Dé nieuwe manier van communiceren onder jongeren: afko’s
Hey mam! Zullen we vanmiddag gesalu? Misschien kunnen we ook nog wel wat biba’s erbij bestellen? Dit zegt je waarschijnlijk helemaal niks, maar het is tegenwoordig dé manier van communiceren onder jongeren.
Afko’s, oftewel afkortingen, zijn ontzettend populair. Jij wil natuurlijk ook een beetje op de hoogte blijven van deze manier van communiceren, dus vertellen we je er meer over.
Nieuwe taal onder jongeren: afko’s
Afko’s kwamen eerst voornamelijk op social media voor. Maar nu hoor je het ook steeds vaker in het dagelijks leven voorbijkomen. Alle zinnen moeten korter en sneller. Jongeren doen dit omdat zij het vaak leuk vinden om hun eigen onderlinge wereld te creëren, waarin zij samen kunnen communiceren.
Volwassenen begrijpen dat taaltje vaak niet en dat maakt het natuurlijk alleen maar leuker. Jongeren zijn bezig met het ontwikkelen van hun eigen persoonlijkheid, kijk maar eens naar jouw puberdochter of puberzoon. Misschien zie jij ook een verandering in hun kledingstijl, taalgebruik, muzieksmaak of hobby’s in vergelijking met een paar jaar geleden.
Slechte ontwikkeling
Maar wat jij je ook natuurlijk zal afvragen, is of je kind uiteindelijk nog wel fatsoenlijk de Nederlandse taal beheerst. Want belemmeren al die afko’s niet de taalontwikkeling? Geen zorgen, uit een onderzoek van de Nationale Jeugdraad blijkt dat jongeren de Nederlandse taal erg belangrijk vinden, maar ze stemmen dit wel af op hun ontvanger. Dus hoe ze praten, ligt aan met wíe ze praten.
Tegen volwassenen wordt er vaak formeler gesproken dan onderling. Zolang dit standhoudt en jij dit thuis ook meegeeft, moet het geen problemen veroorzaken bij de taalontwikkeling van je kind. Ook vindt meer dan 90 procent van de jongeren het belangrijk om zich tijdens een spreekbeurt, sollicitatie of verslag goed uit hun woorden te komen.
Bekende Afko’s
Hieronder vertellen wij jou een aantal grappige, maar misschien ook voor jou bruikbare afko’s. Gebruik er eentje in gesprek met je kind en kijk hoe ze reageren!
1. Kato
‘Kan je een kato voor me maken met wat ketchup erbij?’ Een kaastosti gaat er bij jouw kind wel in na een middag school.
2. Lawa of kowa
Dit zijn misschien wel twee van de meest voorkomende afko’s geweest tijdens de coronaperiode. Je zat alleen maar thuis, dus dan ging je maar een lawa of een kowa doen met je vriendinnen. We hebben het over de ‘lange wandeling’ en de ‘korte wandeling’. Handig om je kinderen mee naar buiten te krijgen voor wat frisse lucht!
3. Itakru
Een onmisbaar ingrediënt als je bijvoorbeeld pasta bolognese (ook wel ‘bolo’ genoemd) gaat maken voor je kinderen. ‘Pap, doe er wel itakru in!’ Italiaanse kruiden hebben we het hier natuurlijk over.
4. Hdp
Het eten was hdp! Dit betekent natuurlijk dat het lekker was, maar de letter l komt hier niet in voor. Met hdp wordt namelijk ‘heerliedepeerlie’ bedoeld. Dit gebruiken tieners voor vrijwel alles. Dagje uit, hdp, gezellig kletsen, hdp, leuke outfit, hdp.
5. Cappu
Een cappu kun je elke ochtend wel gebruiken om een beetje wakker te worden. Deze afko is niet al te moeilijk, hier wordt natuurlijk ‘cappuccino’ mee bedoelt.
6. Bopla
Zit je op het terras, dan is een bopla onmisbaar. Juist, de borrelplank. Een kaasje, bitterbal (biba) of stukje worst: het maakt een frisje drinken op het terras zoveel leuker.
7. Ibu
‘Ik heb koorts daarom heb ik een ibu nodig…’ Een ‘ibuprofen’ kan geen kwaad bij een opkomend griepje. Handig om te weten dus!
Nu weet je alweer wat meer over de afko’s. Om helemaal up to date te blijven heeft Lot Mulder, het brein achter de Instagrampagina: De haarclip van Marie-Claire, een Afko-wobo (woordenboek) geschreven. Hierin staan allemaal verschillende afko’s van A tot Z, om bij de les te blijven.
Weet jij wat ‘no cap’ betekent? 10x termen van tieners uitgelegd