Sofie Obbens
Sofie Obbens Voeding en eten 1 nov 2024
Leestijd: 6 minuten

Mirjanne voedt haar kinderen vegan op: ‘Mijn kinderen eten gezonder dan veel kinderen die niet vegan eten’

Vandaag, 1 november, is het Wereld Veganismedag. Een dag waarop de wereld stilstaat bij het fenomeen veganisme, een term die inmiddels meer dan 75 jaar geleden is geïntroduceerd. Vegan foodblogger Marjanne voedt haar twee zoons vegan op en inspireert graag andere ouders om hetzelfde te doen.

  • Naam: Mirjanne van Meijel
  • Leeftijd: 35 jaar
  • Kinderen: 2 kinderen: Olivier van 2 en Valentijn van 4 jaar
  • Partner: Vriend David
  • Werk: Vegan foodblogger, de Vegan Moeder

Wat vind je van Wereld Vegan dag?

“Ik vind het goed dat er zo’n dag is, want ik ben voorstander van veganistisch eten en het is een belangrijk onderwerp om aandacht aan te geven. Het ligt er wel aan hoe het onderwerp de wereld in geholpen wordt. Als je op een activistische manier dode dieren in beeld brengt, dan maak je daar niet altijd vrienden mee. Zelf breng ik het veganistische eten op een positieve manier in beeld. We moeten verbinden, niet elkaar op ons gedrag wijzen.

Al mijn recepten zijn veganistisch, maar ik leg er niet in iedere video de nadruk op dat ik vegan kook. Ik probeer een positieve draai aan veganistisch eten te geven door makkelijke recepten te delen. Dat werkt beter dan mensen met de neus op de feiten, die ze toch stiekem al weten, te drukken.

Wat je wel ziet, is dat op zo’n dag de weerstand ook extra groot wordt. Er is een groep mensen dat giftig wordt, zodra ze het woord vegan of plantaardig zien. Waarom weet ik niet, misschien omdat je ze ergens op wijst, namelijk dierenleed en milieu. Daarvan weten ze dat het slecht is, maar ze willen er ondertussen niks aan veranderen omdat ze bijvoorbeeld vlees te lekker vinden.”

Wanneer werd je veganist en hoe heb je de omslag ervaren?

“Tijdens mijn eerste zwangerschap begon ik me meer te verdiepen in voeding, gezondheid en klimaat. Ik vond dat ik mijn verantwoordelijkheid moest nemen voor het kindje dat ik op de wereld zette. Het eten van vlees heeft impact op het klimaat en dus op de toekomst van mijn kindje. Toen ik borstvoeding gaf, keek ik filmpjes van kalfjes die werden weggehaald bij hun moeder. Ik kon het echt niet meer loslaten. Ik heb toen vlak na mijn zwangerschap van de ene op de andere dag besloten om plantaardig te gaan eten.”

Mirjanne
Bron: Eigen beeld

Hoe vond je partner dat?

“David was er niet meteen enthousiast over, hij is een Bourgondiër en houdt van vlees, vis en kaas. Ik houd daar ook van, maar voor mij was het een principekwestie. Ik introduceerde het bij David alsof ik een challenge aan ging. Dat was mooi verpakt, maar eigenlijk wisten we allebei al dat ik voorgoed veganist werd.

David bakte voorheen nog weleens een stukje vlees voor zichzelf, maar inmiddels kookt hij ook vegan. Hij is niet helemaal vegan, maar eet wel een stuk minder vlees, vis en kaas. Heel soms eet hij met de lunch grillworst of kaas. Maar hij krijgt er ook steeds meer weerstand tegen, dus hij eet het echt veel minder.”

Hoe kwam je op het idee om je kinderen vegan op te voeden?

“Dit was voor mij een logische stap. Ik eet zelf plantaardig vanwege mijn gezondheid, dan wil ik voor mijn kinderen ook het beste voor hun gezondheid. In mijn ogen is dit de beste keuze. Voor mijn vriend ook, die gaat hier volledig in mee.”

Hoe is het om je kinderen vegan op te voeden?

“Ik weet niet beter, ik vind het normaal. Het wordt tegenwoordig zo makkelijk gemaakt om geen dierlijke producten te eten. En als mijn oudste op een verjaardag is, dan app ik even van tevoren of er vegan eten is en anders geef ik iets mee. Ik heb er juist veel plezier in, ik ga anders kijken naar voeding en word creatief met recepten.”

Mogen je kinderen buitenshuis wel niet-vegan eten?

“Ja, bij mijn kinderen ben ik er makkelijker in dan bij mezelf. Olivier is 2 en kan ik het nog niet uitleggen. Als hij op de opvang kaas aanwijst, hoeven ze geen strijd met hem aan te gaan. Hij krijgt wel sojamelk mee naar de opvang. Valentijn is 4 en wil zelf geen vlees, maar wel kaas. Kaas is lastiger uit te leggen, dus als dit hem wordt aangeboden krijgt hij dit wel. Op een verjaardag mag hij van mij ook taart eten. Ik wil niet dat hij zich buitengesloten voelt. Zolang het maar geen vlees of vis is.”

Mirjanne
Bron: Eigen beeld

Welke reacties krijg je op het feit dat je je kinderen vegan opvoedt?

“Veruit de meeste reacties zijn positief en veel ouders zeggen dat ik ze inspireer met mijn recepten. Er is ook een groep boze mensen, zij vinden het slecht dat ik de keuze maak voor mijn kinderen. Maar iedereen maakt de keuze voor hun kinderen. Mijn ouders maakten de keuze om mij vlees te geven. Ik krijg online veel haatreacties; ik zou een slechte moeder zijn, de kinderbescherming moet erbij komen, het is ongezond en het zou zielig zijn voor mijn kinderen dat ze geen hamburger mogen. Als ik dat lees, denk ik: zielig omdat ze geen hamburger mogen? Er zijn veganistische hamburgers en mijn kinderen komen niks tekort als het gaat om eten.

Voel je je gezonder sinds je vegan eet?

“Ja, wij eten veel meer onbewerkte voeding, zoals bonen met veel vezels en meer groenten en fruit. Voorheen had ik dagelijks een aantal energiedips, bijvoorbeeld nadat ik vlees of kaas had gegeten. Mijn lichaam had moeite om dat te verwerken en daarom had ik minder energie. Toen ik net over was gegaan op plantaardig eten, had ik ineens geen energiedips meer. Ik voel me nu de hele dag veel constanter en ik ben scherper in mijn hoofd. Voordat ik veganist was, had ik moeite om de kilo’s kwijt te raken. Maar nu eet ik alles wat ik wil en ik kom geen kilo aan. Het gaat me niet om uiterlijk, maar ik blijf stabiel op gewicht en daar voel ik me goed bij.”

Eet je buitenshuis ook vegan?

“Als ik bij mensen ga eten, vraag ik ze niet om vegan te koken. Maar mensen weten dat ik veganist ben en vaak vinden ze het juist een uitdaging om veganistisch te koken. Ik merk dat mensen het leuk vinden om hun best voor je te doen, zolang je het ze maar niet verplicht.”

Wat wil je aan ouders meegeven die een vegan dieet in hun gezin overwegen?

“Heb er vertrouwen in dat je de goede keuze maakt en dat je vegan en tegelijkertijd gezond kan eten. Lees je wel goed in en ga met je kinderen naar een diëtiste, vaak wordt dat vergoed. Artsen en consultatiebureaus maken plantaardige voeding vaak heel spannend en als je erop gaat googelen, lees je dat kinderen die plantaardig eten veel tekort komen. Daar ben ik het niet mee eens. Je moet iets meer nadenken over de voedingsstoffen. Zo kun je wat paranoot door de yoghurt raspen voor extra selenium. Of laat je je kind brood eten voor extra jodium. In het plantaardige voedingspatroon zitten minder vetten, maar dan geef je je kind wat extra avocado of olijfolie. Het zijn net die trucjes die je moet weten en dan denk ik dat een kind dat plantaardig eet, juist gezonder eet dan een kind dat dat niet doet.”

Wat is het favoriete veganistische recept voor je kinderen?

“Peulvruchten zijn belangrijk in je voedingspatroon, speel ermee, maak er bijvoorbeeld koekjes of cake mee. Een van mijn favoriete recepten zijn de gezonde muffins met noten, zaden en groenten. Mijn kinderen vinden het megalekker!”

Lees hier waar je op moet letten als je kind vegan wil eten.

Je kind vega of vegan opvoeden. Helemaal van nu. Maar waar moet je op letten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.