouders altijd op één lijn te zitten. Dat is ook niet nodig. Het is niet erg als kinderen weten dat hun vader anders over zaken denkt dan hun moeder.
Wel moeten ouders elkaars mening respecteren en dat aan hun kinderen laten blijken. Dat betekent dat ze niet negatief of denigrerend praten over de andere opvoeder en dat ze hem ook niet aanvallen of tegenspreken als hij optreedt. Eén ouder tegelijk is voldoende om op te voeden. De ander hoeft zich daar op dat moment niet mee te bemoeien, niet om de maatregel te versterken en zeker niet om hem te ondergraven. Kinderen willen zelf ook niet dat ouders – waar zij bij zijn – elkaar bestrijden. Beter is het om er op dat moment buiten te blijven en er later met je partner over te praten. (Tenzij er sprake is van mishandeling, dan moet je uiteraard ingrijpen.)
Een kind dat komt protesteren, verwijs je terug naar degene die de straf heeft opgelegd. Het kan geen kwaad om het terrein alvast wat te effenen, maar dat doe je met je partner, zonder het kind. Overigens is het wel handig om een straf niet op te leggen als je nog overstuur bent. Kondig aan dat je erover na wilt denken en dat je erop terugkomt als je er met je partner over hebt gesproken.
Zijn jij en je partner het niet eens over de opvoeding? Zo los je het op