Moeilijke onderwerpen bespreken met je kind: wat zeg je op welke leeftijd?
Veel gezinnen maken situaties mee die het leven doen veranderen. Dit kan variëren van vreselijke situaties zoals het verlies van een ouder tot bijzondere gebeurtenissen zoals het krijgen van een kind via een donor. Wat de situatie ook is, op een zeker moment (of nu al) zal je kind met vragen komen. Vragen waarvan je soms denkt: hoe ga ik dit – op deze leeftijd – in vredesnaam uitleggen? Bijzondere situaties en moeilijke onderwerpen bespreken is vaak een hele opgave.
Wanneer iets emotioneel beladen is voor jezelf, is het vaak nog moeilijker een vraag van je kind te beantwoorden. Vooral als vragen onverwachts komen of bij jou veel losmaken. Het is belangrijk je hier goed op voor te bereiden. Je kan eventueel de hulp inschakelen van een psycholoog of expert om jezelf enkele handvatten te bieden. Ook kan het prettig zijn een psycholoog voor je kind in te schakelen als het veel last heeft van de situatie of maar moeilijk kan praten.
Moeilijke onderwerpen bespreken met je kind
Het leven kan van tevoren niet worden uitgestippeld. Vrijwel elk gezin maakt wel wat mee wat grote veranderingen met zich meebrengt, zowel voor jou als voor je kind. Denk daarbij onder andere aan de volgende dingen:
- Een (v)echtscheiding
- Het overlijden van een ouder/verzorger
- Een unieke gezinssamenstelling, op wat voor manier dan ook
- Het uit huis plaatsen van een kind
- Een ouder met een depressie of burn-out
Uiteraard zijn er velen situaties denkbaar, dit is enkel een greep uit de gebeurtenissen waar je in het leven mee te maken kan krijgen. En dat heeft – logisch – ook invloed op je kind. Hoe ouder je kind wordt, hoe meer verbanden ze zien en hoe meer vragen ze aan je zullen stellen. Dat is soms moeilijk, zeker als het voor jou een beladen onderwerp is om over te praten. Maar ook als dat laatste niet het geval is, kan een onverwachte vraag je doen verbazen en heb je niet zomaar een antwoord klaar.
Informeer naar soortgelijke situaties
Het is een goed idee om hiernaar te informeren bij vrienden en/of kennissen die in een soortgelijke situatie zitten. Mensen die al gescheiden zijn bijvoorbeeld of een ander ouderpaar dat bestaat uit twee moeders. Zij zijn je al voorgegaan en als hun kinderen al wat ouder zijn, kunnen ze je wellicht een aardig idee geven van de vragen die per leeftijdssituatie komen gaan en hoe zij hierop hebben gereageerd. Vraag hen naar de informatie die zij delen met hun kinderen per leeftijd, dit biedt een aardige indicatie.
Schakel de hulp in van een expert
Dat kan een kinderpsycholoog zijn of een organisatie die gespecialiseerd is in iets waar jij mee te maken hebt. Pleegzorg bijvoorbeeld wanneer het om een pleegkind gaat. Zij hebben dagelijks te maken met pleegkinderen en pleeggezinnen en kunnen je meer informatie geven en hierin begeleiden. Dit is immers hun werkveld. Ze spreken veel met kinderen en gezinnen en weten daardoor goed wat er per leeftijd omgaat in het hoofd van kids, en ook over de manier waarop dingen aan hen uitgelegd kunnen worden.
Schrijf het verhaal op (voor jezelf en voor je kind)
Het kan ook helpen je verhaal op papier te zetten. Dit verhaal kan voortdurend worden aangepast naarmate je kind ouder wordt. Ook een expert kan je hierbij helpen. Kinderpsychologen bijvoorbeeld weten over het algemeen waar kinderen op een bepaalde leeftijd aan toe zijn en ook welke termen zij wel of juist niet begrijpen.
Dit is hoe je met je kind kunt praten over racisme (als witte én als zwarte ouder)