Onderzoek: ouders leren hun kinderen niet genoeg over geld
Even eerlijk: praat jij met je kind over financiële zaken? En dan bedoelen we niet over jullie hypotheek, of pensioenregeling maar over de hoeveelheid zakgeld, kleedgeld of spaarrekening. Als dit gespreksonderwerp bij jou niet aan bod komt ben je niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat ouders hun kinderen niet voldoende kennis over geld bijbrengen.
Volgens het merendeel van de ouders is dit een taak voor school, niet voor aan de keukentafel.
Ouders en geld: praten ze er genoeg over?
Ouders zouden hun kinderen beter kunnen leren omgaan met geld. Zo maken veel vaders en moeders geen afspraken met kinderen over hoeveel zakgeld ze moeten sparen. Meer dan de helft van de ouders vindt dat de school een taak heeft om kinderen te leren omgaan met geld.
Dat concludeert de Volksbank (moederbedrijf van onder meer SNS, ASN Bank en RegioBank) op basis van onderzoek. Ruim 1100 Nederlanders van 25 jaar en ouder met kinderen van 4 tot en met 12 jaar werden ondervraagd.
Zakgeld
Voor veel ouders is zakgeld een ‘essentieel’ onderdeel van de opvoeding. In de praktijk wordt daar echter weinig aan gedaan. Zo blijkt uit het onderzoek onder meer dat een derde van de ouders kinderen nooit heeft geleerd de pincode geheim te houden of af te schermen bij het pinnen.
Digitaal zakgeld
Het merendeel van de kinderen tussen de 4 en 12 jaar krijgt zakgeld. Hoe ouder het kind, hoe vaker het zakgeld digitaal wordt gegeven. Een vijfde van alle kinderen heeft een pin- of betaalpas. Dat zijn meestal de oudere kinderen. Uit het onderzoek blijkt dat kinderen hun zakgeld voornamelijk besteden aan kleine speeltjes, accessoires en gadgets. Daarna volgen snoep en snacks, bouwspeelgoed, games of apps en hobby’s.
Waarom het óók goed is dat kinderen hun zakgeld uitgeven in plaats van alles op te sparen