Zo bereid je je kind voor op het nieuwe schooljaar, volgens de psycholoog
Back to school! Het nieuwe schooljaar breekt aan en dit is voor veel kinderen een spannende tijd. Een nieuwe leraar, klas of zelfs nieuwe school, hoe ga je met al deze veranderingen om? Psycholoog Karlijn Wassen geeft advies.
Het is namelijk helemaal niet gek dat je kind (of jij) het spannend vindt.
Praten over het nieuwe schooljaar
Wanneer je ziet dat je kind het spannend vindt om weer naar school te gaan, is het volgens psycholoog Karlijn Wassen belangrijk hierover te praten. “Benoem dat je kind het spannend mag vinden. Door dat te benoemen voelt je kind zich gehoord.” Daarnaast helpt praten bij het normaliseren van gevoelens. “Soms zijn ouders bang dat ze daarmee de angst versterken, maar dat is niet nodig. Het kind voelt de spanning namelijk toch al. Gevoelens erkennen helpt om verder te komen: hoe om te gaan met die spanning?”
Spanning verminderen voor je kind
Het is goed om samen met je kind te kijken wat de spanning zou kunnen verminderen. “Daarvoor is het belangrijk om te begrijpen wat je kind precies spannend vindt; is het de nieuwe klas? Zijn het de nieuwe gezichten? De nieuwe leraar?” Volgens Wassen kun je aan je kind vragen wat zou helpen om minder gespannen naar school te gaan. Is deze vraag te lastig? Dan kun je als ouder zelf met ideeën komen. “Ga bijvoorbeeld samen op zoek naar een klavertje vier, dat staat namelijk voor vertrouwen. Stop het klavertje samen in de schooltas zodat je kind, wanneer het deze weer ziet, eraan wordt herinnerd dat hij het aankan, ook al is het spannend.”
Samen voorbereiden op school
Daarnaast is het goed om je kind voor te bereiden op wat hij of zij mag verwachten op de eerste schooldag van het nieuwe schooljaar. “Iets wat voorspelbaarder wordt, is namelijk minder spannend.” Je kunt je samen voorbereiden door schoolspullen te kopen. “Hierbij is het van belang dat je kind zelf keuzes kan maken, zoals het uitkiezen van de nieuwe broodtrommel“, vertelt Wassen.
Maak het niet te groot
Maak spanning niet te negatief of te groot. “Spanning helpt ons juist ook in veel situaties, bijvoorbeeld om uit je comfort zone te treden.” Volgens psycholoog Wassen is het daarom goed om met je kind te delen dat gezonde spanning juist helpend kan zijn. “Houd het verder zo luchtig mogelijk, zodat je je kind leert omgaan met spanning. Zo voorkom je dat spanning in de toekomst zorgt voor nog meer spanning.”
Je eigen gevoelens
Als ouder is het volkomen normaal om de overgang naar het nieuwe schooljaar spannend te vinden. Toch is het niet verstandig om dit met je kind te delen. “Je mag het spannend vinden, maar zorg er wel voor dat je kind jouw spanning niet overneemt. Een voorbeeldje: als je zelf een angst voor spinnen hebt en je kind ziet jouw angst, dan is de kans groot dat je kind ook angst voor spinnen ontwikkelt.”
Delen met elkaar
Daarom raadt Wassen aan om de angst vooral als ouders met elkaar te delen of erover te praten met andere ouders. “Door te delen voel je dat het als ouder heel normaal is die gevoelens te hebben. Het belangrijkste is om de emoties van je kind te reguleren. Voorkom dat je vanuit je eigen spanning op de spanning van je kind reageert.”
Gaat je kind naar een nieuwe school? Eerder deelde wij al tips die kunnen helpen bij de overgang. Lees het hier: Is jouw kind bang om naar (een nieuwe) school te gaan? Deze tips kunnen helpen.
Terug naar school: met deze tips zal de overgang soepel verlopen