Sofie Obbens
Sofie Obbens Gezin 13 okt 2024
Leestijd: 3 minuten

Stiefouderdag: ‘De rol van de stiefouder is groter dan een bijrol’, aldus stiefexpert

Het aantal burn-outs onder stiefmoeders loopt op en daarom is het nodig om hun rol erkenning te geven. Stiefouderdag, iedere tweede zondag van oktober, biedt de kans om stil te staan bij de positie die stiefouders hebben in het leven van hun stiefkinderen en in het stiefgezin. Hoewel hun rol niet altijd eenvoudig is, kunnen zij een waardevolle toevoeging zijn. Stiefexpert Marieke Jansen vindt dat de stiefouder onderschat wordt: “Een stiefouder heeft veel impact op het leven van kinderen.”

Stiefexpert Marieke Jansen: “Stiefouders stappen vaak in een al bestaande dynamiek en belanden daardoor in een uitdagende rol. Het vergt geduld en flexibiliteit om een goede band op te bouwen en dat verdient erkenning. Stiefouders moeten een balans vinden tussen het opbouwen van een band met hun stiefkinderen en het respecteren van de relatie die deze kinderen met hun biologische ouders hebben. Dit vereist geduld en wederzijds vertrouwen. Het kan wel een aantal jaren duren voordat je een werkende dynamiek hebt gevonden. Het accepteren dat je wel van alles mag doen bijvoorbeeld in de verzorging, maar dat je soms ook weer weinig hebt te zeggen, is uitdagend.

De impact van stiefouders op langere termijn

Stiefouders hebben veel impact op het leven van hun stiefkinderen, ook al wordt dit niet altijd meteen herkend. Vaak komt de waardering later, als kinderen volwassen zijn en terugkijken op de rol die hun stiefouder heeft gespeeld in hun leven.

“Nu ik zelf een gezin heb, zie ik pas hoeveel mijn bonusmoeder voor mij heeft gedaan” (bonusdochter)

Als de stiefkinderen nog niet volwassen zijn, is het van belang dat de erkenning en waardering van de partner komt.

De successen van stiefouders

Ondanks de uitdagingen zijn er veel succesverhalen van stiefouders die een liefdevolle rol spelen in het leven van hun stiefkinderen.

Veel stiefouders worden uiteindelijk een tweede ouderfiguur voor hun stiefkinderen. Ze bieden liefde, en advies en spelen een belangrijke rol in de opvoeding.

Een van de mooiste aspecten van samengestelde gezinnen is de mogelijkheid om nieuwe gezinsrituelen en tradities te ontwikkelen, die zowel de biologische als stiefgezinsleden dichter bij elkaar brengen. Bijvoorbeeld een taart maken voor je bonuskind met zijn verjaardag. Samen kerstversiering maken voor jullie kerstboom.

Leef voor wat je wil dat je stiefkinderen meenemen in het leven. Laat jouw normen en waarden zien in je eigen gedrag. 

Zo creëer je een harmonieus stiefgezin

  • Geduld is essentieel. Het opbouwen van een band kost tijd. Forceren leidt vaak tot weerstand. 
  • Respecteer de bestaande ouder-kindrelatie. Forceer geen moeder- of vaderrol; geef de kinderen ruimte om jou op hun eigen manier te zien.
  • Communicatie is de sleutel. Zowel met je partner als met de kinderen is het van cruciaal belang om open te blijven communiceren. Bespreek verwachtingen, gevoelens en grenzen.
  • Wees consistent. Kinderen hebben behoefte aan stabiliteit. Wees consequent in je gedrag en zorg voor een betrouwbare aanwezigheid.

Op Stiefouderdag staan we stil bij waardevolle bijdrage die stiefouders leveren aan hun stiefgezin. Sta als stiefouder vandaag eens stil bij jullie successen als gezin.”

Advies van stiefexpert Marieke Jansen

Eerder gaf Marieke Jansen al advies aan andere lezers, lees het hier:

Beluister hier de podcast van Marieke Jansen.

‘Onze traditie met kerst raakt in gevaar door de ex van mijn vriend’, stiefexpert geeft advies

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.