Onderzoek: kinderen die gepest worden om hun gewicht, komen als volwassene meer aan
Dat pesten een enorme impact heeft op kinderen (én volwassenen) wisten we allang. Maar nu blijkt uit recent onderzoek dat deze impact ook direct te herleiden is naar hoe een gepest kind er later als volwassene fysiek aan toe is.
Volgens een onderzoek dat donderdag werd gepubliceerd in het journal Pediatric Obesity, blijkt dat er een verband is tussen een pestverleden en gewichtstoename als volwassene. Onderzoekers van the University of the Health Sciences Bethada en National Institutes of Health, zij ontdekten dat kinderen die gepest werden vanwege hun gewicht, een grotere kans hadden om later als volwassen meer aan te komen. Sterker nog: hoe vaker een kind gepest wordt om zijn of haar gewicht, hoe meer gewicht ze zullen aankomen. Dat is behoorlijk schokkend nieuws.
‘Er heerst over het algemeen het idee dat als er gepest wordt op basis van gewicht, dit er juist voor zorgt dat de gepeste zich later een gezondere levensstijl aanmeet. Er wordt gedacht dat het juist motiverend werkt’, aldus Natasha Schvey, onderzoeker en assistent professor klinische psychologie. ‘Dit onderzoek laat zien dat die gedachte niet alleen feitelijk onjuist is, maar dat het pesten juist na verloop van tijd gewichtstoename tot gevolg kan hebben.’
LEES OOK: Hoe praat je tegen je kinderen over eten om een gezond lichaamsbeeld te stimuleren?
62 procent van kinderen met overgewicht gepest vanwege hun gewicht
De onderzoekers bestudeerden gedurende een periode van 15 jaar een groep van 110 kinderen en jonge tieners. De gemiddelde leeftijd van de groep was 12 jaar oud. De deelnemers hadden allemaal te maken met overgewicht. Dit gold in twee gevallen: de kinderen hadden zelf overgewicht of hun beide ouders hadden overgewicht. De reden dat er ook kinderen werden bestudeerd die zelf geen overgewicht hadden, maar waar dit voor de ouders wel gold, is omdat het overgewicht van ouders een risicofactor is voor obesitas bij kinderen zelf. Aan de kinderen werd gevraagd of ze ooit gepest zijn vanwege hun gewicht. Het resultaat is hartverscheurend: maar liefst 62 procent van de kinderen met overgewicht gaf aan minstens een keer hierom gepest te zijn.
8,5 en 15 jaar later
De onderzoekers namen na zo’n 8,5 jaar weer contact op met de deelnemers en bij sommigen deden ze dit na 15 jaar na het eerste gesprek. Ze kwamen tot een verassend resultaat: het maakte niet uit of de kinderen nu wel of niet overgewicht hadden ten tijde van het eerste gesprek jaren geleden bij de start van het onderzoek, de kinderen die gepest werden vanwege hun gewicht waren gemiddeld 33 procent meer aangekomen in lichaamsmassa en hadden 91 procent meer vet ten opzichte van hun leeftijdsgenoten.
Zo kan gesteld worden dat een kind met een slank postuur dat gepest wordt of het idee ingeprent krijgt dat ze ‘te dik’ zou zijn, een grotere kans heeft dat ze als volwassene worstelt met obesitas door het body shamen uit haar jeugd.
LEES OOK: Zo ontwikkel je een gezond lichaamsbeeld bij je kinderen (en bij jezelf)
Eerder onderzoek tussen gepest worden en overgewicht
Het is niet de eerste keer dat er een verband wordt gelegd tussen gepest worden als kind vanwege je gewicht en overgewicht als volwassene. Het negatieve stigma dat zo ontstaat rondom jeugdobesitas heeft zo op langer termijn effect op zowel de mentale gezondheid als de fysieke gezondheid van degene in kwestie. Uit een onderzoek uit 2017 kwam exact dezelfde conclusie dat pesten op basis van gewicht leidde tot obesitas en een hoger BMI 15 jaar later. Uit een onderzoek uit 2003 blijkt weer dat dit type pesten schadelijk kan zijn voor de psychosociale ontwikkeling van jongeren.
Een reden voor pesten en gewichtstoename kan zijn dat gepest worden voor een stressreactie in het lichaam kan zorgen. Het zorgt voor een toename van het stresshormoon cortisol in het lichaam. Dit hormoon kan er op zijn beurt weer voor zorgen dat de eetlust toeneemt.
Wees je bewust van je woorden
Als er überhaupt nog een reden nodig zou moeten zijn waarom we pesten het liefst de wereld uit helpen, is dit het wel. Natuurlijk ligt hier een verantwoordelijkheid voor scholen, om door te gaan met bewustzijn creëren over pesten en campagnes en andere acties op te blijven zetten. Maar het grootste begin aan verandering, begint nog altijd bij onszelf. Laten we ons ook vaker bewust zijn over hoe we spreken over lichaamsidealen waar kinderen bij zijn. Laten we eigen vetrolletjes of oneffenheden niet als ongewenst bestempelen en laten we zeker niet naar een kind toe benadrukken dat hij of zij ‘dik’ is en ‘teveel snoept’. Kinderen nemen feilloos het negatieve stigma dat hierbij hoort over. Het klinkt wellicht betuttelend en overdreven, maar helaas heb ik maar al te vaak meegemaakt dat dit echt – al is het maar door andere volwassenen dan de ouders – tegen kinderen wordt gezegd. Hier kun je zo onnodig veel schade mee aanrichten, woorden doen wel degelijk pijn.