Een nieuwe school starten in een nieuwbouwwijk is zo makkelijk nog niet
In Nederland kan iedereen een nieuwe school oprichten. Degene die dat wil, moet aantonen dat er voldoende draagvlak is voor de nieuwe school, bijvoorbeeld door het verzamelen van voldoende handtekeningen van ouders. Maar juist dat blijkt lastig in een nieuwbouwwijk waar nog niemand woont.
Hierdoor worden regelmatig plannen voor een nieuwe school afgewezen.
Wet voor nieuwe school
Omdat het kabinet het aanbod van scholen beter wil laten aansluiten bij de wensen van ouders en leerlingen, geldt er sinds vorig jaar juli de nieuwe wet Meer Ruimte Voor Nieuwe Scholen. Om kans te maken op bekostiging door de overheid, moeten initiatiefnemers van nieuwe scholen aantonen dat er genoeg animo voor de school is, bijvoorbeeld door handtekeningen van ouders of marktonderzoek. Om handtekeningen te verzamelen, kunnen ouders die binnen een straal van zes kilometer van de plek wonen waar de beoogde basisschool komt te staan, worden benaderd. Voor een middelbare school is dat vijftien kilometer.
Maar in nieuwbouwwijken die nog in aanbouw zijn, woont vaak nog bijna niemand. Daarmee ontbreekt het aan ouders en potentiële handtekeningen om aan deze eis te voldoen. Zo zijn er twee Utrechtse plannen afgekeurd door een gebrek aan animo, schreeft de Volkskrant afgelopen weekend.
“We zouden in de wijken eromheen kunnen werven”, zegt Anko van Hoepen, voorzitter van het college van bestuur van Stichting Primair Onderwijs (SPO) Utrecht, tegen de krant.
Maar van Hoepen waarschuwt dat dat niet de oplossing is. Want vooral in krimpgebieden hebben scholen al moeite om hun bestaansrecht te behouden. “Werven in omliggende wijken willen we niet, want dan gaan we concurreren met bestaande scholen.”
Moet een bezoek aan een crematorium een vaste excursie voor basisschoolleerlingen zijn?