Tips om je kind te leren dat het ‘nee’ mag zeggen
Als je kind een jaar of twee/drie is, kan je geen ‘nee’ meer van hem horen, maar hoe ouder hij wordt, hoe belangrijker het is dat je kind leert om ‘nee’ te zeggen tegen anderen.
Het maakt een kind weerbaar als het ‘nee’ durft te zeggen tegen anderen. Of dat nu tegen een vriendje is, een vreemde of een oom of tante. Hij geeft zo z’n eigen grenzen aan en leert om op zijn gevoel te vertrouwen.
Nee zeggen
1. Zijn gevoel erkennen
Je kind leren dat het kan vertrouwen op zijn eigen gevoel, kan je al vroeg stimuleren. Als hij bijvoorbeeld aan je vraagt of er wat is, en je zegt van niet terwijl dit wel zo is, dan kan hij dus niet vertrouwen op zijn gevoel. Zijn gevoel gaf hem namelijk aan dat er iets aan de hand is, maar zijn mama die hij 100% vertrouwt, zegt dat er niets is. Geef dan ook altijd een eerlijk antwoord, hoe kort ook zodat je kind leert te vertrouwen op zijn onderbuikgevoel.
2. Uitleg geven
Door alleen al te benoemen wat je doet tijdens het afdrogen of lichaamsdelen laten benoemen als jullie in bad zitten bijvoorbeeld, maak je dat soort dingen bespreekbaar. Op die manier geef je al uitleg over het lijfje van je kind. Leg ook uit, als je kind oud genoeg is, dat sommige delen van zijn lijfje niet voor anderen zijn. Dat aanrakingen niet verplicht zijn, dat er fijne en niet fijne aanrakingen zijn en dat zelfs een knuffel of kus aan een bekende niet verplicht is als dat voor hem niet goed voelt.
3. Leren nee te zeggen
Leg je kind uit dat hij duidelijk ‘nee’ mag zeggen tegen iets wat hij niet wilt en oefen daar bijvoorbeeld mee samen. Let daarbij ook op zijn lichaamshouding en leer hem er een korte uitleg bij te geven. ‘Nee, daar heb ik even geen zin in nu’, of ‘nee, dit is mijn lievelingsspeelgoed, dat wil ik niet uitlenen’ of ‘nee, ik geef liever een hand’. Ook kan je aangeven dat je kind best mag zeggen dat hij er nog even over wil nadenken en er later op terug komt.
4. Regels meegeven
Leer aan je kind dat er bepaalde regels zijn, dat hij de baas is over zijn lichaam. Dat niemand hem zomaar aan mag raken, dat hij met niemand zomaar mee mag gaan of iets aan mag nemen, dat het niet altijd om een vreemde gaat en dat hij op zijn gevoel mag vertrouwen.
5. Zorg dat je kind bij je terecht kan
Vertel je kindje dat hij best geheimpjes mag hebben met vriendjes, maar wanneer hij bang of verdrietig wordt van een geheim, dat hij dan bij jou terecht kan. Dat jullie samen naar een oplossing zoeken. Belangrijk is dat je altijd naar hem luistert en hem serieus neemt, zo weet hij dat hij altijd bij jou terecht kan.
Meer lezen?
- Zo leer je je kind lichamelijke grenzen aan
- Tips voor positief opvoeden: zo zeg je minder vaak ‘nee’ en ‘niet doen’