Waarom je je kind niet zou moeten ‘dwingen’ iemand een kus of knuffel te geven
Herinner je je nog dat er weleens aan je gevraagd werd om een familielid een knuffel of kus te geven, waardoor je het vervolgens ook deed. Toen leek het allemaal zo normaal, maar toch is het ook een vorm van dwingen…
En dus is het echt wel iets om over na te denken, en wel om deze redenen.
Waarom je je kind niet zou moeten ‘dwingen’ iemand een kus of knuffel te geven
1. Het leert kinderen dat ze geen controle over hun lichaam hebben
Dit klinkt misschien wat rigoureus maar het is goed om erover na te denken. Alle ouders willen dat hun kinderen zich verantwoordelijk voelen voor hun eigen lichaam. Op een bepaalde leeftijd praten we met hen over nee zeggen wanneer iemand hen aanraakt op een manier die ze niet leuk vinden. Maar als we het aanmoedigen om een familielid te omhelzen of te kussen – wat ze misschien niet willen – druist het in tegen alles wat we hen leren. Het leert hen dat het soms gemakkelijk is om de controle op te geven omwille van de tevredenheid van andere mensen.
2. Het laat zien dat knuffelen de enige manier is om genegenheid te tonen
Er zijn veel manieren om affectie te tonen aan familieleden en vrienden, die beperkte of geen fysiek contact nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan handen schudden, een high-five of bedankt zeggen.
3. Het negeert de comfortzone van je kind
Net als wij, moeten we de comfortzone van onze kinderen respecteren. Als ze geen zin hebben om aangeraakt te worden, stel ze dan gerust dat dat helemaal oké is. Je kunt je familieleden vertellen dat je kind verlegen is.
4. De boodschap moet duidelijk zijn
Het is echt geen mega ramp als je het hebt gedaan, maar door onze kinderen aan te moedigen om te beslissen of ze een vriend of familielid al dan niet een knuffel willen geven, leren we hen dat ze het recht hebben om te beslissen wie hen aanraakt.
Meer lezen?