Pleegmoeder van Nando uit ‘Jojanneke en de jeugdzorgtapes’: ‘We vroegen wel om hulp, maar die kregen we niet’
De nu zeventienjarige Nando is op zijn vierde uit huis geplaatst en kwam op zijn zesde terecht bij het warme gezin van pleegmoeder Liek. Toch liep het daar mis. “Ons was verteld dat Nando ADHD heeft, maar er was veel meer aan de hand,” vertelt Liek in de derde aflevering van Jojanneke en de jeugdzorgtapes. Hulp van jeug- en pleegzorg krijgen Liek en haar man niet.
In Nederland worden ieder jaar ongeveer 19.000 kinderen uit huis geplaatst. In totaal zijn er in Nederland zo’n 43.000 uit huis geplaatste kinderen. Deze kinderen komen terecht bij jeugdzorginstellingen, gezinshuizen of pleeggezinnen.
In deze aangrijpende documentaire laten jongeren als Nando zien wat een uithuisplaatsing met je leven doet. Driekwart van de huisgeplaatste kinderen krijgt te maken met psychisch of lichamelijk geweld. Bijna tachtig procent van de kinderen die in een gesloten inrichting hebben gezeten, zegt daar slechter uit te komen dan dat ze erin gingen. De jongeren die hun aangrijpende verhaal delen hopen dat het huidige jeugdzorgsysteem radicaal op de schop gaat.
Nando en pleegmoeder Liek
Vertelde Nando vorige week nog over de isoleercel waar hij twee weken in heeft gezeten, deze week bezoekt hij samen met Jojanneke zijn pleegmoeder Liek. Nando kwam in 2012 bij Liek, haar man en kinderen terecht en even leek het alsof hij zijn thuis had gevonden. Pleegmoeder Liek leek de moeder te zijn die Nando zo had gemist. Toch loopt de opvang van Nando in het gezin van Liek fout, iets dat bij bijna de helft van alle kinderen die worden opgenomen in een pleeggezin gebeurt. Na een klein jaar verlaat Nando het gezin.
Een groter takenpakket
De reden dat het misliep heeft volgens Nando te maken met het beeld dat jeugd- en pleegzorg over hem schetste. “Ze presenteerden mij als een jongen uit een eenoudergezin, die vaak extra aandacht nodig heeft en af en toe een beetje druk is.” Maar de problematiek van Nando was groter dan dat. “Ik bleek een iets groter takenpakket te zijn”, vertelt Nando.
Nul op het rekest
Dat erkent ook Liek, die Nando aanvult: “Daar is het misgegaan. We kregen geen begeleiding bij Nando’s boosheid.” Liek en haar man hebben meerdere keren om hulp gevraagf bij jeugd- en pleegzorg, maar kregen nul op het rekest. “Het bleek anders dan van tevoren is gezegd.”
Uiteindelijk verlaat Nando na een klein jaar het gezin. Zijn pleegmoeder had graag contact met Nando onderhouden, maar jeugdzorg deed niets om dat mogelijk te maken. In een afscheidsboekje dat Liek destijds voor Nando maakte, schreef ze: “We zijn niet boos, maar gewoon heel verdrietig dat het niet is gelukt.”
“Ik krijg terug op een mooie periode die ze Nando niet meer afnemen. Ik ben heel blij dat we dit kunnen doen, maar ik had graag meer willen doen. Het is te weinig geweest. Dat raakt me nog steeds”, vertelt een geëmotioneerde Liek.
Wanneer Jojanneke aan Liek vraagt hoe ze nu naar Nando’s leven kijkt, reageert Liek stellig. “Ze hebben hem kapot gemaakt”, zegt ze op ferme toon. “Dat klinkt heel hard, maar de spontaniteit is verdwenen uit Nando. Het spontane, leuke jongetje dat wij hebben leren kennen is verdwenen door de hardheid van de instellingen. De constante teleurstellingen en de omgeving hebben ervoor gezorgd dat Nando een bepaalde mindset heeft. Daarmee is het voor hem een zware kluif om in de gewone maatschappij een toekomst op te bouwen.”
Jojanneke en de jeugdzorgtapes
De schrijnende verhalen van de jongeren die hun verhaal delen in Jojanneke en de jeugdzorgtapes maken iedere week een diepe indruk. Kijkers reageren vol afschuw en verbazing op de dieptrieste situaties van Nando, Jamie (17), Eli (28), Doke (15) en Maddy (27).
#jeugdzorgtapes Wat verschrikkelijk. Elk verhaal, elk kind, elke jongvolwassene. Opgesloten, verwaarloosd, misbruikt: ik kan alleen maar huilen 😭
— LoïsW 🌱🍀🌍🍂 (@LoisWinkelman10) April 21, 2022[/pullquote]
Zit weer met een brok in mijn keel te kijken #dejeugdzorgtapes #jeugdzorgtapes
— Gwen 2.0 (@GwenxGirl) April 21, 2022[/pullquote]
Jeugdzorg: “We willen wel verbeteringen aanbrengen, maar daarvoor hebben we geld nodig van de gemeente. De gemeente: “We willen wel meer geld geven, maar dat moet van het Rijk komen.” Het Rijk: “Jullie gemeentes hebben zelf de verantwoordelijkheid voor jeugdzorg.” #jeugdzorgtapes
— Jasper Verkroost (@_MrWriter) April 21, 2022[/pullquote]
Mijn hart huilt, wat is er nog een hoop te doen 😢 #jeugdzorgtapes
— Senna (@sennsenn1) April 21, 2022[/pullquote]
Vreselijk. #jeugdzorgtapes. Het systeem is verrot. Alles draait om diagnosticeren en medicaliseren. https://t.co/AT88VQ2x6T
— Freethinker (@CryptoVROM) April 22, 2022[/pullquote]
😰😰Jamie: ‘..mijn tijd komt nog..’ #systeemrot #overheidsfalen #jeugdzorgtapes 💔
Lief #Nederland.. zo kunnen we toch niet met #kinderen omgaan?! #oplossen #nu! Met bijv.#ervaringsdeskundige @Nando_Matula @josdeblok #bestuurscultuur @michadewinter #jeugdzorg #1115kinderen https://t.co/y6ojjbNtf4
— MoreMonkeyBiz ♥️✨❌❌❌ (@MoReMonkeybiz) April 21, 2022[/pullquote]
Wil je meer lezen over het hartbrekende verhaal van Nando? Dat kan hier.