Waarom (en hoe!) je met jouw tiener wilt onderhandelen
Dat jij en je tiener niet altijd op één lijn zitten is geen verrassing. Maar hoe los je zo’n conflict dan het beste op? De één pleit voor een strenge aanpak, terwijl de ander gaat voor een compromis. Wanneer je ervoor kiest om tot een middenweg te komen zullen jij en je tiener moeten onderhandelen. Hoe je dat het beste kan doen? Wij zetten de beste onderhandelingstechnieken op een rijtje.
Onderhandelen met je tiener
Onderhandelen zal niet alleen leiden tot een (hopelijke fijne) compromis, maar het onderhandelen zal ook erg leerzaam zijn voor je tiener. Wat je kind kan leren van onderhandelen?
Opdoen van zelfkennis
Je kind leert te beseffen wat en waarom hij iets wilt, en waar hij écht behoefte aan heeft. We snappen namelijk best dat die nieuwe playstation heel aantrekkelijk is, maar door te onderhandelen zal je tiener erachter komen waarom hij die gadget nodig heeft. Misschien ziet hij zelf wel in dat hij het geld beter in een skateboard kan investeren als de zomermaanden eraan komen.
Leren beargumenteren
Door te onderhandelen zal je tiener leren om op een redelijke manier argumenten aan te voeren. Ze kunnen namelijk wel een emotionele behoefte of wens hebben, maar in een onderhandelingsproces zullen ze leren daar op een redelijke en rationele manier argumenten voor aan te voeren.
Leren luisteren
Je tiener zal leren om naar de ander te luisteren en zal leren om zich in een ander te verplaatsen. Jouw kind kan 1 uur ‘s nachts misschien een redelijke tijd vinden om thuis te komen, terwijl jij 10 uur in gedachte hebt. Je zult uitleggen waarom jij het onveilig vindt als ze zo laat nog op straat zijn, en ze zullen de volgende dag minder fit zijn. Door het onderhandelen zal je tiener meer begrip kunnen opbrengen voor de situatie
Compromissen sluiten
We hebben het al eerder benoemd. Het sluiten van compromissen kan een mooi resultaat zijn van een onderhandeling. Voor je tieners is het belangrijk te ervaren dat er ruimte is om tot elkaar te komen. Tijdens een onderhandeling gaat het er niet om dat je kind (of jij) ‘wint’.
Hoe kun je onderhandelen?
Klinkt best leuk op papier, die onderhandeling. Maar hoe pak je dat nu het beste aan? Het is belangrijk dat het voor beiden partijen duidelijk is dat jullie gaan onderhandelen. Wanneer je van het begin laat merken dat er geen plaats is voor discussie creëert dat een negatieve sfeer en zal het gegarandeerd op een ruzie uitlopen.
Je wilt het gesprek dan ook met een kalme stem beginnen, en er de tijd voor nemen. “Laten we hierover praten” is een ander begin dan “dit gaat absoluut niet gebeuren”. Kinderen (net als volwassenen) zullen het gevoel van onmacht vreselijk vinden.
Luister zelf actief naar wat je kinderen écht willen. Wilt jouw kind haar haren felroze verven voor dat hippe feestje? Misschien is een kleurspoeling een mogelijk compromis. Zo kan jouw kind toch met een opvallend kapsel naar het feest, en kan het daarna weer gewoon uitgespoeld worden.
Last but not least: zorg ervoor dat je een pauze neemt wanneer de sfeer te verhit raakt. Het is namelijk niet erg om de onderhandeling even te laten rusten. Jullie kunnen even over de situatie nadenken en de argumenten laten bezinken. Op een later moment kunnen jij en je tiener verder gaan met onderhandelen.
Is de onderhandeling toch uitgelopen op een ruzie? Zo leg je dat conflict het best bij.
Vermijd jij conflicten met je kinderen? Deze tips kunnen helpen