Nando (17) uit ‘Jojanneke en de jeugdzorgtapes’: ‘Ik heb al meer dan honderd keer in de isoleercel gezeten’
“Ik ben meer dan honderd keer opgesloten in een isoleercel”, vertelt de zeventienjarige Nando aan Jojanneke in Jojanneke en de Jeugdzorgtapes. Het ding is alleen: Nando heeft geen crimineel verleden. Hij is op zijn vierde uit huis geplaatst omdat zijn ouders niet voor hem konden zorgen.
In Nederland worden ieder jaar ongeveer 19.000 kinderen uit huis geplaatst. In totaal zijn er in Nederland zo’n 43.000 uit huis geplaatste kinderen. Deze kinderen komen terecht bij jeugdzorginstellingen, gezinshuizen of pleeggezinnen. In deze aangrijpende documentaire laten jongeren als Nando zien wat een uithuisplaatsing met je leven doet. Hiermee hopen ze af te dwingen dat het huidige jeugdzorgsysteem radicaal op de schop gaat.
Nando in de isoleercel
Nando is zeventien jaar. Sinds hij op zijn vierde uit huis is geplaatst, verblijft hij in jeugdzorginstellingen. Inmiddels heeft hij in 21 instellingen gezeten. “Zoals zoveel kinderen wordt Nando rondgepompt van instelling naar instelling. Daardoor is hij totaal onthecht. Hoe vaker Nando wordt verplaatst, hoe moeilijker het voor hem wordt om zich steeds weer aan te passen”, horen we Jojanneke uitleggen wanneer ze met Nando een rondreis maakt langs de verschillende instellingen.
Grootste angst
Nando en Jojanneke staan voor een instelling waar Nando op zijn twaalfde maar kort heeft gezeten. Toch heeft zijn verblijf in die instelling diepe indruk op hem gemaakt. “Ik heb hier twee weken iedere dag in de isoleercel gezeten”, vertelt hij in Jojanneke en de jeugdzorgtapes. “Dat doet wel iets met je als persoon. Iedere nacht werd ik hier als jochie van twaalf ingesloten, alleen maar omdat dit volgens de regels en protocollen zo moest.” Nando wilde niet opgesloten zijn, dat was juist zijn grootste angst. “Ja, ik heb gedragsproblemen, maar help me daar dan mee. Sluit me niet op.”
Kaal kamertje
“Wat ik nog het meest schokkend vond, was dat ook geen van de begeleiders zich afvroeg of er geen andere manier was.” In totaal verbleef Nando meer dan honderd keer in een isoleercel. “Dan werd ik vastgepakt door vier begeleiders omdat ik wilde dat ze me insloten. Je wil niet slapen in een kaal kamertje, dat voelt militair. Dat is repressie in plaats van behandeling.”
Jojanneke en de jeugdzorgtapes
De eerste aflevering van Jojanneke en de jeugdzorgtapes maakte afgelopen week veel indruk op televisiekijkend Nederland. Kijkers reageerden vol afschuw op de verhalen die de kinderen vertellen. Ook deze aflevering van Jojanneke en de jeugdzorgtapes, toepasselijk getiteld ‘Isoleercellen’, zorgde voor de nodige emoties. Een paar reacties:
Geen woorden voor 😔#jeugdisoleercellen #iso #jojannekeendejeugdzorgtapes Zowel voor jeugd als volwassenen heeft men een véél te lange wachttijd om pas de zorg te krijgen die men verdiend @MaartenOoijen @MinPres
— Quest (@qstionvraagt) April 14, 2022
👆🏼👇🏽. #Goedemorgen #nederland kijk #jojannekeendejeugdzorgtapes opdat je beseft wat ook jou kind, broer/zus, nicht /neef kan overkomen pic.twitter.com/CmU4nI8iZm
— Jeugdhulp Voldoende Beschermd (@JVBeschermd) April 15, 2022
Oke, begrijp ik t nu correct, dat Hugo de Jonge (jaren terug) #beloofd had dat de isoleercellen bij jeugdzorg opgeheven zouden worden?
Blijkbaar niet gedaan, pfff.. #jojannekeendejeugdzorgtapes— Susanna Bouman (@Susanna_46) April 14, 2022
9 maanden in een isoleercel 😢😢#jojannekeendejeugdzorgtapes
— Rens Calis (@CalisRens) April 14, 2022
#jojannekeendejeugdzorgtapes terug gekeken, op 21 plaatsen gewoond en 65 medewerkers meegemaakt en dan ben je 17 😱
Zulke jonge mensen die dit mee hebben moeten maken 💔😢 #jeugdzorg— Elijan (@Elijan2015) April 10, 2022
De aflevering kun je hier terugkijken.
Uit een gesloten inrichting komen is voor kinderen niet gemakkelijk, zo moest er voor een 15-jarig meisje zelfs een rechter aan te pas komen. Haar verhaal lees je hier.
Eli (28) uit Jojanneke en de jeugzorgtapes zal euthanasie plegen: ‘De jurk is al uitgezocht’