5 principes voor Natuurlijk Ouderschap bij oudere kinderen
Natuurlijk Ouderschap, ook wel Attachment Parenting genoemd, is een redelijk bekende opvoedstijl. Je hebt er misschien weleens over gelezen. Vaak gaat het dan over de principes van Natuurlijk Ouderschap bij baby’s op peuters. Maar ook bij oudere kinderen kun je deze opvoedstijl toepassen.
Natuurlijk ouderschap (of eigenlijk dus Attachment Parenting) is een opvoedingsmethode die in de jaren ’80 en ’90 is ontwikkeld door de Amerikaanse kinderarts William Sears. Sears is ervan overtuigd dat de ouders de enige echte deskundigen zijn als het gaat om hun kind. Je kunt alleen deskundig worden over je kind als je je kind zo goed mogelijk leert kennen. Daardoor ontstaat hechting. Hoe beter de hechting, hoe beter jij de signalen van je kind begrijpt. En hoe beter je kind jou begrijpt. Zo ontstaat er een harmonieuze gezinssituatie.
Natuurlijk Ouderschap bij oudere kinderen
Vaak als je over Natuurlijk Ouderschap leest gaat het over borstvoeding, het dragen van je kind en samen slapen. Dingen die vaak niet toepasbaar zijn op oudere kinderen. Maar welke principes kun je dan wel toepassen? Wij zetten er zes op een rij.
1. Reageren op emoties
Als kinderen huilen of boos zijn kun je soms als ouder een irritatie voelen. Misschien omdat je vindt dat het onterecht is, of omdat je al moe bent en even weinig aan kan. Toch is het belangrijk om niet kortaf of ongeduldig te reageren op die emoties. Blijkbaar vertrouwt je kind je genoeg om die emoties aan jou te laten zien, neem er daarom de tijd voor. Ga het gesprek aan en bied een veilige plek aan je kind.
2. Aanraken
Oké, ze lopen zelf en vragen niet meer zo vaak om een knuffel als vroeger. Maar dat betekent niet dat ze die niet nodig hebben. Aanraking blijft heel belangrijk voor de band tussen ouder en kind. Dat kan door even samen te knuffelen maar ook een potje stoeien is een speelse manier om fysiek contact met elkaar te maken.
3. Veilig slapen
Co-sleeping is niet alleen voor baby’s en peuters. Zolang samen slapen goed voelt voor ouders en kind kun je er gewoon mee door gaan. Voelt je kind zich fijner in zijn eigen bed en kamer, ook prima. Het is het belangrijkste dat je kind goed slaapt en zich veilig voelt.
4. Positieve discipline
Het is soms makkelijk om boos te worden en je kind te corrigeren vanuit een machtspositie. Bij Natuurlijk Ouderschap geloven ze echter in positieve discipline. Dat betekent niet straffen of naar de kamer sturen maar op een positieve manier corrigeren. Hier en hier lees je er meer over.
5. Voeding
Bij Natuurlijk Ouderschap hoort het principe van zo lang mogelijk borstvoeding geven op verzoek. Daarna luister jij naar de behoefte van je kind. Je kindje geeft aan of het honger heeft en waneer het vol zit. Ook op latere leeftijd blijft dit vertrouwen in het eigen lichaam belangrijk. Laat je kind naar zijn lichaam luisteren en zelf aangeven waar het behoefte aan heeft.
Lees ook:
- To do or not to do? Een time-out gebruiken als straf voor je kind
- Zo kun je je peuter positief ‘straffen’