Julia van Buuren
Julia van Buuren Gezondheid 22 jul 2024
Leestijd: 3 minuten

Obesitas neemt toe: hoe houd je kinderen gezond?

Overgewicht onder jongeren in Nederland neemt toe. Waar in 2014 zo’n 15 procent van de jongeren van 2 tot 25 jaar overgewicht had, was dit in 2022 al 17 procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Kinderen bewegen steeds minder en ongezond eten ligt overal op de loer. Wat kun je doen om obesitas bij kinderen tegen te gaan?

Ook onder volwassen neemt obesitas toe. Maar liefst 16 procent van de Nederlanders ouder dan 20 jaar heeft obesitas. Dat percentage is in de afgelopen vier decennia verdrievoudigd.

Obesitas is een ziekte

Volgens Kinderarts Erica van den Akker is obesitas een ziekte die ervoor zorgt dat je hormoonsysteem verstoord raakt, waardoor je lichaam anders gaat functioneren. Ook kan het allerlei andere ziektes veroorzaken, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en een minder goed functionerende lever. Van den Akker vindt het belangrijk dat obesitas voorkomen wordt. “Je lichaam gaat in de vetopslagstand en daarom is het ook zo moeilijk om daar weer vanaf te komen”, legt van den Akker uit.

Overgewicht of obesitas?

Wanneer spreek je nou van overgewicht en wanneer van obesitas? Of een kind overgewicht of obesitas heeft, wordt bepaald aan de hand van de Body Mass Index (BMI). Dit is een berekening op basis van gewicht en lengte. Bij kinderen is er sprake van overgewicht als de BMI hoger is dan 25 kg/m2. Bij een BMI hoger dan 30 kg/m2 is er sprake van ernstig overgewicht, oftewel obesitas.

Obesitas tegengaan

Een ongezonde eetomgeving, aangeleerde gewoonten of gewoon altijd eten waar je zin in hebt; er zijn genoeg redenen waarom kinderen aankomen. Wat kun je er als ouder aan doen om overgewicht en obesitas tegen te gaan? Wij geven enkele tips.

Gezond eten

Gezonde voeding is van groot belang voor jouw kind. Deze tips kunnen je hierbij helpen:

  • Samen aan tafel eten zorgt ervoor dat je meer aandacht voor elkaar en voor je eten hebt.
  • Uiteraard helpt het als je als ouder het goede voorbeeld geeft en zelf gezonde voeding kiest.
  • Ga samen koken, kinderen vinden namelijk niks leuker dan meehelpen en meedenken over het eten. Maak bijvoorbeeld eens kleurrijke smoothie bowls waarbij je kinderen zelf hun toppings kunnen kiezen of een gezonder dessert zoals zoete aardappel brownies.
  • Kies voor gezonde tussendoortjes voor je kind, het kan bijvoorbeeld helpen om in plaats van een snoeppot, fruit en snackgroenten in het zicht te zetten.
  • Dit geldt ook voor drinken, waar vaak veel verstopte suikers in zitten. Water en thee zijn je beste vrienden.

Naar buiten

Uiteraard is beweging erg belangrijk voor de gezondheid van je kind. Je kunt het volgende dan ook stimuleren:

  • Buitenspelen! Buiten valt er genoeg plezier te beleven. Als ouder kun je bijvoorbeeld een speurtocht organiseren of tover, wanneer de zon schijnt, waterballonnen, een sproeier of opblaaszwembad tevoorschijn.
  • Maak een natuurwandeling en leer je kind alles over de planten en dieren die jullie tegenkomen.
  • Is je kind nog geen lid van een sportclub? Dan is dit het moment om een lidmaatschap af te sluiten. Is dat financieel lastig? Het Jeugdfonds Sport & Cultuur staat ouders bij die de contributie of het lesgeld niet kunnen betalen.
  • Hoe kun je je kind nou beter onderwijzen over eten, dan door zelf eten te verbouwen? Maak een stukje tuin, een plantenbak op de stoep of op het balkon vrij voor je kind om hier groenten, fruit of kruiden te verplanten en te verzorgen.
  • Maak afspraken over schermtijd, zo voorkom je dat je kind te veel stilzit.

6 makkelijke tips om je kind te helpen aan een gezonde relatie met eten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.