Laura Saija
Laura Saija Nieuws 15 apr 2023
Leestijd: 4 minuten

Bijna 3 op de 4 Nederlandse ouders plaatsen kind op social media

Uit onderzoek blijkt dat 72 procent van de ouders wel eens informatie over hun kind deelt op sociale media. Dit fenomeen staat bekend als ‘sharenting’, een samenvoeging van de woorden ‘sharing’ en ‘parenting’.

In hoeverre zijn Nederlandse ouders zich bewust van de risico’s van het delen van content van hun kinderen op sociale media? VPNGids.nl heeft deze vraag onderzocht door middel van een vragenlijst die is verspreid onder 811 Nederlanders.

Social media

Uit dit onderzoek blijkt dat op Facebook, Instagram en andere online platformen zijn talloze foto’s van kinderen te vinden. Zo deelt 57 procent van de ouders wel eens een foto van zijn kind online. Ook deelt 36,8 procent de naam en deelt 31,8 procent van de ouders de leeftijd, geboortedatum of verjaardag van een kind.

Andere zaken die op social media gedeeld worden zijn video’s, informatie over prestaties, zoals op school of met sport, medische informatie, informatie over het groeiproces van kind en hulpvragen over gedrag van kind.

Geen toestemming nodig

Veel ouders vinden toestemming vragen voor het delen van informatie over hun kind onnodig. Meer dan 40 procent vraagt hun kind nooit om toestemming voor het plaatsen van een foto of video. Sommige ouders hebben er niet aan gedacht (11 procent), terwijl 8,6 procent vindt dat toestemming niet nodig is.

Ongeveer één op de vier ouders geeft aan dat het kind te jong is om toestemming te geven. Interessant is dat bijna de helft van deze ouders zelf wel toestemming wil als iemand anders iets over hen plaatst.

Risico’s beperken

Hoewel het delen van informatie over kinderen op sociale media risico’s met zich mee kan brengen, betekent dit niet dat ouders geen leuke foto’s van hun kinderen meer kunnen delen. Maar hoe gaan Nederlandse ouders hiermee om?

Uit het onderzoek blijkt dat 48 procent van de ouders zijn social media-profiel afschermt, 40 procent geen medische informatie deelt, 8 procent het gezicht van het kind onherkenbaar maakt. Ook zegt 42 procent geen foto’s te delen van het kind met ontbloot bovenlijf. Verder deelt 21 procent geen informatie over school of sport en maakt 42 procent van de ouders afspraken over het delen van informatie op sociale media met mensen in hun directe omgeving.

VPNGids.nl deelt een aantal tips voor ouders die toch over hun kind willen delen op social media

1. Scherm je profiel af

Scherm je profiel af voor onbekenden op social media om te voorkomen dat ongeautoriseerde personen je content kunnen zien. Ouders delen vaak informatie over hun kinderen zonder hun profiel af te schermen

2. Post geen medische informatie

Post geen medische informatie over je kind online. Het kan beschamend zijn voor je kind en kan een negatieve invloed hebben bij bijvoorbeeld sollicitaties. Zes op de tien ouders houden hier geen rekening mee en sluiten niet uit ooit medische informatie over hun kind te delen op social media.

3. Onherkenbaar in beeld

Breng je kind onherkenbaar in beeld door bijvoorbeeld alleen de handen of voeten te fotograferen of het gezicht te blurren. Weinig ouders doen dit, slechts 7,6 procent.

4. Vermijd ontbloot beeld

Voorkom het plaatsen van deels naakte foto’s van je kind op social media, aangezien deze in verkeerde handen kunnen vallen. Toch zijn strand-, zwembad- en andere zomerfoto’s met ontbloot bovenlijf van kinderen nog steeds regelmatig te zien. Ongeveer de helft van de ouders houdt hier geen rekening mee.

David Janssen, VPNGids.nl: “Kinderen in het zwembad of op het strand zijn natuurlijk schattig en het is verleidelijk om een foto hiervan te delen. Maar je moet er niet aan denken: mensen die zichzelf bevredigen door te kijken naar een foto van jouw kind. Helaas is dit de werkelijkheid. Let dus altijd op wat je plaatst over je kind.”

5. Deel geen locaties

Deel geen locaties. Check of er indirect informatie over locaties in je posts zichtbaar is en vermijd het delen van informatie over bijvoorbeeld de school of sportverenigingen van je kind. Momenteel let het overgrote deel van de ouders hier niet op.

6. Maak afspraken met omgeving

Maak afspraken over het delen van informatie op social media met mensen in je directe omgeving. Ouders hebben tot het zestiende levensjaar van hun kind het beslissingsrecht over wat er online wordt gedeeld, maar weinig ouders maken afspraken hierover. Een deel maakt wel afspraken: 18,8 procent doet dit met familieleden en 10,2 procent met goede vrienden. Ook tussen de ouders zelf is er overeenstemming nodig. Zij dienen beide toestemming te geven. Vooral wanneer de ouders gescheiden zijn, is dit een belangrijk aspect.

4 manieren waarop social media je relatie dagelijks kunnen beïnvloeden – en ze zijn niet leuk

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.