Deze 7 dingen zijn niet waar over ADHD
ADHD betekent een super hyperactief kind dat niet te stoppen is… Als ouder van een kind met ADHD weet je wel beter. Daarom zeven fabels over ADHD, om de misverstanden uit de wereld te helpen!
ADHD wordt vaak omschreven als Alle Dagen Heel Druk. Maar dat is natuurlijk wel heel kort door de bocht…
Deze dingen zijn niet waar over ADHD
Zeven fabels over ADHD om naar het rijk der misverstanden te verwijzen.
1. Hebben alleen kinderen ADHD?
ADHA wordt vaker ontdekt bij kinderen, maar volwassenen kunnen ook zeker ADHD hebben. Drie tot vijf procent van de kinderen onder de zestien jaar heeft het, tegenover één tot drie procent van de volwassenen. De diagnose wordt ook soms pas op latere leeftijd vastgesteld. Bij volwassenen uit ADHD zich wel anders dan bij kinderen, denk aan symptomen als: snel gefrustreerd zijn, innerlijke onrust, chaotisch en impulsief gedrag.
2. ADHD krijg je van veel suikers
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat veel suikers in je systeem niets te maken heeft met ADHD. Misschien kunnen sommige kinderen wel wat drukker worden als ze veel suiker binnenkrijgen, maar dat is dan natuurlijk niet meteen ADHD.
3. Kinderen groeien over ADHD heen
Een deel van de kinderen met ADHD lijkt hierover heen te groeien, maar een groot deel blijft klachten houden als ze volwassen zijn. De symptomen kunnen wel veranderen naarmate je ouder wordt. De sypmtomen uitten zich minder naar buiten toe, maar krijgen veel meer de vorm van innerlijke onrust en impulsief gedrag. Lees ook ‘Omgaan met je ADHD puber’.
4. Hyperactief? Betekent ADHD
Je kind heeft niet meteen ADHD als hij of zij vaak druk is. Een flinke dosis gezonde energie is echt niet erg. Dus maak je niet meteen ongerust, ADHD gaat gepaard met andere symptomen zoals moeilijk stil zitten, snel afgeleid, niet rustig spelen, van de ene activiteit in de andere rollen en overdreven veel praten.
5. Slechte opvoeding is de oorzaak
Misschien overbodig, maar dit heeft er totaal niets mee te maken. “Zelfs de meest slechte ouder kan geen ADHD veroorzaken”, vertelt David Goodman, onder andere professor aan de Johns Hopkins University School of Medicine. Het is een aangeboren aandoening en ligt niet aan de opvoeding. Een strenge of chaotische opvoeding kan de symptomen wel verergeren.
6. Geen concentratie? Betekent ADHD
Je hebt echt niet meteen ADHD als je je niet goed kunt concentreren. Concentratieproblemen vallen wel onder het ‘kopje’ ADHD, maar voor de daadwerkelijke aandoening heb je toch nog meerdere symptomen nodig.
7. Lui en chaotisch
“Er is een verschil tussen wie je bent en wat je hebt”, zegt Goodman. “Je bent een persoon met bepaalde talenten en vaardigheden en je hebt ADHD.” De aandoening maakt dus niet wie je bent!
Het RED-dieet bleek de oplossing voor de ADHD van Floris (13): ‘Ik ben nu een ander kind’