Narcistische opvoeding gehad? Zo zorg je ervoor dat de geschiedenis zich niet herhaalt
Hoewel de meeste ouders hun kinderen op een liefdevolle manier opvoeden, zijn er helaas ook ouders die dat niet doen. Narcistische ouders bijvoorbeeld. Heb jij een narcistische opvoeding gehad en heb je nu zelf kinderen? Wij vertellen hoe je daar het beste mee omgaat.
Op die manier zorg je ervoor dat de opvoeding die jij kreeg zich niet herhaalt.
Een narcistische opvoeding
De opvoeding die jij als kind krijgt vormt je voor de rest van je leven. Als jouw ouders je op een warme en liefdevolle manier grootbrengen, heeft dat invloed op hoe je jezelf ziet als persoon en hoe je als volwassene in het leven staat. Als jij niet die veilige opvoeding had, heeft dat effect op je eigenwaarde, je zelfbeeld en je communicatie naar anderen toe.
Eerder beschreven we al hoe je een narcistische opvoeding herkent. Als je ouder bent besef je dat de opvoeding van je ouder(s) niet ‘normaal’ was en dat het zo niet hoort. Als je zelf kinderen hebt of graag wil krijgen, kan het lastig zijn om die knop om te draaien en het anders dan je ouders te doen. Toch is dat weldegelijk belangrijk, want op die manier zorg je ervoor dat jouw kinderen wél in een veilige omgeving opgroeien.
Zo ga je om met een narcistische opvoeding
Wij vertellen je daarom in zeven stappen hoe je hier het beste mee om kunt gaan.
1. Lees je in
Om beter te begrijpen wat de opvoeding voor invloed heeft gehad op jou, kun je het beste beginnen met je te verdiepen in narcisme. Jouw ouders vertoonden vast niet alle kenmerken ervan, maar je zult zeker herkenning vinden in de manier waarop jij bent opgevoed. Bedenk wat dit alles voor invloed had op de band tussen jou en je ouders en je zult beter begrijpen waarom je worstelt met bepaalde dingen in het leven of in bijvoorbeeld het ouderschap.
2. Accepteer het verleden
Hoe moeilijk het ook is, want je ouders hebben waarschijnlijk allerlei dingen gedaan die je niet kunt vergeven, is het belangrijk om een manier te vinden om het verleden te accepteren. Hoe graag je misschien ook wilt dat de band verbetert of je ouders inzien dat ze het verkeerd hebben aangepakt, de kans is groot dat jouw ouders dat niet kunnen begrijpen. Maak het jezelf niet moeilijker dan het is en accepteer het, zodat je verder kunt en tijd kunt maken voor jezelf, je relaties en je kinderen.
3. Zet jezelf op de eerste plaats
Kinderen van narcistische ouders leren al op jonge leeftijd dat hun gedachten en gevoelens er niet toe doen. Het zal misschien wennen zijn, maar probeer jezelf toestemming te geven om jezelf eens op de eerste plaats te zetten. Neem de tijd om je eigen gedachten en gevoelens te voelen en ervaar hoe dat is. Laat het allemaal toe en hopelijk helpt het je om tot het inzicht te komen waar je hulp bij nodig hebt, voor jou, maar ook voor de opvoeding van je eigen kinderen.
4. Stel grenzen
Als je een narcistische opvoeding hebt gehad, is het stellen van grenzen enorm moeilijk, omdat narcistische mensen altijd over je grenzen gaan. Je bent dus niet gewend om aan te geven: tot hier en niet verder. Als je ouder(s) nog in je leven is, wordt het een moeilijke stap om dit te leren, maar het is zeker nodig. Jij bepaalt wat goed is voor jou en je kinderen en in hoeverre je je ouders daarbij wilt betrekken. Ook hierbij is het dus belangrijk dat je aan jezelf en je kinderen denkt.
5. Pas op voor gaslighting
Bedenk dat in de tijd dat je aan jezelf en je gezin werkt en je meer afstand neemt van je ouders, zij dat absoluut niet leuk vinden. Zij zullen door middel van manipulatie je op andere gedachten willen brengen. In het allerergste geval zullen zij je gezin hierbij betrekken, wat juist een teken is dat je beter af bent zonder ze. Hoe moeilijk het misschien ook is, ga niet twijfelen aan jezelf, maar zet door.
6. Herhaal de geschiedenis niet
Als jij een narcistische opvoeding hebt gehad, wist je als kind niet beter dan dat dat normaal is. Ook pik je al snel dezelfde kenmerken op, omdat je ouders je laten denken dat dat normaal is. Als je zelf kinderen wilt of hebt, is het lastig om niet in de voetsporen van je ouders te treden. Toch is het zo belangrijk om hierbij goed te beseffen wat je ouders jou hebben aangedaan en om te voorkomen dat jij hetzelfde gaat doen. Denk hierbij aan het geluk van je kinderen, want dat staat voorop.
7. Accepteer dat je leven verandert
Het is lastig als jij je hele leven iets gewend was en dat verandert opeens. Denk aan de manier hoe jij naar je ouders keek, hoe je naar jezelf keek en hoe je met andere mensen omging. Het is dan ook belangrijk om te accepteren dat je leven gaat veranderen, maar bedenk dat het op een positieve manier is. Dat jij er zelf een beter mens van wordt en dat je kinderen een veel fijnere ouder krijgen, die hen wél die veiligheid, geborgenheid en liefde geeft. Want daar doe je het voor.
Daniella (39): ‘Mijn narcistische man heeft de jeugd van onze kinderen verpest’