9 tekenen dat je een narcistische opvoeding hebt gehad
Veel kinderen groeien op in een liefdevol gezin, maar helaas geldt dit niet voor alle kinderen. Sommige ouders voeden hun kinderen op een narcistische manier op. Het kan zijn dat je daar pas op volwassen leeftijd achter komt. Wij vertellen je hoe je een narcistische opvoeding herkent.
Als jij niet anders gewend bent, is een narcistische opvoeding namelijk lastig te herkennen.
Onstabiel gezin
Nog steeds groeien veel kinderen op in een onstabiel gezin. Hoewel dat al verdrietig genoeg is, is het ook nog eens vaak niet aan de buitenkant te zien. Ouders die voor de buitenwereld de perfecte ouders lijken en geen vlieg kwaad doen, maar ondertussen tussen gesloten deuren heel andere personen zijn.
Als kind weet je niet beter dan hoe je ouders met je omgaan. Je denkt dat het zo hoort en dat het normaal is. Naar mate je ouder wordt en je meer levenswijsheid krijgt, besef je dat het niet zo normaal was. Het kan dan helpen om de tekenen van een narcistische opvoeding te herkennen, zodat je het gedrag niet herhaalt in de opvoeding van je eigen kinderen.
Tekenen van een narcistische opvoeding
Herken jij je in veel van deze tekenen? Grote kans dat je een narcistische opvoeding had.
1. Dromen bespotten
Als kind wil je niks liever dan het gevoel hebben dat je ouders achter je staan en je steunen in je doelen en dromen. Een narcistische ouder doet dit juist niet, hij of zij geeft je het gevoel dat het absoluut niet de moeite waard is om deze droom waar te maken. De ouder bespot je doel eerder dan dat ze je steunen en willen helpen.
2. Gesprekken onderbreken
Een goede ouder luistert naar zijn of haar kind, ook al vindt hij het misschien niet enorm interessant. Een narcistische ouder luistert maar half of praat dwars door het kind heen. Een gesprek met je ouder voelt dan ook vaak als een wedstrijd. Het is net als het spelletje touwtrekken, behalve dat het dan veel minder leuk is.
3. Ongepaste onderwerpen bespreken
Een kind is niet voor niks een kind, voor sommige onderwerpen zijn er gewoon grenzen die je als ouder moet hanteren. Als jouw ouder regelmatig met jou over bepaalde problemen sprak, denk aan financiële problemen, verslavingsproblemen of problemen tussen je ouders, dan is de kans groot dat dat een narcistisch trekje is.
4. Onafhankelijkheid belemmeren
‘Normale’ ouders laten hun kinderen steeds een beetje meer los naar mate ze ouder worden. Narcistische ouders hebben de neiging om hun kinderen veel langer van hun afhankelijk te laten zijn dan goed voor ze is. Ze willen het gevoel houden dat ze belangrijk zijn en de baas over hun kinderen zijn. Als hun kind onafhankelijker wil zijn, reageren ze daar dus ook niet goed op.
5. Geheimen bewaren
Het is geen gezonde relatie als je als kind voortdurend wordt gevraagd om geheimen te bewaren. Die geheimen gaan met name over de ongepaste onderwerpen zoals in punt drie besproken. Deze onderwerpen zijn niet geschikt voor kinderen, laat staan als ze daar ook nog eens met niemand over mogen praten.
6. Prioriteit geven aan eigen gevoelens
Als ouder vind je het belangrijk dat je kind zich goed voelt. Als dat een keer niet zo is, wil je er alles aan doen om dat weer te veranderen. Bij narcistische ouders is dit anders. Zij vinden vaak hun eigen gevoel belangrijker dan het gevoel van hun kind. En die gevoelens willen ze vaak ook duidelijk maken en dat doen ze dus ook.
7. Omgekeerde verantwoordelijkheid
Ouders zorgen voor hun kinderen, toch? Bij een narcistische opvoeding is dit net even anders. Daar heeft het kind vaak het gevoel dat hij of zij verantwoordelijk is voor het welzijn van zijn ouders. Je weet precies wat je wel en niet moet doen om je ouder ‘gezond’ te houden. Dit hoort natuurlijk niet, een kind moet niet verantwoordelijk zijn voor de gezondheid van de ouder.
8. Slecht gevoel geven
Waar een ‘normale’ ouder trots is op zijn of haar kind en wil dat hij zichzelf is, zorgt een narcistische ouder juist ervoor dat een kind slecht over zichzelf gaat denken. De ouder projecteert zijn of haar eigen stoornissen op het kind en laat het ook merken aan het kind. Dit is verontrustend, het kind neemt dit zelfbeeld mee naar zijn volwassen leven.
9. Vernederen
Pesten is vreselijk, al helemaal als het van je eigen vader of moeder komt. Normale ouders kunnen zich dit niet voorstellen (gelukkig maar), zij vinden het juist vreselijk als hun kind wordt gepest. Een narcistische ouder kleineert of vernedert zijn of haar kind regelmatig, ook in het bijzijn van anderen. Dat is verschrikkelijk en dat gun je absoluut niemand.
Daniella (39): ‘Mijn narcistische man heeft de jeugd van onze kinderen verpest’