Mindful opvoeden: zo vind je rust in het hier en nu
Leven in het hier en nu is voor iedereen een uitdaging. Toch kan dit je als ouder veel rust geven en heeft het een positief effect op je kinderen. Wil je dit ook maar weet je niet hoe? Wij geven tips voor mindful opvoeden.
Mindfullness betekent dat je je bewust bent van je huidige ervaring en in het moment leeft zonder hierover te oordelen.
Wat is mindfulness?
Mindfulness betekent letterlijk opmerkzaamheid en dat is ook waar dit volledig om draait. Je bent je bewust van je emoties, zintuigelijke ervaringen of gedachten, maar oordeelt hier niet over. Mindfulness kan voorkomen dat je te veel gaat piekeren en nadenkt over het verleden of over de toekomst. Je focust je namelijk alleen op het hier en nu en dat geeft veel rust. Ook zorgt het ervoor dat je patronen bij jezelf gaat herkennen en je je reactie op gebeurtenissen eventueel kunt veranderen.
Stress verminderen
Uit onderzoek blijkt dat mindfulness ook goed van pas kan komen bij het opvoeden. Tijdens mindful opvoeden reageer je als ouder bewust en met aandacht op je kinderen. Je leeft in het moment zonder dat je oordeelt over je kind, de relatie met je kind en jezelf als opvoeder. Dit zorgt ervoor dat je stress en automatische reactiepatronen kunt herkennen, begrijpen en ook kunt verminderen.
Kinderen mindful opvoeden
Op deze manier kun je je kinderen mindful opvoeden:
1. Rustige ochtenden
Iedere ouder weet dat de vroege ochtenden nogal hectisch kunnen zijn. Daarom is dit juist het moment om rust te nemen. Neem wat meer tijd om samen zonder haast te ontbijten en laat alle afleidingen (zoals telefoons of de televisie) achterwege. Ook kun je gedurende de dag rustmomenten inplannen, ga bijvoorbeeld samen een boek lezen of gewoon samen te zitten en praten.
2. Luister actief
Misschien let je niet altijd op wanneer je kind je wat vertelt. Toch is dit erg belangrijk, hierdoor voelt je kind zich namelijk gehoord. Probeer daarom echt te luisteren zonder te onderbreken en toon interesse in het verhaal.
3. Ademhalingsoefeningen
Wellicht maak je hier zelf al gebruik van, maar ook voor je kind kan dit van grote waarde zijn. Soms wordt het namelijk allemaal even te veel en diepe ademhalingen kunnen dan helpen om weer kalm te worden.
4. Samen spelen
Ga samen spelen en focus je hier volledig op. Het kan bijvoorbeeld helpen om je telefoon weg te leggen en de tv uit te zetten. Op dit moment zijn jullie de enige twee op de wereld en dat is zowel voor jou als voor je kind onvergetelijk.
5. Wandelen in de natuur
In de natuur is er zoveel te zien, horen en voelen; het prikkelt al je zintuigen. Voor kinderen valt er ook genoeg te ontdekken, neem bijvoorbeeld eens de tijd om samen stil te staan bij een lieveheersbeestje of voel aan de bladeren van de bomen.
6. Positieve discipline
Tijdens het opvoeden moet je ook wel eens streng zijn, toch kan je dit op verschillende manieren aanpakken. Bij mindfulness is het belangrijk om de focus op begrip en geduld te leggen, in plaats van op straf. Neem de tijd om uit te leggen waarom je iets niet goed vindt, wat de gevolgen zijn van het gedrag en bied alternatieven.
7. Herken en benoem emoties
Ook voor kinderen is het belangrijk om zichzelf beter te leren kennen. Het herkennen en benoemen van emoties kan hierbij helpen, het is dus goed om dit als ouder te stimuleren. Op die manier begrijpen kinderen beter waarom ze voelen wat ze voelen en hoe ze hiermee om moeten gaan.
Waarom mindfulness goed is voor kinderen (en je er niet jong genoeg mee kunt beginnen)