5 eenvoudige mindfulness-oefeningen voor een angstig kind
Is jouw kind gevoelig, snel angstig of vaak gestrest? Dan heb je waarschijnlijk al meerdere dingen geprobeerd om dit te verminderen. Lukt het niet en is jouw kind nog steeds vaak angstig? Dan kun je het eens proberen aan de hand van mindfulness-oefeningen.
Voor sommige mensen klinkt mindfulness nog steeds als een vaag, zweverig begrip. Misschien is dat ook wel zo, maar het is bewezen dat het echt waardevol kan zijn voor een angstig kind.
Mindfulness bij kinderen
Uit onderzoek blijkt namelijk dat mindfulness bij kinderen leidt tot meer focus, minder stress en angst en positief sociaal gedrag. Ook is het een goede manier om contact met je kind te krijgen en samen even de rust op te zoeken tijdens of na een hectische dag.
Ook al ben je (nog) niet van het mindfulness, je hebt waarschijnlijk al wel gemerkt dat het niet helpt om tegen je kind te zeggen dat hij of zij gewoon rustig moet blijven. Minfulness is een goed alternatief om samen ervoor te zorgen dat je kind minder angstig door het leven gaat. En wees gerust: het hoeft niet heel moeilijk te zijn, iedereen kan deze oefeningen doen.
Oefeningen voor een angstig kind
Heb jij een angstig kind thuis? Probeer dan de volgende oefeningen eens uit.
1. Vijf dingen opmerken
Als je bewust waarneemt wat er om je heen gebeurt, kan dat helpen om terug te keren in het heden. Dat is met name fijn als je overspoelt wordt door stress of een bepaalde emotie. Merk je dit bij je kind? Probeer dan het volgende: kijk rond en vertel hem of haar vijf dingen die je ziet. Daarna mag hij vijf dingen noemen. Dit helpt namelijk om even in het moment te zijn en niet te focussen op datgene wat dwarszit. Je kan dit ook doen aan de hand van vijf dingen die je hoort.
2. Haal tien keer adem
Door bewust adem te halen help je je lichaam te kalmeren. Probeer samen met je kind tien keer adem te halen. Vraag aan je kind of hij/zij de ogen dichtdoet of naar de grond kijkt en om de hand op de buik te leggen. Laat hem diep ademhalen, zodat de lucht zijn buik vult. Adem daarna weer langzaam uit en doe dit tien keer.
3. Teken je emoties
Kinderen hebben soms moeite om te vertellen wat ze voelen. Als dit zo is, is het een idee om zijn of haar gevoelens te tekenen. Zo besteden ze wel aandacht aan wat ze voelen, maar hoeven ze het niet uit te drukken. Je kunt je kind helpen door een paar emoties op te noemen, zoals boos, gefrustreerd of verdrietig en aan de hand daarvan kan je kind aan de slag.
4. Een bewuste hap
Eten doen we meestal snel, gretig en gedachteloos. Mindful eten is een manier om kinderen meer bewust te laten zijn van zichzelf. Geef je kind een hap van een bepaald soort voedsel en laat hem of haar onderzoeken hoe het ruikt, voelt, eruitziet en smaakt. Op deze manier leren ze bewust te worden van zichzelf, maar ook van hun omgeving en het mooie van het dagelijkse leven.
5. Het stiltespel
Tijdens het stiltespel vraag je je kind stil te zijn, zowel met hun stem als met hun lichaam. Probeer dit een minuut lang. Als de minuut is afgelopen, vraag je aan je kind wat hij of zij heeft gezien en gehoord tijdens deze minuut. Praat er samen over en stel voor dat je kind het rustige gevoel meeneemt naar een volgende activiteit.
Deze angstige momenten maakten jullie mee met je kind: ‘Het bloed stroomde eruit’