Middelbare school kiezen? Met deze tips maak je de beste keuze
De overgang van de basisschool naar de middelbare school is altijd een bijzondere en spannende tijd, voor zowel de kinderen als de ouders. Want wat worden ze snel groot, hé! Het is dan ook belangrijk dat er goed wordt nagedacht over de keuze van de middelbare school. Maar wanneer en hoe maak je deze keuze?
Wij vertellen je alles wat je erover moet weten.
Wanneer middelbare school kiezen?
Na de basisschool gaat je kind naar de middelbare school. Maar wanneer moeten kinderen eigenlijk de keuze voor een school maken? Hoewel kinderen in groep 8 nog de tijd hebben om zich hierop te oriënteren, is het aan te raden om in groep 7 al eens samen met je kind naar een open dag te gaan. Laat hem of haar alvast een kijkje nemen in het voortgezet onderwijs.
Er is een aanmeldperiode waarin alle kinderen zich moeten aanmelden voor hun middelbare school keuze. Deze aanmeldperiode is van 25 maart tot en met 31 maart. Als jouw kind al voor deze periode een definitief schooladvies heeft gekregen, dan kunnen jullie hem of haar al eerder aanmelden. Dat wil niet zeggen dat je kind meer kans krijgt om toegelaten te worden, die kans blijft gelijk met de andere kinderen.
Verschillende soorten onderwijs
De keuze voor een middelbare school kan best lastig zijn, omdat je tegenwoordig zoveel verschillende soorten scholen hebt. Daarnaast heb je natuurlijk met verschillende niveaus te maken, waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een school. Maar welke verschillende soorten onderwijs en scholen zijn er eigenlijk in het voortgezet onderwijs?
Er zijn vier verschillende schoolsoorten:
- Praktijkonderwijs
- vmbo
- havo
- vwo
Er zijn twee soorten scholen in het voortgezet onderwijs: openbare scholen en scholen die voor een godsdienst of levensovertuiging staan. Daarnaast zijn er ook scholen die tweetalig les geven: Nederlands en Engels. Ook zijn er scholen die zich richten op technisch onderwijs, ook wel technasium genoemd. Als laatste heb je ook nog het speciaal onderwijs voor kinderen die extra begeleiding nodig hebben.
Hoe maak je de keuze?
Jouw kind heeft als het goed is al een voorlopig schooladvies gekregen, zodat je weet naar welk niveau je moet gaan kijken op een school. Op sommige scholen kun je niet alle niveaus volgen, dus het is goed om dat in de gaten te houden. Voor 24 maart krijgen de kinderen het definitieve advies, dus het is fijn als je dan al een school (of meerdere) in gedachten hebt.
Waar je mee begint, is het kijken naar welke scholen in aanmerking komen voor jouw zoon of dochter. Maak een lijstje van scholen die jullie, op het eerste oog, interessant vinden. Dat zijn vaak scholen bij jullie in de buurt, scholen waar vrienden of vriendinnen naartoe gaan en/of scholen met een bepaald geloof of religie als dat voor jullie belangrijk is.
Ga dan samen met je kind naar de open dagen van deze scholen. Bespreek thuis wat jullie belangrijk vinden in het kiezen van een middelbare school, zodat je weet waar jullie op moeten letten en maak daar een lijst van. Neem deze mee naar de open dagen en luister vooral naar wat er wordt verteld en vraag daarna naar ervaringen van leerlingen of stel de vragen die jullie belangrijk vinden.
Scholen evalueren
Eenmaal thuis kun je met je kind de verschillende scholen nog eens rustig evalueren. Bespreek samen de voor- en nadelen en kijk naar de sfeer die op de scholen heerste. Op welke school kan jouw kind voor jullie gevoel het beste tot zijn of haar recht komen? Waar zie jij je kind vier, vijf of zes jaar lang elke dag heen gaan en gelukkig worden? Kijk dus ook verder dan alleen de brugklas.
Zo kunnen jullie (hopelijk) al een paar scholen wegstrepen en blijven er één, twee of drie favorieten over. Schrijf je kind bij deze scholen in, laat daarbij weten welke favoriet is, en dan is het afwachten. Helaas wil het niet altijd zeggen dat je kind op de nummer één van uitgekozen scholen terechtkomt, maar met een beetje geluk gaat jouw kind volgend jaar met een goed gevoel naar school.
Niet met elkaar eens?
Nu kan het gebeuren dat jij als ouder je kind het liefste naar een bepaalde school ziet gaan, maar dat jouw kind een andere school als favoriet heeft. Dat kan lastig zijn, want je wilt als ouder het beste voor je kind, en als ouder kijk je vaak wat meer vooruit dan je zoon of dochter. Toch blijft het de keuze van je kind, en hoe moeilijk dat soms ook is, betekent dat dat jij toch een stapje achteruit moet doen.
Uiteraard kun je erover praten met je kind en uitleggen hoe jij er tegenaan kijkt. En als je je echt zorgen maakt over bepaalde zaken van een school, kun je altijd nog eens met de leerkracht in gesprek gaan. Maar over het algemeen geldt dat het de keuze van je kind is en dat het erom gaat dat hij of zij zich thuisvoelt op de school. En daarvoor moet je als ouder soms je kind een beetje loslaten.
Slecht betaalde baan of niet? Dit verdient een leraar op de middelbare school