Te veel schermtijd leidt tot gedragsproblemen zoals angst, agressie en depressie bij kinderen
Als ouder let je waarschijnlijk een beetje op de hoeveelheid tijd die je kind achter een beeldscherm doorbrengt. Dat is maar goed ook zeggen onderzoekers, want volgens hen verhoogt te veel schermtijd namelijk het risico op gedragsproblemen bij kinderen. Zoals hyperactiviteit, agressie, angst en depressie.
Zit jouw kind het liefst de hele dag op de tablet of achter de televisie? Daar is ‘ie echt niet de enige in. Veel kinderen verkiezen tegenwoordig namelijk schermpjes boven lezen en buitenspelen. Wetenschappers van de Universiteit van Calgary zeggen dat het daarom des te belangrijker is om hier extra alert op te zijn. Volgens hun nieuwe onderzoek heeft te veel schermtijd namelijk invloed op de sociale ontwikkeling en het gedrag van kinderen.
Onderzoek te veel schermtijd leidt tot gedragsproblemen
“Deze studie vond kleine maar significante correlaties tussen schermtijd en internaliserende en externaliserende gedragsproblemen van kinderen”, schrijven de onderzoekers. Nu zeggen de termen internaliserend en externaliserend je misschien zo snel niets, dus lichten we ze even toe:
- Bij externaliserende gedragsproblemen is er te weinig controle over de emoties en worden deze emoties naar buiten geuit. Typische externaliserende gedragsproblemen zijn agressie en hyperactiviteit.
- Bij internaliserende gedragsproblemen is er een overcontrole over de emoties en worden deze juist naar binnen gericht. Dit leidt tot tot innerlijke onrust. Typische internaliserende problemen zijn sociale teruggetrokkenheid, angst, depressie en psychosomatische klachten.
Het onderzoek
De onderzoekers verzamelden gegevens uit 87 andere onderzoeken over de hele wereld, waarbij 159.425 kinderen onder de 12 jaar betrokken waren. Externaliserende problemen zoals hyperactiviteit en agressie stegen met 11 procent naarmate de schermtijd langer werd. Het percentage angst, depressie en andere daarmee samenhangende psychische stoornissen – oftewel de internaliserende gedragsproblemen – stegen met 7 procent.
Rol voor ouders
Volgens de onderzoekers is het belangrijk dat ouders de hoeveelheid schermtijd voor hun kinderen in de gaten houden en beperken en is het goed als ouders hiervoor richtlijnen aanhouden. Ook moeten ouders volgens de onderzoekers ervoor zorgen dat de inhoud geschikt is voor de leeftijd. Ze moeten ook de blootstelling aan geweld beperken en met hun kinderen praten over ongepaste beelden.
Wel is er volgens de wetenschappers meer onderzoek nodig om de effecten van te veel schermtijd beter te onderzoeken. Het zou volgens de auteurs namelijk ook mogelijk zijn dat: “Naarmate schermen in de kindertijd en de hedendaagse cultuur worden genormaliseerd, de risico’s die aan het gebruik ervan zijn verbonden, minder gevolgen hebben voor de gedragsproblemen van kinderen.”
Sanna (32): ‘Mijn kind zit alleen maar op de iPad, volgens mij is hij verslaafd’