Milieuvriendelijke menstruatie? Deze producten maken het mogelijk
Wist jij dat de gemiddelde vrouw zo rond de 450 keer in haar hele leven menstrueert? Daarvoor zijn een heleboel tampons en maandverbandjes nodig. Al dat afval is niet altijd even milieuvriendelijk. Vaak zitten deze producten namelijk vol met chemicaliën en plastic en zijn ze ook nog eens hartstikke prijzig.
De jeugd van tegenwoordig is erg bezig met duurzaamheid en het milieu, grote kans dus dat dit ook voor jouw dochter geldt. Om toch een beetje mee te gaan met de tijd, is het daarom verstandig dat je daar de menstruatieproducten op aanpast. Hoe duurzamer, hoe beter tegenwoordig. Én het is ook vaak beter voor je vulva.
Milieuvriendelijke menstruatieproducten
Is je dochter klaar met de typische tampons en maandverband? Hieronder vind je een aantal duurzame opties voor menstruatieproducten.
1. Menstruatiecup
Het woord zegt het al. De menstruatiecup is een hypoallergene cup of beker, die is gemaakt van soepel en buigzaam materiaal. Het cupje schuif je in de vagina naar binnen rondom je baarmoedermond, waar het menstruatiebloed kan worden opgevangen. Een menstruatiecup is herbruikbaar en te gebruiken in twee verschillende maten. Niet elke vrouw heeft natuurlijk precies dezelfde menstruatie!
Ook bevat de cup geen toevoegingen, absorberende middelen of parfum én wanneer je investeert in een goede menstruatiecup, kan deze wel tien jaar meegaan. De menstruatiecup is daarom ook de meest duurzame optie van alle menstruatieproducten.
2. Menstruatie ondergoed
Een geschikte vervanger van tampons en maandverband. Dit ondergoed vangt je menstruatiebloed op en absorbeert het vervolgens. Eigenlijk is het vergelijkbaar met maandverband, maar dan een stuk duurzamer.
Menstruatie ondergoed is er in verschillende vormen en maten. Een slip, string of boxer, je kan zelf daarin de keuze maken, net zoals bij normaal ondergoed. Het ondergoed dient natuurlijk wel gewassen te worden na gebruik. Je spoelt hem eerst koud uit onder de kraan en wast hem daarna op 40 graden.
Een nadeel van menstruatie ondergoed is dat wanneer jij het wil vervangen, je gelijk een heel ander broekje aan moet doen. Toch zit het een stuk lekkerder dan dat kriebelige maandverband én is het lekvrij.
3. Menstruatiesponsjes
Ja, je leest het goed. Een sponsje voor je menstruatiebloed. Het lijkt een beetje op een tampon, alleen dan zonder een touwtje. Je brengt de spons in de vagina, waar het vervolgens het menstruatiebloed zal opvangen. Wist je dat je zelfs seks kan hebben met het sponsje in?
Wanneer je het sponsje wil gaan gebruiken is het eerst verstandig om deze te reinigen in water met een kleine hoeveelheid appelazijn of TeaTree-olie. Spoel de spons goed uit en breng hem in de vagina. Doordat de spons nat en daardoor ook zacht is, komt het soepeler in de vagina terecht.
Er zijn verschillende materialen voor de sponzen. Je hebt synthetische sponzen, maar ook natuurlijke zeesponsjes. Deze kan je vaker gebruiken en reinigen.
4. Milieuvriendelijke wegwerp maandverband en tampons
Houdt je toch nog van het oude vertrouwde. Dat kan, maar kijk dan wel naar de duurzamere opties. Er bestaan namelijk milieuvriendelijke wegwerp tampons en maandverband.
De producten zijn vaak vrij van schadelijke stoffen zoals parfum, bleekmiddel en pesticiden. Katoen wat niet bespoten is een betere optie voor je vulva. Ook zijn de meeste producten ecologisch afbreekbaar.