Neerslachtige puber
Pubers kunnen periodes hebben dat ze minder lekker in hun vel zitten. Je merkt dit vaak aan meer terugtrekken op hun kamer, minder open zijn naar jou als ouder en vaker chagrijnig of kortaf zijn. In de puberteit komt er heel veel op kinderen af en daar moeten ze echt hun weg in vinden. De één wordt (heel) opstandig in dit proces, de ander erg uithuizig en weer anderen trekken zich terug of hebben emotionele buien. Natuurlijk zijn er ook kinderen die van dit alles veel minder last hebben. De verandering van vrolijke meid naar neerslachtige puber kan dus gebeuren, maar natuurlijk moet dit wel binnen de perken blijven.
Een paar dingen om op te letten:
- Neem je gevoel altijd serieus! Hou je kind goed in de gaten en wees alert wanneer het erger wordt of te lang duurt.
- Neem ook de gevoelens van je dochter serieus. Scheep het niet af met ‘het hoort bij de puberteit’ of ‘stel je niet zo aan’. De gevoelens zijn in de meeste gevallen echt, ook al lijkt het soms om kleine dingen te gaan. Informeer regelmatig, toon interesse en luister echt naar je dochter. Zo kun je proberen contact te houden en blijf je op de hoogte van hoe het ervoor staat en of je je echt zorgen moet maken of niet.
- Let op dat het geen extreme vormen aanneemt. Functioneert je dochter verder nog goed, op school en thuis? Zijn er ook nog regelmatig levendige vrolijke momenten (met vriendinnen, tijdens hobby en sport en andere dingen waar ze voorheen ook van genoot)? Eet ze nog goed en is er voldoende contact met jullie en de buitenwereld?
- Als je je echt zorgen blijft maken, zou ik een gesprek met haar aangaan. Kies hiervoor een rustig en geschikt moment en praat vanuit jezelf. Deel je zorgen en geef aan dat je er graag voor haar wil zijn en ook wil weten of je je echt zorgen moet maken of dat ze het wel redt. Laat weten dat je er altijd voor haar bent en maak eventueel wat afspraken.
- Als het lukt, plan dan samen of met het gezin zo nu en dan leuke dingen in.
- Indien nodig, leg je verhaal dan voor aan bijvoorbeeld je huisarts. Hij of zij kan meedenken, bepalen of hulp zoeken echt nodig is en hulpverleners adviseren uit de omgeving.
- Je dochter kun je eventueel www.pratenonline.nl aanraden. Ze kan daar eens op kijken. Via deze site van Jeugdriagg Noord Holland Zuid kunnen jongeren tussen 12 en 23 jaar die kampen met depressieve klachten hulp zoeken. Ze krijgen kosteloos, anoniem en laagdrempelig professionele advies aangeboden in de vorm van informatie en online hulp (chatten met een deskundige en op een forum met lotgenoten). Je kunt zelf ook eens op deze site kijken!