Redactie
Redactie Opvoeden 2 aug 2020
Leestijd: 3 minuten

Een milieuvriendelijke opvoeding geven aan je kids: zo doe je dat

Als je je kind van jongs af aan aanleert om bewust om te gaan met het milieu, is dat voor hem niet meer dan iets normaals. Het zal dan ook een gewoonte voor hem worden om de kraan niet aan te laten staan tijdens het tandenpoetsen of om het licht uit de doen na een toiletbezoek.

Het goede voorbeeld geven is dus al een groot deel van een milieuvriendelijke opvoeding, maar natuurlijk is het ook belangrijk om je kind bewust te maken van de keuzes die je maakt en uit te leggen waarom goed omgaan met de natuur zo belangrijk is.

Milieuvriendelijke opvoeding

1. Maak je kind bewust

Leg je kind uit waarom je bepaalde keuzes maakt, waarom je bijvoorbeeld geen vlees eet, waarom je afval scheidt en waarom jullie met de fiets naar school gaan in plaats van met de auto. Breng alles op een positieve manier, dus je gaat met de fiets voor een schonere lucht, je scheidt afval zodat daar nieuwe dingen van gemaakt kunnen worden, vertel over recyclen (zelfs Peppa Pig heeft een aflevering hierover!).

2. Ga lekker naar buiten

Wandelen of fietsen door het bos, even naar de kinderboerderij, het strand of een natuurgebied is leuk en leerzaam voor kinderen. Ze maken de natuur eigen, krijgen er een fijn gevoel en leren houden van planten, dieren en alles wat met de natuur te maken heeft.

3. Minder tot geen vlees eten

De vleesindustrie is erg belastend voor het milieu en dit kan je prima aan je kinderen uitleggen. Ook kan je vrij vroeg al vertellen wat ze eten, zodat ze zich bewust zijn van wat er op hun bord ligt. Je hoeft niet alleen het vlees te benoemen, vertel ook waar de rest vandaan komt. En mochten jullie helemaal geen vlees eten: vertel dan ook waarom dit is, vooral als ze zelf met vragen komen.

4. Pak de fiets of het ov

Doe zoveel mogelijk lopend, fietsend of met het openbaar vervoer. Leg je kind uit dat de lucht op die manier schoner blijft en dat dit nodig is voor een gezond leven en een gezonde natuur. Bijkomend voordeel is dat de meeste kinderen het ov geweldig vinden, alsof ze op avontuur gaan.

5. Afval scheiden

Door je kinderen van kleins af aan te leren om afval te scheiden, zullen ze dit uit gewoonte ook blijven doen. Zijn ze wat ouder, dan kan je het nut van afval scheiden uitleggen.

6. Lichten uit

Hetzelfde geldt voor alle lichten uitzetten ’s nachts of als jullie weg gaan.

7. Als het kouder wordt…

Zet je niet meteen de verwarming aan, maar trekken jullie een extra laagje kleding aan. Door je kind dit aan te leren, zal hij dit van je overnemen.

8. Kort douchen

Niet te vaak in bad en kort douchen, dat is natuurlijk het beste voor het milieu. Kleinere kinderen hoeven sowieso niet elke dag onder de douche, maar oudere kindjes en pubers vinden dit wel fijn. Investeer sowieso in een waterbesparende douchekop en leer je kids aan dat 5 minuten douchen voldoende is. Als ze dit nog willen is samen douchen ook een goede tip.

9. Houd een moestuin bij

Wroeten in de aarde en bezig zijn met zaden, water geven en eigen fruit en groentes kweken vinden sommige kids superleuk. Nog leuker is het om van al dat zelf verbouwde eten iets heel lekkers voor te bereiden voor het hele gezin.

10. Verkoop oud speelgoed

Speelgoed wat nog goed is, maar waar niet meer mee gespeeld wordt kan verkocht worden via Marktplaats of weggegeven worden aan kindjes die er graag nog mee willen spelen. Zo krijgt het een tweede leven!

Dit artikel is geschreven door Laurien Bleeker. 

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.