Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Opvoedstijlen 15 jul 2024
Leestijd: 3 minuten

Opvoeden volgens Montessori? Zo reageer je liefdevol op je kind

Over Maria Montessori kunnen we eeuwig door blijven praten, want haar liefdevol begrensde opvoedstijl heeft de harten van vele ouders over de hele wereld veroverd. Montessori is geroemd om haar ‘help mij het zelf te doen’-methode, waarbij het kind centraal staat en de ouder begeleidt.

Liefdevol reageren op je kind zoals een echte Montessori-ouder dat doet, doe je op de volgende manieren.

Zo reageert een Montessori-ouder liefdevol op hun kind

Als Montessori-ouder volg je de behoeften van je kinderen. Natuurlijk met de nodige kaders en grenzen, maar altijd op een positieve en liefdevolle manier. We zetten hieronder op een rij hoe ouders volgens de Montessori-opvoedstijl reageren op hun kinderen.

Een luisterend oor bieden

Wanneer je kind je een verhaal vertelt, bijvoorbeeld na schooltijd, dan neemt de Montessori-ouder even de tijd om hier aandachtig naar te luisteren. Zonder afleiding van een telefoon of bijvoorbeeld werk. Ook onderbreekt de ouder zijn of haar kind niet, om respect te tonen voor het kind en de ervaringen die hij of zij heeft beleefd die dag.

Eigen keuzes binnen kaders

Een Montessori-ouder zegt niet ‘ga nu je tanden poetsen!’, maar geeft het kind een eigen keuze binnen de grenzen van de ouder. Dus in dit geval: ‘Wil je nu je tanden poetsen of na het voorlezen?’

Geduldige uitleg

Ouders die volgens Montessori opvoeden, zijn vaak geduldig naar hun kinderen toe, vooral wanneer ze een uitleg moeten geven. Ze vragen bijvoorbeeld ook ‘heb ik het zo duidelijk uitgelegd?’, in plaats van ‘snap je wat ik bedoel?’ Net een andere zin die veel vertrouwen aan het kind kan geven.

Compliment over de inzet

De Montessori-ouder zal niet vaak de prestatie van het kind belonen, maar juist wel de inzet die het kind geleverd heeft. Een complimentje over het harde werken bijvoorbeeld, in plaats van slechts te kijken naar de uitkomst. Dit geeft zelfvertrouwen aan het kind.

Fouten zijn leermomenten

Fouten zijn er om van te leren en een Montessori-ouder zal een fout van zijn of haar kind dan ook altijd aangrijpen als kans om iets te leren. Volgens deze opvoedstijl groeien kinderen van het maken van fouten. Deze ouders zullen dan ook niet snel kritiek leveren of het kind straffen, omdat het iets verkeerd heeft gedaan.

De groei-mindset

Ouders met deze opvoedmethode hebben een groei-mindset. Ze motiveren hun kind bijvoorbeeld om dingen zelf te doen, zoals veters strikken, zonder het gelijk over te nemen als ze zien dat het niet lukt. Eerst zelf proberen en als het niet gaat, kan het kind om hulp vragen. ‘Help mij het zelf te doen’ is dan ook een bekende uitspraak die past bij deze manier van opvoeden. Natuurlijk ook weer binnen veilige grenzen en kaders.

Emoties erkennen

Kinderen van ouders die opvoeden volgens de methodes van Montessori mogen hun emoties altijd tonen. Of ze nu boos, verdrietig of blij zijn. Deze emoties worden door de ouder erkend en gerespecteerd en ze leren hun kinderen hoe ze met hun gevoelens om kunnen gaan.

Zelf laten nadenken over oplossingen

Een Montessori-ouder kauwt niet alles voor, maar laat het kind zelf oplossingen bedenken. ‘Hoe had je dit anders kunnen doen?’ of ‘hoe kunnen we ervoor zorgen dat je zusje zich niet buitengesloten voelt?’, zijn dan ook zinnen die deze ouder vaak zal gebruiken.

De ontwikkeling en zelfstandigheid van het kind staan samen met liefde en respect voor een Montessori-ouder centraal in de opvoeding van hun kinderen.

Betrokkenheid en positieve communicatie: ben jij een Montessori-moeder?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.