10x (+1) leukste Nederlandstalige kinderfilms uit de oude doos
Met het enorme aanbod van kinderfilms via bijvoorbeeld Netflix en Videoland zijn lijstjes met filmaanraders altijd handig om op te slaan. Zeker nu de kinderen de komende tijd veel tijd binnen zullen doorbrengen en veel ouders verplicht moeten thuiswerken. Hierbij het ultieme lijstje met Nederlandse kinderfilms uit de oude doos.
Nederlands jeugdsentiment: kinderfilms van vroeger in chronologische volgorde
Sommige films verjaren nooit en zijn zoveel jaar na dato nog steeds leuk. Zowel voor je kinderen als voor de ouders om (opnieuw) te kijken. Zie hieronder onze selectie van tijdloze Nederlandstalige kinderfilms.
1. Het zakmes (1982)
Mooie en spannende film over twee vrienden, Mees en Tim. Ze verliezen elkaar uit het oog omdat een van hen verhuist. Op allerlei manieren probeert Mees zijn vriend te bereiken omdat hij hem zijn zakmes wil teruggeven: hij belt, schrijft, zet een advertentie in geheimtaal en pakt tenslotte de trein. Als niets helpt, komt Mees op een idee: meedoen aan een tv-spel, dan zal Tim hem wel zien. ‘Het Zakmes’ is een film uit 1992, maar in 2018 is de film opnieuw ingekleurd en kwam opnieuw uit in de bioscoop.
2. Ciske de Rat (1984)
De film ‘Ciske de Rat’ met in de hoofdrol Danny de Munk was in de jaren tachtig een enorme hit. Dit kwam logischerwijs door het verhaal, de looks de inmiddels vijftiger Danny de Munk en de titelsong ‘Ik voel me zo verdomd alleen’. Het verhaal speelt zich af halverwege de jaren ’30 van de vorige eeuw. Straatschoffie Ciske groeit op voor galg en rad. Het lijkt de goede kant op te gaan als Ciske op een nieuwe school bij meester Bruis in de klas komt, maar helaas, dat gaat niet lang goed.
3. Lang leve de koningin (1995)
Een mooi voorbeeld van een echte prijzensucces bleek ‘Lang leve de Koningin’. Deze film won in 1996 een Gouden Kalf voor beste lange speelfilm. Het verhaal gaat over de achtjarige Sara. Ze kent haar vader niet en op school gaat het ook niet erg goed, totdat ze via Victor de wereld van het schaakspel ontdekt. In haar fantasie verdwijnt ze in het spel waar ze bevriend raakt met de witte koningin en de andere stukken. Leuk detail, de witte koningin wordt fenomenaal neergezet door Monique van de Ven.
4. Abeltje (1998)
‘Abeltje’ bleek een echte kaskraker. Deze op het gelijknamige boek van Annie M.G. Schmidt gebaseerde kinderfilm werd in 1999 beloond met een Gouden Kalf voor de beste film. Als liftjongen is het Abeltje verboden om op het bovenste, groene knopje te drukken. Natuurlijk gaat dat een keer mis. De lift met Jozias Tump, juffrouw Klaterhoen en Laura vliegt naar New York. Als Abeltje zich hier weet los te maken van mevrouw Cockle-Smith, zet de lift koers naar het Zuid-Amerikaanse Perugona.
5. Mijn Opa de bankrover (2000)
Tiener Grace wil op zoek naar haar roots in Suriname. Ondertussen dreigt opa Gerrit, een voormalige circuscowboy, te vereenzamen na de dood van oma. Een gezamenlijk reisje naar Suriname lijkt het uitgelezen uitstapje voor de twee emotionele hinkepoten. Deze ontroerende film heeft van alles wat: van pret met een rollator-race en rappende journalisten (gespeeld door Lange Frans en Yes-R) tot tragikomedie rond senioren-romantiek en rouwverwerking.
6. Minoes (2001)
Deze film is een zeer geslaagde verfilming van het gelijknamige boek van Annie M.G. Schmidt. In tegenstelling tot de verfilming van ‘Abeltje’, is het scenario van ‘Minoes’ redelijk dicht bij het boek gebleven. Het verhaal gaat over poes Minoes, gespeeld door Carice van Houten, die op een dag veranderd in een vrouw. Maar spinnen, krabben en kopjes geven doet ze ook nog graag. Dan leert ze de journalist Tibbe kennen, die wordt gespeeld door cabaretier Theo Maassen
7. In Oranje (2004)
Voetbal is alles voor de jonge Remco, gespeeld door de toen vijftienjarige Yannick van de Velde. Hij bereidt zich, samen met zijn langs de lijn schreeuwende vader (gespeeld door Thomas Acda), voor op een toekomst in Oranje. Maar dan slaat het noodlot toe, de vader van Remco overlijdt plotseling en daardoor stopt Remco met voetballen. Scenarist Frank Ketelaar liet zich onder andere inspireren door de levens van Johan Cruijff en Marco van Basten.
8. Pluk van de Petteflet (2004)
Bij ‘Pluk van de Petteflet’ denk je direct aan een van Neerlands bekendste kinderboeken geschreven door aan Annie M.G. Schmidt. Pluk is een jongetje van ongeveer 6 jaar oud en hij is in zijn rode kraanwagentje op zoek naar een huisje. Hij vindt een zolderkamertje in de Petteflet. Hier is het gezellig samenzijn met de kleurrijke familie Stamper, mevrouw Helderder en haar keurige dochtertje Aagje, de Krullevaar en Dollie de Duif. De film won een Gouden Film in 2004 en een Platina Film in 2005.
9. Oorlogswinter (2008)
In de winter van 1944/45 ziet de jonge Michiel een Engels vliegtuig neerstorten. Hij ontdekt waar de piloot zich verborgen houdt en besluit hem te helpen. Terwijl hij tot dan toe weinig last had van de oorlog, vanwege zijn bevoorrechte positie als burgemeesterszoon, zal hij nu moeilijke keuzes moeten maken. Mengeling van coming of age film en spannend oorlogsdrama, naar het immer populaire jeugdboek van Jan Terlouw.
10. Achtste-groepers huilen niet (2012)
Akkie is een opgewekte stoere meid die verzot is op voetbal, net als haar klasgenoot Joep, met wie ze voortdurend ruzie heeft. Maar dan wordt Akkie op een dag met leukemie in het ziekenhuis opgenomen. Ondanks het verdriet kan de optimistische Akkie het niet laten om zich ook vanuit het ziekenhuis overal mee te bemoeien. ‘Achtste-groepers huilen niet’ is een ontroerende Nederlandse kinderfilm gebaseerd op een waargebeurd verhaal naar het boek van Jacques Vriens.
En dan nog een film die echt niet mag ontbreken: 11. Kauwboy (2012)
‘Kauwboy’ ging in wereldpremière tijdens het filmfestival van Berlijn. Dat leverde meteen een Glazen Beer voor de ‘beste jeugdfilm’ op en een jaar later de titel ‘beste Europese jeugdfilm van 2012’. Na een vervelende scheiding gaat de tienjarige Jojo bij zijn driftige vader wonen. Met zijn moeder belt hij regelmatig, meer contact is er niet. Zijn vriend in deze moeilijke tijden is een jonge kauw. Natuurlijk komt zijn vader achter het bestaan van de kauw. Hoe hij hierop zal reageren, wordt pas aan het einde van de film duidelijk.
Nog meer kijkplezier:
- De 8 leukste kinderfilms met een boodschap
- 10 Netflix films die je tieners niet ‘saai’ zullen vinden
- 8x Netflix films zodat je kids zich niet hoeven te vervelen