Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Opvoedstijlen 12 jul 2024
Leestijd: 3 minuten

Betrokkenheid en positieve communicatie: ben jij een Montessori-moeder?

Maria Montessori is een inspiratiebron van vele ouders over de hele wereld. Het Montessori-onderwijs dat zij ooit bedacht, bestaat nog steeds en ook in de opvoeding worden haar principes veel gebruikt. Wie zich ook weleens verdiept in de methodes van Montessori, zal een echte Montessori-moeder dan ook meteen herkennen.

Bij deze opvoedstijl staat het ondersteunen en begeleiden van de zelfstandigheid van het kind centraal. Een helikopter- of curlingmoeder zal dan ook niet zo gauw de principes van Montessori aanhangen. De nadruk van deze opvoedstijl ligt op zelfontdekking, zelfredzaamheid, de behoeften volgen van het kind en vooral onafhankelijkheid stimuleren vanuit de intrinsieke motivatie die kinderen hebben om te leren.

Hieraan herken je een Montessori-moeder

Of vader natuurlijk, want die zijn er ook.

Uitdagend speelgoed in huis

Geautomatiseerd plastic speelgoed in allerlei felle kleuren zul je niet snel zien in het huis van een Montessori-moeder. Wat dan wel? Uitdagend speelgoed, veelal gemaakt van hout en in primaire kleuren of de natuurlijke houtkleur. Verder zul je veel sensorisch speelgoed zien liggen, denk aan magneetblokken, gekleurd rijst, kinetisch zand, pittenzakjes en fantasiespel.

Hulpmiddelen voor het kind

De Montessori-moeder moedigt haar kind aan om zoveel mogelijk zelf te doen, om de zelfstandigheid en zelfredzaamheid te stimuleren. Hulpmiddelen zijn daarbij onmisbaar, denk aan een krukje voor bij het aanrecht, de speelgoedkast met roterend speelgoed op ooghoogte en kindvriendelijke meubels, zoals een kinderbureau- en stoel om aan te tekenen.

Een opgeruimd huis

Natuurlijk wordt er volop gespeeld in een huis waar de Montessori-opvoedstijl te vinden is, maar wanneer de kinderen ander speelgoed erbij pakken, wordt eerst het andere opgeruimd. Zo blijft het voor iedereen overzichtelijk en is er geen overload van spullen (en dus veel afleiding) om het kind heen. Zo kunnen kinderen geconcentreerd spelen met hun interesses. De Montessori-moeder hecht veel waarde aan een gestructureerde omgeving voor haar kinderen en zichzelf.

Het kind wordt betrokken bij het gezin

De ouders staan niet boven het kind en het kind hoeft niet te gehoorzamen aan de ouders. Een Montessori-moeder betrekt het kind juist overal bij en behandelt het met respect, zoals zij zelf ook behandeld wil worden. Deze moeder luistert niet alleen naar haar eigen mening, maar ook naar die van het kind en samen komen ze tot een oplossing, afspraak of beslissing.

De Montessori-moeder is veel buitenshuis

De Montessori-moeder is met haar kinderen veel te vinden in het bos, op het strand, in het park of gewoon buitenshuis. Ze houdt van de natuur en brengt dit graag over op haar kinderen. Samen ontdekken ze wat er te zien en te doen valt buiten.

Positieve communicatie

Kinderen met een Montessori-ouder worden op een positieve manier aangesproken. Negatieve woorden worden zoveel mogelijk vermeden en grenzen worden liefdevol aangegeven. Ook wordt door middel van communiceren extra aandacht besteed aan de gevoelens en behoeftes van het kind.

Betrokkenheid op school van de Montessori-moeder

De Montessori-moeder hecht veel waarde aan de leeromgeving van haar kinderen. Ze is dan ook betrokken bij veel activiteiten op school. Zo komt ze graag helpen met knutselen in de klas of leest ze regelmatig voor aan de kinderen. Op schoolreis gaat ze mee en van het kerstdiner en paasontbijt maakt ze een waar feestje. Samenwerken met andere ouders en leerkrachten vindt ze bovendien erg belangrijk.

Met deze 10 zinnen kun je volgens de Montessori-methode liefdevol opvoeden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.