Onderzoek wijst uit: kat maakt kinderen met autisme socialer
Geen kind met autisme is hetzelfde, maar tóch voelt een deel van de kinderen zich niet op zijn of haar gemak in sociale situaties. Merk je dat jouw kind hier ook moeite mee heeft? Volgens onderzoek kan een kat je kind helpen om zich prettiger te voelen onder de mensen.
Ja, écht. Dat lees je goed.
‘Therapiekat’ maakt kinderen met autisme socialer
Dierentherapie is niet per se iets nieuws. Jarenlang worden kinderen en volwassenen met een handicap, depressie of trauma al geholpen door honden, katten, konijnen, paarden en vogels. Waarom? Dieren hebben geen oordeel, daarom bereiken zij vaak meer dan mensen. En dit blijkt voor kinderen met autisme ook uitstekend te werken!
Wat kan een kat voor je kind betekenen?
Genoeg over dierentherapie in het algemeen, want in dit onderzoek draait het specifiek om kattentherapie. Dat is maar goed ook, want katten zijn verreweg de meest geliefde huisdieren in Nederland. En ze zijn iets makkelijker te verzorgen dan een paard…
Uit het onderzoek is gebleken dat kinderen met autisme meer empathie en minder angst tonen zodra het gezin wordt uitgebreid met een kat. Daarnaast sluiten de kinderen zich minder snel af voor hun omgeving.
7 dingen die je nóóit meer tegen de ouders van een kind met autisme (ASS) moet zeggen
Dit is een ontzettend positieve verandering voor de kinderen zelf, maar ook voor de gezinsleden. De sociale isolatie kan in sommige gezinnen namelijk flinke sporen trekken.
Waarom geen hond, maar een kat?
In veel gevallen worden honden ingeschakeld als gezelschapsdier, maar volgens de onderzoekers zijn katten meer geschikt voor kinderen met autisme. Dit ligt vooral aan het feit dat katten over het algemeen een stuk rustiger zijn dan honden.
Dus: als je kind (en de rest van het gezin) van katten houdt, is het adopteren van een lief, harig vriendje misschien geen gek idee. Denk er maar eens rustig over na.