Mijn kind weigert de avondmaaltijd, bied ik haar iets anders aan? Voedingscoach geeft antwoord
In de rubriek Voedingsperikelen beantwoordt voedingsdeskundige Merel Hoftijzer elke keer een andere vraag van een Famme-lezeres. Deze week vroeg Judith (29) of ze haar kind een alternatief aan moet bieden als hij weigert zijn avondmaaltijd te eten.
“Rosie (3) is al een slechte eter sinds ze klein is. Vooral de avondmaaltijd wordt vaak geweigerd. Er is soms maar één blik op haar bord voor nodig en dan weet mevrouw of ze wel of niet wil eten. Ze is wel goed op gewicht, maar toch ben ik bang dat ze te weinig binnenkrijgt als ze in de avond niets eet. Ik overweeg daarom vaak om haar iets anders aan te bieden. Ook zorgt het dagelijks voor een enorme strijd aan tafel”, vertelt Judith.
Avondmaaltijd weigeren
Volgens voedingsdeskundige Merel Hoftijzer, oprichter van het platform Voor de Kleine Eters, is dit een veelvoorkomende vraag. “De ene dag eet je kind een heel bord pasta leeg, om de week erna diezelfde pasta te weigeren. En wat doe je dan? Bied je een boterham of een banaan aan om haar toch iets te laten eten?”
“Mijn advies is om dit niet te doen”, zegt Hoftijzer. “Als jullie normaal ook altijd een toetje eten, dan bied je dat natuurlijk wel aan, want eten zou nooit als straf of beloning moeten dienen. Maar ik zou geen alternatief voor de maaltijd op tafel zetten, zoals een boterham.
Begeleiden
Waarom niet? Kinderen leren vrij snel dat ze dan iets anders krijgen als ze dat willen. Vaak is een nieuwe maaltijd spannend voor een kind, zoals veel nieuwe dingen in het leven. Maar jij bent er als ouder om hen daarin te begeleiden.”
Volgens Hoftijzer is het wel belangrijk dat je een kind vrijheid geeft om keuzes te maken. “Ik ben een groot voorstander van ‘jij bepaalt als ouder wat en wanneer er gegeten wordt en je kind mag vervolgens kiezen wat en hoeveel hij of zij daarvan eet. Op deze manier zet je ‘liefdevolle grenzen’ voor je kind, waarbinnen het kind vrijheid heeft om keuzes te maken.”
Wat kan je wel doen?
Onze voedingsdeskundige geeft een aantal oplossingen voor deze situatie.
- Bewaar de rust en zorg voor zo min mogelijk druk op de maaltijd. Wil je kind niet eten? Dan heeft hij hoogstwaarschijnlijk ook niet zo’n trek. En dat is prima, leer je kind te luisteren naar haar eigen hongergevoel.
- Ben je bang dat je kind over de gehele dag echt te weinig eet? Bied dan eventueel een extra of groter tussendoortje aan, zo’n anderhalf uur na de maaltijd als dit haalbaar is qua bedtijd.
- Geef tijdens de maaltijd al wat verschillende opties op het bord, zoals ook wat groente of fruit waarvan je weet dat je kind dat lust. Bijvoorbeeld wat losse stukjes groenten uit de pastasaus of wat losse pasta zonder saus, zo heb jij er ook zo min mogelijk extra werk aan. Zo kan je kind zelf kiezen en eventueel opbouwen naar het proeven van de maaltijd.
Is je kind heel kieskeurig met eten? Misschien heeft hij ARFID