Lise Steegmans
Lise Steegmans Vrije Tijd 28 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Onderzoek: dit is wat Generatie Z zoekt in een carrière

Een veilige baan bij de overheid? Nee. Een managementfunctie bij een multinational? Ook niet. Nee, de jongeren van nu willen het liefst werken bij een mkb-bedrijf óf zelf ondernemen. Generatie Z wil eigenlijk vooral één ding: een goede werk-privébalans.

Dat blijkt uit internationaal onderzoek uitgevoerd door Zenjob.

Generatie Z wil goede werk-privébalans

Generatie Y, ofwel de millennials, zijn de ouders van nu. Wij zijn opgegroeid met idee dat alles maakbaar is, en dan met name je carrière. Work hard, play hard is het credo. Dat klinkt als een leven in balans, maar niets is minder waar: nog niet eerder waren de cijfers van mensen met een burn-out zo hoog. Generatie Z, de jongeren van nu, stond erbij en keek er naar. Deze generatie gooit het over een heel andere boeg: zij gaan pas echt voor een goede werk-leven balans.

Dat blijkt uit onderzoek onder 3.000 jongeren tussen de 17 en 27 jaar, onder wie 1.000 Nederlandse respondenten. Daaruit blijkt dat jongeren in de huidige arbeidsmarkt zelf de touwtjes in handen hebben en zélf bepalen waar en wanneer ze werken.

De belangrijkste uitkomsten zijn:

  • Zo goed als 1 op de 3 Nederlandse en Engelse jongeren wil graag in het mkb (tot 250 werknemers) aan de slag.
  • In Duitsland is dit 22 procent, op de voet gevolgd door zelfstandig ondernemerschap (21 procent).
  • Startups zijn minder populair: in zowel Nederland, Duitsland als Engeland ziet slechts 10 procent zichzelf hier in de toekomst werken.

Ondernemen

Ondernemen of werken op zzp-basis is al langer een trend in Nederland. Het biedt veel voordelen: je kunt werken wanneer je wilt, vaak ook waar je wilt. In 2021 waren er 1,1 miljoen mensen met een hoofdbaan als zzp’er in Nederland. Dat is 12 procent van alle werkenden. In 2013 was dat nog 11 procent.

Eigen voorwaarden

Die trend is ook Generatie Z niet ontgaan. Eigen baas zijn spreekt in Nederland 23 procent van de jongeren aan. Frederik Fahning, medeoprichter en managing director van Zenjob, legt uit: “We zien een groeiend aantal mensen dat de controle over hun eigen werk wil hebben. Work-life balance begint een nieuwe betekenis te krijgen, waarbij werk het persoonlijke leven volgt en niet andersom. Dit betekent niet dat jonge mensen niet willen werken. Het tegendeel is waar, maar ze willen steeds meer op hun eigen voorwaarden werken.”

Van degenen die al ervaring als zelfstandige hebben opgedaan, zegt maar liefst 39 procent dit in de toekomst te willen blijven doen. In Duitsland en Engeland zijn de cijfers vergelijkbaar. Zelf de controle hebben over je werkleven wint aan populariteit. Volgens Fahning bevinden jonge mensen zich door het huidige personeelstekort in een voordeelpositie. “Gen Z is de best opgeleide generatie in de geschiedenis en heeft nu alle ruimte om te ontdekken wat echt bij ze past. Ze hoeven niet direct voor een vaste baan te kiezen, maar kunnen overal van proeven zonder zich direct vast te leggen. Zelf de touwtjes in handen hebben – dat is het werken van de toekomst.”

Startups scoren opvallend laag

Opvallend is dat er in zowel Nederland, Duitsland als Engeland weinig animo is voor werken in de startupwereld. In alle landen geeft ongeveer 10 procent hier de voorkeur aan.

“In tijden van onzekerheid is de meerderheid van de generatie op zoek naar stabiliteit – wat startups in hun beginjaren natuurlijk niet kunnen bieden. Ze vormen een omgeving met veel potentie voor de toekomst, maar wel een met meer risico’s”, zegt Fahning.

Bedrijven zetten meer jonge tieners in vanwege krappe arbeidsmarkt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.