7x moeilijke emoties waarmee je jouw kind wil leren omgaan
Verdriet, teleurstelling of boosheid: je wil dat je kind op een gezonde manier leert omgaan met emoties. Als ouder wil je je kind natuurlijk beschermen tegen alle vervelende gebeurtenissen in zijn leven, maar helaas is dit niet altijd mogelijk. Gelukkig ben jij er wél om je kind hierin te begeleiden!
Omgaan met moeilijke emoties
Door je kind nu al te leren hoe hij moet omgaan met deze vervelende emoties, helpt hem dat op de lange termijn en dus in de rest van zijn leven. Zo groeit je kind op tot een evenwichtige volwassene.
1. Frustratie
Het vaak ontzettend verleidelijk om je gefrustreerde kind meteen te hulp te schieten, maar het is juist belangrijk dat hij leert om hiermee te dealen. Of het nu gaat om een ingewikkelde wiskundige som of het opmaken van zijn bed: laat hem zijn eigen weg vinden! Juist wanneer kinderen geen kans krijgen om problemen zelf op te lossen, lopen ze het risico om afhankelijk te raken van de hulp van mensen om hen heen.
Natuurlijk kun je je kind wél op de juiste weg helpen. Adviseer hem om even een pauze te nemen of diep adem te halen, maar blijf je kind aanmoedigen om het probleem zelf te tackelen als hij weer wat rustiger is.
2. Boosheid
Boosheid op zich is absoluut geen slechte emotie, maar het is wel een van de emoties waar je kind mee moet leren omgaan. Het gaat erom wat voor je uiting geeft aan deze boze gevoelens: op een positieve of negatieve manier. Kinderen moeten op een gezonde manier leren hoe zij met boze gevoelens moeten omgaan en begrijpen dat slaan of agressief gedrag niet de oplossing is als zij zich boos voelen.
Als je kind erg boos is, heb je de neiging om hem te kalmeren, maar probeer dit niet te doen. Leer je kind in plaats daarvan hoe hij zichzelf kan kalmeren. Dit kun je doen door hem goed in en uit te laten ademen of door even een pauze te nemen van de negatieve gevoelens.
3. Teleurstelling
Heeft je kind toch niet zo’n goed cijfer als dat ‘ie had gedacht? Zegt zijn vriendje op het laatste moment de speelafspraak af? Het is goed dat je kind soms teleurstelling ervaart. Het zal echt niet de laatste keer zijn in leven en hij leert op deze manier dat teleurstelling niet meteen het einde van de wereld is.
4. Schuldgevoelens
Als je kind standaard wegkomt met een simpele ‘sorry’, is het heel waarschijnlijk dat hij zich niet vaak schuldig voelt over zijn wangedrag. Het is belangrijk voor kinderen om te leren dat hun gedrag effect heeft op andere mensen en dat alleen ‘sorry’ het wangedrag niet zomaar uitwist. Hoewel schaamte nou niet zo nuttig is, is een klein beetje gezond schuldgevoel juist goed: het kan leiden tot constructieve veranderingen.
Zeg dus niet te vaak ‘dat geeft helemaal niets’, als je kind zich verontschuldigd voor zijn gedrag. Dan laat je je kind juist weten dat hij zich niet schuldig hoeft te voelen. Een kind dat zich schuldig voelt over het kwetsen van iemands gevoelens, denkt er wel twee keer over na om dit nogmaals te doen.
5. Angst
Het is zeker niet gezond voor kinderen om constant in angst te leven, het is belangrijk om als kind te leren welke gevoelens, gebeurtenissen of situaties angst oproepen. Zo leert hij beter met deze emotie om te gaan. Wanneer je kind bang is om een nieuwe sport uit te proberen of naar een verjaardagsfeestje te gaan, is het juist goed om je kind aan te moedigen om tóch heen te gaan. Kinderen moeten nog leren om hun angsten onder ogen te komen. En juist wanneer gebeurtenis of situatie een positieve uitkomst heeft, weet je kind dat een bepaalde angst hem niet hoeft tegen te houden in zijn leven.
6. Verdriet
Hoewel het heel verleidelijk is om je kind meteen te troosten als hij verdriet heeft, is het beter om dit niet altijd te doen. Kinderen moeten leren dat het niet erg is om soms verdrietig te zijn. Wanneer het huisdier van je kind is overleden of je kind z’n voetbalwedstrijd heeft verloren: het is normaal dat hij zich verdrietig voelt.
7. Verveling
Iedereen voelt zich weleens verveelt, ook volwassenen. Kinderen moeten nog leren dat ze niet constant vermaakt hoeven worden en dat verveling een van de emoties is waar ze mee moeten leren omgaan. Als je kind zegt: ‘Ik verveel me’, hoef jij dus niet meteen op te springen om de verveling op te lossen. Moedig je kind in plaats daarvan aan om zélf zijn verveling aan te pakken of ermee te dealen op een positieve manier.
Omgaan met teleurstellingen: begeleid je kind hierin met deze tips