Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeden 20 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

Omgaan met andere culturen: zo kun je dit stimuleren in de opvoeding

Vanaf het moment dat kinderen rond een jaar of vier zijn, merken ze verschillen op tussen mensen. Het kan natuurlijk dat ze dit al eerder doorhebben, maar vanaf dat moment gaan ze het ook uitspreken. De wereldbevolking bestaat nu eenmaal uit allerlei mensen in allerlei soorten en maten en culturen.

Omgaan met andere culturen

Verschillende klinisch psychologen bogen zich over hoe ouders het omgaan met andere culturen zo praktisch mogelijk kunnen meegeven in de opvoeding.

Praat openlijk over verschillen

Kinderen zijn nieuwsgierig naar de verschillen die ze in anderen zien en vragen hiernaar. Het kan een verschil zijn in huidskleur, haarkleur of oogkleur maar het kan ook een verschil in karakter zijn. Dit kan ongemakkelijk zijn als je kind de vragen nog heel onschuldig luidkeels stelt waar degene bij staat.

Volgens psycholoog Maryam Abdullah van de universiteit van Californië is het van belang hoe ouders hierop reageren. Abdullah: ‘Je wilt op een manier reageren die de nieuwsgierigheid die kinderen van nature hebben, niet de kop indrukt. Moedig ze aan om vragen te stellen zodat je de schoonheid van diversiteit kan laten zien.’

Als een kind bijvoorbeeld de huidskleur van een vreemde naast hem benoemt, kun je ook daar op een ondersteunende manier op reageren volgens Abdullah. ‘Srel bijvoorbeeld vragen als: wie kennen we nog meer met zo’n huidskleur? Met welke vriendjes spelen we of welke klasgenootjes ken je die er ook zo uitzien? Dit laat ze weten dat we allemaal met elkaar in connectie staan, ook al zien we er verschillend uit’, aldus Abdullah.

Vermijd generaliserend taalgebruik

Als je kind zegt: ‘Alle jongens zijn wel goed in wiskunde.’ Kun je reageren met: ‘Ik ken jongens die goed zijn in wiskunde, maar ik ken ook jongens die heel goed kunnen tekenen en lezen’, zo stelt Michelle Borba voor. Dit is vooral van toepassing op jongere kinderen. Voor tieners geldt het iets anders: ‘In plaats van het gebruiken van hokjes of labels als nerds of die populaire kinderen , kun je ook stimuleren om ze bij de voornaam te noemen,’ aldus psycholoog Barbara Greenberg.

Zo kijken buitenlandse moeders naar de opvoeding in Nederland (en dit hebben ze ervan geleerd)

Zorg voor een diverse vriendengroep

Borba: ‘Hoe diverser we de vriendschappen maken bij kinderen via hobby’s en na-naschoolse activiteiten, hoe meer ze anderen kunnen accepteren. Een positieve band opbouwen met iemand uit een andere groep is de beste manier om vooroordelen aan de kant te zetten.’

Laat je kind fantasierijke boeken lezen

Bijvoorbeeld een boek als Harry Potter. Uit een onderzoek dat in 2014 is gepubliceerd in the Journal of Applied Social Psychology, leren kinderen door de jonge tovenaarsleerling mee te leven met karakters die gestigmatiseerd worden. De kinderen boeken laten lezen over kinderen met een andere sociale achtergrond, is goed voor het verbreden van hun perspectief en hun tolerantie. Tijdens het lezen kun jij je kind vragen stellen als: ‘Waarom denk je dat dat karakter dit deed? Hoe denk jij dat dit karakter zich voelt?’ Zo kan je kind er actief bij stilstaan.

Laat je kind kennismaken met verschillende culturen

Om kennis te maken met andere culturen, kan al vaak moeilijker gedacht worden dan nodig is. Het hoeft ook niet een verre reis te zijn. Dit kun je bijvoorbeeld ook doen aan de hand van boeken, films en gesprekken met ouders en kinderen met een andere cultuur. Door je kind te introduceren aan nieuwe invloeden en andere levensstijlen, kan het zich in de toekomst ook makkelijker openstellen voor andere culturen.

https://www.jmouders.nl/6-voordelen-van-muziekles-voor-je-kind/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Realsimple

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.